sunnuntai 2. marraskuuta 2014

OivaPari: kekrihampurilaiset ja G.H. Mumm

Kun haasteena on gourmet fast food shampanjan seuraksi, ongelmaksi tuli lähinnä pohtia mitäpä shampanja ei aateloisi?

Kekrin kunniaksi päädyimme toteuttamaan makuparin myöhäissyksyn sadonkorjuun hengessä. Kylmäsavuporohampurilaisissa on kotimaisia makuja metsästä ja puutarhasta. Lisäkkeet voi valmistaa etukäteen vaikkapa jo edellisenä päivänä ja täyttää hampurilaiset juuri ennen tarjoamista.


Shampanjaa ja kylmäsavuporoa (kuudelle)

6 kpl hampurilaissämpylöitä

Täytteeksi: 

suikaloitua leipäjuustoa (lämmitettynä)
100 g kylmäsavuporoa viipaleina
valkosipuliöljyssä freesattuja lehtikaalin lehtiä
karpalohilloketta
pikapikkelöityjä suppilovahveroita
sokerimarinoituja punasipulirenkaita

Hampurilaissämpylät (6 kpl keskikokoisia sämpylöitä)
(Martha Stewartin ohjetta mukaillen)

1,75 dl lämmintä maitoa
n. 50 g sulatettua voita
1 rkl sokeria
1 pussi kuivahiivaa
1 muna
n. 6 dl vehnäjauhoja
3/4 tl suolaa, jos käytät suolatonta voita

voiteluun: 1 muna ja tilkka maitoa 
pinnalle: mustia sipulinsiemeniä 

Sekoita lämmin maito, sokeri ja sulatettu voi ja lisää joukkoon kuivahiiva hyvin sekoittaen. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja suola, ja vaivaa taikinaa kunnes se on kimmoisaa. Laita kohoamaan leivinliinan alle lämpimään, vedottomaan paikkaan noin kolmeksi vartiksi. 

Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kuuteen yhtä suureen osaan, jotka pyörittelet sämpylöiksi. Anna kohota toiset kolme varttia pellillä liinan alla. Voitele muna-maito -seoksella ja ripota päälle mustia sipulinsiemeniä. Paista uunissa 200 asteessa 12-15 minuuttia.

Marinoitu punasipuli

pieni punasipuli
hienoa sokeria

Leikkaa punasipuli renkaiksi ja sekoita sokeri joukkoon. Puristele sipulirenkaat ja sokeri sekaisin ja jätä maustumaan.

Karpalohilloke

n. 1,5 dl karpaloita
tilkka vettä
4 rkl sokeria

Keitä karpalot pehmeiksi vesitilkan kanssa. Sekoita joukkoon sokeri ja keittele vielä miedolla lämmöllä ilman kantta kunnes hilloke on sopivan sakeaa. Jäähdytä.

Pikapikkelöidyt suppilovahverot 

2 kourallista kuivattuja suppilovahveroita (tai hieman enemmän tuoreita)

1 dl vettä
0,75 dl väkiviinaetikkaa
0,5 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
nippu tuoreita timjaminoksia

Kiehauta vesi ja etikka. Lisää sokeri, suola, timjaminoksat ja sienet ja hauduta tovi kunnes sienet ovat pehmenneet. Siivilöi liemi pois. Jäähdytä.

Valkosipuliöljyssä freesattu lehtikaali

pienehköjä lehtikaalin lehtiä
1 valkosipulin kynsi
rypsiöljyä

Leikkaa lehtikaalista kovat lehtiruodit pois. Murskaa valkosipulinkynsi. Kuumenna öljy pannussa valkosipulinkynnen kanssa ja freesaa lehtikaalin lehdet nopeasti öljyssä molemmin puolin niin että ne säilyttävät vielä rapeuttaan. Nosta valumaan leivinpaperin päälle. 

Halkaise sämpylät, kokoa hampurilaiset ja tarjoa kuohuvan keralla! Voit koristella annokset karpaloilla, suppilovahveroilla ja tuoreilla timjaminoksilla. 


Ketun keittiö osallistuu porohampurilaisilla OivaPari -kisan G.H. Mumm -osakilpailuun.