maanantai 31. joulukuuta 2012

Stilton-päärynäpiiraat

Tunnustan että olen hulluna Stiltoniin, melkein kuin Wallace Wensleydaleen. Niinpä sitä tuli ostettua jouluksi parikin aika isoa kimpaletta, kun sain sitä ihan aitoa ja alkuperäistä Lentävästä Lehmästä. Stilton näytteli sivuosaa joulupöydässä sekä pääaterialla salaatin kaverina että illan herkkupöydässä, jossa se esiintyi paitsi sellaisenaan, myös näissä Ruoka&Viinistä (8/2012) bongatuissa piirakoissa. 

Stilton-päärynäpiirakat (16 kpl noin karjalanpiirakan kokoisia)

taikina:
250 g huoneenlämpöistä voita
250 g (1 tlk) maitorahkaa
 n. 4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl sokeria 

Mittaa voi kulhoon pehmiämään hyvissä ajoin. 

Sekoita voi ja rahka. Yhdistä kuiva-aineet ja lisää jauhoseos voi-rahkaseokseen. Vaivaa mahdollisimman vähän. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen jähmettyä kylmässä noin tunnin ajan. 

Jaa taikina 16-20 palaan (minusta on helpompaa jakaa neljällä jaollisia määriä kuin alkuperäisen ohjeen antama n. 18 kpl). Kaulitse palat jauhotetulla pöydällä 1-2 mm paksuiksi, n. 15 cm halkaisiljaltaan oleviksi pyörylöiksi. 

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

täyte:
3-4 päärynää (löysin kotimaisia päärynöitä!)
2 rkl makeaa chilikastiketta (meni enemmän)
1 dl pekaanipähkinöitä hienonnettuna (meni enemmän)
100 g Stiltonia (/Aurajuustoa)
1 tl chilihiutaleita*
1 tl sitruunan mehua (en mitannut, mutta luulisin että tätäkin meni enemmän)

Leikkaa päärynät ohuiksi viipaleiksi. Poista viipaleista siemenet (ja kanta). Hienonna pähkinät.

Voitele piiraiden keskiosat pullasudilla chilikastikkeella. Ripottele päälle pähkinärouhetta ja murenna homejuustoa. Nosta piirakoiden reunoja hiukan ja asettele 2-3 päärynäviipaletta jokaisen piirakan päälle. Ripottele lopuksi päärynöiden pinnale chiliä ja muutama tippa sitruunamehua.

Reunat voitelin kananmunalla, vaikka ohjeessa ei niin tehtykään, koska kaasu-uuni ei muuten oikein tahdo ruskistaa.

Paista piirakoita 20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

*Luulin että meillä oli maustekaapissa rouhittua kuivatua chiliä, mutta luulo ei ole tiedon väärti. Ne kokonaiset kuivatut chilit joita meillä on, ovat puolestaan mielestäni turhan tulisia tähän käyttöön. Jätin pinnalle ripoteltavan chilin siis pois. Olisin tietysti voinut vielä sivellä päärynät makealla chilikastikkeella, mutta en sitten enää viitsinyt. 


Pakko tunnustaa että nämä piirakat eivät olleet niin hyviä kuin olin kuvitellut reseptiä lukiessani niiden olevan. Piirakat ovat melkoisen rasvaisia, kun rasvaa tulee sekä taikinasta että juustosta. Uunista ottaessa rasva aivan lainehti pellillä, mutta imeytyi kyllä kohta takaisin piirakoihin. Parhaimmillaan piirakat olivat minusta jäähtyneinä, jolloin niiden rasvaisuus ei tuntunut niin päällekäyvältä ja mautkin tulivat paremmin esiin.

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Hunajapähkinät juuston kaveriksi

Tein aattoillan herkkupöytään juustojen kaveriksi niin ikään Hesarissa (21.12.12) olleella Henri Alénin ohjeella hunajaisia balsamiviinietikkapähkinöitä. Näitä suositeltiin erityisesti sini- ja punahomejuustolle. Roquefortin ja Stiltonin kanssa ne maistuivat mainioilta.

Annoksesta tulee aika paljon, puoletkin olisi neljän hengen seurueellemme riittänyt, kun paljon muutakin hyvää syötävää oli tarjolla. 

