maanantai 9. kesäkuuta 2014

Maksaa ja punasipulia

Ennen pääsiäispaastoa laitettuja ruokia on jäänyt vielä polkkaamattomina plakkariin, joten alanpa purkaa sumaa. Tämä resepti iski silmää Hesarin ruokasivuilta, ja sitä oli silloin  pakko kokeilla pikimmiten. Herkullista siitä tulikin! Liila muusi on tehty itse kasvatetuista sinisistä blå kongo -perunoista, sävy sävyyn punasipulin kanssa. Rakastan maksaa (vaikka en maksalaatikkoa), joten olen ehkä jäävi, mutta tästä tuli todella hyvää.

Paistettua maksaa ja punasipulia (neljälle)

4 punasipulia
0,5 dl oliiviöljyä
2 tl sokeria

0,5 dl balsamiviinietikkaa
2 rkl vettä
2 tl kapriksia
2 tl tuoretta tai 0,5 tl kuivattua meiramia
suolaa ja mustapippuria
600 g naudanmaksaa
vehnäjauhoja
2 rkl voita


Kuori ja viipaloi punasipulit. Kuullota niitä 10 minuuttia öljyssä. Lisää sokeri, etikka ja vesi, ja anna hautua miedolla lämmöllä kunnes sipuli on pehmeää. Lisää lopuksi kaprikset ja meirami. Mausta suolalla ja pippurilla.

Poista maksasta kalvot ja isot suonet. Leikkaa maksa noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla ja pyöräytä ne nopeasti vehnäjauhoissa. Paista maksaviipaleet voissa noin minuutti kummaltakin puolelta.

Tarjoa punasipulin kanssa. 








sunnuntai 8. kesäkuuta 2014

Fettucinea sitruunakastikkeella

Valmiina ostettu tuorepasta on helppo ja nopea arkiruoka, kun sille laittaa nopean ja helpon kastikkeen, esimerkiksi tämän Maarit Enkovaara-Astraldin Pastatieto -kirjasta bongatun sitruunasoosin. Konjakin vuoksi tämä kastike on hieman aikuisempaan makuun.

Fettucine al limone  (neljälle)
400 g spagettia (tai muuta pitkää tuorepastaa)
1 sitruuna
vajaa 50 g voita
1 dl oliiviöljyä
2,5 dl kevytkermaa (korvasin ranskankerman ja ruokakerman yhdistelmällä)
2 rkl konjakkia
suolaa
raastettua parmesaania
hienonnettua persiljaa

Raasta pestyn sitruunan kuori. Sulata voi öljyn kanssa pannussa ja lisää siihen sitruunankuoriraaste. Sekoita muutama minuutti ja lisää sitten joukkoon kerma ja konjakki. Lämmitä kastike varoen ettei se pääse kiehumaan. Mausta suolalla. Juuri ennen pastan lisäämistä pyöräytä joukkoon raastettua parmesaania

Keitä pasta suolatussa vedessä, valuta se hyvin ja sekoita kastikkeeseen. Koristele persiljasilpulla.

lauantai 7. kesäkuuta 2014

Vappupäivällinen

Vapusta on jo toista kuukautta aikaa, mutta vasta nyt minulla on aikaa palata vappupäivälliseen, jonka perinteisesti söimme Päivättären seurassa.

Herkuttelimme alkupaloina saaristolaisleivälle rakennetulla toast skagenilla.


Toast skagen (neljälle)

4 viipaletta saaristolaisleipää
n. 300 g kypsiä, kuorittuja pieniä katkarapuja (käytimme pakasteita)
4 rkl majoneesia
1 rkl Dijon-sinappia
pieni nippu tuoretta tilliä silputtuna
sitruunan mehua
voita

Valmista katkaraputäyte sekoittamalla kaikki ainekset voita lukuunottamatta keskenään. Lisää sitruunamehua maistellen sen määrä sopivaksi.
 
Leikkaa leivistä kuoret pois ja paista leivät voissa molemmin puolin. Lusikoi katkaraputäytettä päälle ja koristele leivät tillinoksalla ja sitruunaviipaleella.

Pääruuaksi söimme Safkaa-blogista bongattua suolassa paahdettua kuhaa, jolle laitoimme kaveriksi Safkaa-blogin pekoniin kiedotusta parsasta hiukan kevennetyn version.


Suolassa paahdettu kuha

hienoa suolaa
nahattomia kuhafileitä 1/syöjä

Kuumenna paistinpannu hohkaavan kuumaksi ja sirota sille ohut kerros suolaa. Aseta kalafileet suolan päälle "nahkapuoli" alaspäin. Kun kala alkaa paistua reunoilta, käännä se lastalla toisinpäin ja paahda kypsäksi. Tarjoa oliiviöljyn ja sitruuna- tai limettilohkojen kanssa.

Parsaa ja ilmakuivattua kinkkua mozzarellan kera

12 ohutta vihreää parsaa
12 viipaletta ilmakuivaa kinkkua
mozzarellaa raastettuna

Kiedo parsat ilmakuivatun kinkun siivuihin ja laita uuniin muutamaksi minuutiksi 250 asteeseen kunnes kinkun rasva sulaa ja parsat hieman pehmenevät. Lisää raastettu mozzarella ja odota että juusto sulaa.

Keväisen kevyenä jälkkärinä oli Päivättären loihtima sitruunainen pavlova.



Parsapasta

Kevät - ja miksei vielä alkukesäkin - on parsan aikaa. Parsasta olemme kokkailleet monenmoista, mutta pasta oli vielä kokeilematta. Hesarin ruokasivuilta löytyi tämä sitruunaisen parsapastan ohje.

Sitruunainen parsapasta (kahdelle)

200 g tuorepastaa
400 g vihreää parsaa
25 g voita
valkosipulin kynsi
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
mustapippuria
suolaa
parmesaania

Poista parsoista puumainen tyvi ja kuori tarvittaessa (hyvin ohutta vihreää parsaa ei ole tarpeen juurikaan kuoria). Keitä parsat (5-7 min) ja pilko ne.

Kuori ja silppua valkosipulin kynnet. Sulata voi paistokasarissa ja lisää valkosipulisilppu. Älä anna ruskistua liikaa. 

Keitä pasta, tuorepastalle riittää 2-3 minuuttia kiehuvassa vedessä. 

Lisää pannuun parsapalat, raastettu sitruunan kuori ja mehu. Mausta mustapippurilla ja suolalla, ja sekoita joukkoon valutettu pasta. Tarjoa parmesaanilastujen kera. 


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails