Elokuussa uudet kokkaukset ovat työkiireiden takia jääneet vähiin. Houkuttelevaan luontoruokahaasteeseenkaan emme ehtineet osallistua. Sen verran olemme metsään sentään ennättäneet, että mustikkapiirakkaa ja kanttarellikastiketta on tullut nautittua.
Elokuun kuukauden ruuaksi Twelvesta valikoitui tällä kertaa kalaa pinjansiementen kanssa. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kampelaa, mutta kun sitä ei kerta kaikkiaan ollut saatavilla, käytin tähän kuhaa, ja lopputulos oli mielestäni onnistunut. Myös ruokavieraat kehuivat.
Filetti di sogliola ai pinoli (kahdelle)
2 kalafileetä, esim. kampelaa tai kuhaa
1,5 rkl vaaleita korppujauhoja
1,5 rkl silputtua persiljaa
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1,5 rkl pinjansiemeniä
1 anjovisfilee oliiviöljyssä
n. 2 rkl oliiviöljyä + lisäksi kalan paistamiseen
n. 0,5 dl vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria
60 ml kuivaa valkoviiniä
1,25 dl vettä
Tee kalojen kuorrute:
Pilko anjovisfilee, murskaa valkosipulinkynsi ja rouhi pinjansiemenet. Sekoita ne keskenään ja lisää joukkoon korppujauhot ja persilja. Lopuksi lisää 1-2 rkl oliiviöljyä niin että syntyy tahnamainen lopputulos.
Mausta kalafileet suolalla ja pippurilla ja jauhota ne kevyesti vehnäjauhoilla. Paista fileitä pannulla oliiviöljyssä 1-2 min/puoli. Kaada sitten kalojen päälle valkoviini ja vesi ja kun se on kiehahtanut, levitä fileille kuorrute. Keitä kannen alla minuutti tai pari ja tarjoa heti.
lauantai 29. elokuuta 2009
sunnuntai 2. elokuuta 2009
Possua vartaissa
Tarkoituksemme oli tehdä eväsretki Barytonicin ja Kissaemon perheen kanssa, mutta säiden haltijat eivät olleet suunnitelmillemme suosiollisia. Eväiden syömistä se ei kuitenkaan estänyt. Oma panoksemme eväisiin oli tällä kertaa vartaita ja nyyttejä. Erityisesti possuvartaat ja sataykastike onnistuivat hyvin, vaikka kirjan kuvassa nestemäiseltä näyttänyt kastike olikin koostumukseltaan pikemminkin tahnaa. Oliko vika reseptissä vai maapähkinävoissa? Mutta maku on tärkein, eikä siinä ollut mitään vikaa.
Possuvartaat (8 kpl)
500 g possunfileetä
marinadi:
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl ketsuppia
2 rkl hoisin-kastiketta
2 murskattua valkosipulin kynttä
3 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa possunliha melko pieniksi kuutioiksi. Kaada marinadi päälle ja sekoita hyvin. Marinoi jääkaapissa useita tunteja tai mieluiten yön yli. Pujota lihakuutiot vartaisiin ja grillaa molemmilta puolilta 3-4 minuuttia (kunnes liha on kypsää). Sivele lihaa grillauksen aikana marinadilla. Tarjoa sataykastikkeen kanssa.
Sataykastike
pieni sipuli, silputaan hienoksi
1 rkl ruokaöljyä
125 g maapähkinävoita
2 rkl soijakastiketta
1,25 dl kookoskermaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
Kuullota sipuli öljyssä ja sekoita joukkoon muut ainekset. Paista seosta kunnes se on sileää ja kuumaa.
Possuvartaat (8 kpl)
500 g possunfileetä
marinadi:
2 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl ketsuppia
2 rkl hoisin-kastiketta
2 murskattua valkosipulin kynttä
3 rkl sitruunamehua
2 rkl hunajaa
2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Leikkaa possunliha melko pieniksi kuutioiksi. Kaada marinadi päälle ja sekoita hyvin. Marinoi jääkaapissa useita tunteja tai mieluiten yön yli. Pujota lihakuutiot vartaisiin ja grillaa molemmilta puolilta 3-4 minuuttia (kunnes liha on kypsää). Sivele lihaa grillauksen aikana marinadilla. Tarjoa sataykastikkeen kanssa.
Sataykastike
pieni sipuli, silputaan hienoksi
1 rkl ruokaöljyä
125 g maapähkinävoita
2 rkl soijakastiketta
1,25 dl kookoskermaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
Kuullota sipuli öljyssä ja sekoita joukkoon muut ainekset. Paista seosta kunnes se on sileää ja kuumaa.