Hunajaiset balsamiviinietikkapähkinät

1 dl cashewpähkinöitä
1 dl kuorittuja saksanpähkinöitä
1 dl kuorittuja manteleita
2 rkl kuorittuja pistaasipähkinöitä
n. 3 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl balsamiviinietikkaa

Paahda pähkinöitä ja manteleita pellillä 200-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia. Siirrä paahdetut pähkinät isoon astiaan ja lisää hunaja ja etikka. Sekoita hyvin ja anna jäähtyä. Tarjoa huoneenlämpöisenä.


lauantai 29. joulukuuta 2012

Punasipulihilloke

Punasipulihilloke on yksi jouluperinteistämme - se vain on niin hyvää! Viimeiset kymmenen vuotta olen tehnyt hillokkeen tällä Ruoka&Viinin ohjeella. Nyt innostuin kokeilemaan Hesarissa (20.12.12) ollutta Henri Alénin ohjetta. 

Joulumausteinen punasipulihilloke

1 kg punasipulia kuorittuna
800 g hillosokeria
2 dl punaviinietikkaa
4 dl punaviiniä

maustepussiin:
1 kanelitanko
2 tähtianista
10 neilikkaa
10 mustapippuria
1 laakerinlehti

Suikaloi punasipuli, laita suikaleet kattilaan. Laita mausteet harsokangaspussiin.

Lisää mausteet, sokeri, viini ja etikka kattilaan ja hauduta miedolla lämmöllä noin tunnin ajan, välillä sekoittaen. 

Tölkitä hilloke puhtaisiin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä. Tarjoa jäähdytettynä.

perjantai 28. joulukuuta 2012

Joululeipä

En ollut ennen paistanut leipää kaasu-uunissa, ja hiukan jännitti kuinka tässä käy, mutta leipä onnistui oikein hyvin, vaikka korvasin alkuperäisessä ohjeessa olleita aineksia hiukan muilla sen mukaan mitä omissa kaapeissani sattui olemaan. Laitan alkuperäiset ainekset alla sulkuihin. Itse korvasin aprikoosit taateleilla, mutta muitakin kuviahedelmiä ja marjoja voisi varmasti käyttää. Hiukan reilummin olisin voinut laittaa jauhoja, oma taikinani ei ollut käsin paineltavissa.

Myös joululeipä on tehty Kaikkien aikojen Joulu -lehdessä ollutta Markku Hietalon ohjetta seuraten. 

Joululeipä

Ensimmäisenä päivänä:
1/4 paketti hiivaa
3 rkl hunajaa
2 tl suolaa
6 dl haaleaa vettä

Sekoita hiiva, hunaja ja suola haaleaan veteen. Peitä kulho ja anna seistä seuraavaan päivään lämpimässä ja vedottomassa paikassa.

Seuraavana päivänä:
10 pehmeää, kuivattua luumua
10 pehmeää, kuivattua taatelia (aprikoosia)
1 dl (keltaisia) rusinoita
1,5 dl kokonaisia kuorittuja manteleita
5 dl vehnäjauhoja + 1 dl spelttijauhoja + 0,5 dl spelttileseitä (2 dl vehnäjauhoja + 4 dl täysjyvävehnäjauhoja)
1 rkl murskattuja korianterin siemeniä
1 rkl kanelia
2 tl vaniljasokeria
 + voita vuoan voiteluun
 Hienonna kuivatut hedelmät ja sekoita sitten kaikki ainekset hyvin nesteeseen. (Taikina on löysä eikä sitä alusteta.)

Voitele n. 2 l vetoinen, suorakaiteen muotoinen vuoka. Kaada taikina vuokaan ja painele se (jauhotetuin käsin) vuokaan niin ettei siihen jää ilmakuplia. Tasoita leivän pinta ja painele siihen haarukalla reikiä. Peitä vuoka liinalla ja anna leivän kohota noin tunnin ajan. 

Paista leipää uunin alaosassa 200 asteessa 70 minuuttia. Kumoa sitten liepä vuoasta ja paista vielä 10 minuuttia ritilällä ilman vuokaa että leipään tulee rapea pinta. 

Kääri lämmin leipä liinan sisään jäähtymään. 


Alkuperäisessä ohjeessa leipä pantiin muovipussiin tekeytymään pariksi päiväksi, mutta minä käärin oman leipäni liinaan ja laitoin lasitetulle parvekkeelle kylmään yön yli. Leipä maistuu erinomaiselta sellaisenaan voin kanssa tai esimerkiksi pehmeällä vuohenjuustolla siveltynä!

torstai 27. joulukuuta 2012

Sienipatee

Toteutin sienisalaatin tällä kertaa pateen muodossa. Markku Hietalon ohje löytyi Kaikkien aikojen Joulu -lehdestä 2012. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty lampaankääpiä; minä tein oman pateeni rouskuista, mutta myös esim. suppilovahveroiden mainitaan sopivan pateehen. Eri sienet antavat tietnekin pateelle oman makunsa. Rouskutkin sopivat minusta tähän oikein hyvin.

