perjantai 19. lokakuuta 2007
Chili con chocolate
Tunnustaudun Pastanjauhajien Rosmariinin sukulaissieluksi siinä, että suklaa sellaisenaan ei juurikaan vetoa minuun - mutta sitäkin paremmalta se maistuu ruuassa tai leivonnaisissa, mitä tummempana ja runsaampana, sen parempi. Alun perin tarkoituksemme oil osallistua lokakuun ruokahaasteeseen toisella ruokalajilla, mutta Hesarin ruokatorstain suklaachili oli liian houkuttelevaa että sitä olisi voinut jättää kokeilematta, sillä chilin ja suklaan yhdistelmä on maku joka ainakin minuun kolahtaa, ja lisäksi aika alkoi käydä vähiin. Odotettavissa on siis lähitulevaisuudessa toinenkin suklaaruokaresepti...
Resepti on siis Helsingin sanomien ruokatorstaista 11.10.07, mutta muokkasin sitä oman makuni mukaiseksi, etenkin mitä tulee suklaan määrään. Alkuperäistä reseptiä noudattaen aikaansaatu lopputulos ei vastannut odotuksiani vaan maistui mielestäni vetiseltä ja kitkerältä, joten kasvatin suklaamäärää kaksinkertaiseksi ja lisäsin sokeria päästäkseni tavoittelemaani täyteläisen suklaiseen makuun. Lisäksi lisäisin vielä neljännesteelusikallisen chilijauhetta, koska jäin kaipaamaan chilin jälkipuraisua.
Suklaalla höystetty chili con carne
500 g naudanpaistia leikattuna n. 1 kuutiosentin kappaleiksi
1 iso sipuli silputtuna
1 valkosipulin kynsi silputtuna
1/2 dl öljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tlk tomaattipyreetä
2 tuoretta punaista chiliä, siemenet poistettuna ja silputtuna
1/2 tl oreganoa
1 laakerinlehti
500 g tomaattimurskaa
2 dl punaviiniä
100 g 70% tummaa suklaata
200 g kypsiä kidneypapuja (tölkistä)
2-3 tl demerara-sokeria
0,25 tl chilijauhetta
suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Leikkaa liha noin kuutiosentin kokoisiksi paloiksi. Silppua sipuli ja valkosipuli. Poista chilistä siemenet (suosittelen leikkaamaan chilit kahtia ja kaapimaan siemenet pois teelusikalla ynnä pesemään kädet huolellisesti chilin käsittelyn jälkeen ennen silmien hieromista tai limakalvokosketusta - en ole kokeillut kumpaakaan, mutta kaverit ovat kertoneet).
Ruskista sipulisilppu ja liha öljyssä kahdessa erässä padassa tai kannellisessa paistokasarissa.
Lisää tomaattipyree ja paprikajauhe ja hauduta hetki. Lisää chilisilppu, oregano, laakerinlehti, tomaattimurska ja punaviini. Sekoita kunnolla ja hauduta kannen alla kypsäksi (tulkitsin tämän niin, että kunnes liha on erittäin mureaa).
Lisää pataan pavut ja suklaa. Mausta maun mukaan sokerilla, suolalla ja mustapippurilla ja anna hautua vielä 15 min. Koostumuksen tulisi olla sakea.
Nautimme suklaachilin kanssa villiriisisekoitusta ja Stockmannin maalaischapataa sekä punaviiniä.
Ateriasta tuli varsinainen "death by chocolate", sillä jälkiruuaksi söimme Pastanjauhajien hiljattain bloggaamalla ohjeella tehtyä suklaafondantia (tosin tummasuklaasydämellä) Ingmannin Golden -vaniljajäätelön ja tuoreiden viikunoiden kera. Tuli todettua että 200 asteessa kaasu-uunissa fondanteja olisi voinut paistaa hieman pidempään kuin 10 min.