torstai 6. helmikuuta 2014

Täydelliset uuniperunat

Jamie Oliver sen itse sanoo, nämä uunissa paistetut voiperunat ovat täydellisiä, ja loistava lisäke esimerkiksi paahtopaistille. Jamie ehdottaa kolmea erilaista maustamisvaihtoehtoa, joista päädyimme salvialla ja mandariininkuorella maustettuun.

Uunissa paistetut perunat

1,5 kg kuorittuja perunoita (esim. rosamunda)
merisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä
1 valkosipuli, kynnet eroteltu
punaviinietikkaa

mausteseos:
50 g voita pieninä kuutioina
nippu tuoreita salvianlehtiä karkeasti revittynä
1 klementiini

Aloita kuorimalla perunat ja tarvittaessa puolita isommat niin että perunat ovat mahdollisimman tasakokoisia. Huuhdo kylmällä vedellä ylimääräinen tärkkelys pois. Siirrä perunat kattilaan ja peitä kylmällä vedellä. Mausta suolalla. Kuumenna kiehuvaksi ja ryöppää 6-7 minuuttia. Kaada sitten perunat lävikköön kuivumaan pariksi-kolmeksi minuutiksi, ja ravista lävikköä hiukan. Tämä kuulemma antaa perunoille erityisen rapean pinnan!

Kippaa sitten perunat uunipellille ja levitä ne yhteen kerrokseen. Lisää kunnos loraus oliiviöljyä, pippuri ja suola. Kääntele perunoita niin että öljy ja mausteet levittyvät tasaisesti. (Tähän asti perunat voi valmistaa vaikka edellisenä päivänä, peittää kelmulla ja laittaa viileään odottamaan.) Laita perunat uuniin 190 asteeseen puoleksi tunniksi.

Puolen tunnin jälkeen ota melkein kypsät perunat uunista ja litistä ne survimella tms. Sekoita kulhossa kunnon luraus oliiviöljyä, salvianlehdet, valkosipulinkynnet ja loraus punaviinietikkaa. Kuori klementiinin oranssi kuorikerros ohuelti esim. perunankuorimaveitsellä. Lisää mausteseos, voikuutiot ja klementiininkuorisuikaleet perunoihin ja palauta uuniin vielä 40-45 minuutiksi.