Sienipatee (6-8 hengelle)

500 g pakastettuja sieniä, esim. lampaankääpiä, ryöpättyjä rouskuja tai suppilovahveroita
2 sipulia
3 rkl voita
suolaa
rouhittua mustapippuria
4 (luomu-)kananmunaa
2 dl kuohukermaa
2 tl kuivattua rakuunaa
0,5 dl hienonnettua persiljaa
+voita vuoan voiteluun

Sulata sienet. Kuori ja hienonna sipulit.

Kiehauta sienet ja sipulit voissa paistinpannulla. Kuullota niitä hetki ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Hienonna sienet karkeaksi massaksi monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. 

Jäähdytä massa. (Itse jäähdytin sienet ja sipulit ennen hienontamista.)

Sekoita kananmunat ja kerma ja lisää seos yrttien kanssa sienimassaan. Sekoita hyvin. 

Voitele esim. suorakaiteen muotoinen 2 l leipävuoka ja kaada massa vuokaan. Kypsennä pateeta uunissa vesihauteessa 180 asteessa noin 40 minuuttia.


keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Joulutunnelmia Ketun keittiössä

Tässä hiukan maistiaisia tämänvuotisesta joulupöydästämme. Linkitän myöhemmin resepteihin, kunhan ehdin kirjata niitä.

Joulupöytä on katettu!

 Stiltonia, nam!

Valkosuklaa-pannacotta ja puolukoita

Liemessä-blogin herkullinen punajuuri-rosmariinisuklaakakku
 Palvattua hirveä ja pikkukurkkuja

Sienipatee ja poromoussella päällystettyjä ruisnappeja
Elämäni ensimmäinen itse paistettu joulukinkku!

 Iltapalapöytää

 Juustoja kavereineen

Salaattia ja stiltonia

Stilton-päärynäpiiraita

lauantai 15. joulukuuta 2012

Pekoniin kiedottu lihamureke

Tykkään lihamurekkeesta, koska se on nopea ja helppo tehdä ja lisäksi siihen saa helposti vaihtelua lisäilemällä murekemassaan eri asioita, esimerkiksi sieniä.

Pekoniin käärittynä ja hyvästä lihasta tehtynä murekkeesta tulee entistä parempi ja sunnuntaipöytäänkin sopiva. Tämä loistoajatus osui silmääni Atrian mainoksesta.

Pihvijauheliha-pekonimureke

2 dl (1 prk) kermaviiliä 
1,5 dl korppujauhoja
350 g (pihvinaudan) jauhelihaa
100 g pekonikuutioita
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1-2 kananmunaa
mustapippuria myllystä
1 tl paprikajauhetta
1 tl currya
0,5 dl silputtua tuoretta persiljaa
140 g pekonia

Sekoita kermaviili ja korppujauhot ja anna turvota n. 10 min. Silppua sipulit ja valkosipulin kynnet. 

Lisää kaikki muut ainekset kermaviili-korppujauhoseokseen ja sekoita massa tasaiseksi. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pitkänomainen mureke sopivan kokoiseen voideltun uunivuokaan tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Hunnuta mureke pekoniviipaleilla. 

Paista uunissa 200 asteessa n. 30 min (pidennä paistoaikaa jos teet isomman murekkeen, paistoin omaani n. 40 min, mikä oli sopivasti). 


Omassa toteuksessani oli hiukan eri raaka-ainesuhteet kuin alkuperäisessä reseptissä, koska meillä oli highland-naudan jauhelihaa 500 g pakkauksessa. Laitoin sitten pekoniakin hiukan reilummin. Korppujauhojen määrää voisi mielestäni silti vähentää ainakin puolella desillä, kermaviiliseoksesta tuli ohjeen määrillä ja turvotusajalla kovin tankeaa ja sitä oli vaikea saada sekoittumaan jauhelihan kanssa tasaisesti. Ehkä tämä riippuu myös korppujauhojen karkeusasteesta, omani olivat aika hienoja. Alkuperäisessä ohjeessa kehotettiin käyttämään maustepippuria myllystä (?!), mutta laitoin mustapippuria.