Juuri nyt on suppilovahveroiden aika. Suppilovahverot sopivat loistavasti mitä moninaisimpaan ruuanlaittoon. Vaihteeksi niistä tuli lasagne.
Aika monissa sienilasagneohjeissa sienet ovat ikään kuin mausteena tavallisessa lasagnessa. Halusin kuitenkin tehdä lasagnen, jossa sienet näyttelevät pääosaa. Sovelsin tähän Valion sienilasagnen ohjetta, mutta maustoin kastikkeen oman pääni mukaan. Kasvisliemikuution vaihdoin eräänlaiseen sofrittoon, johon tuli tällä kertaa palsternakkaa ja juuripersiljaa, koska selleriä ei ollut.
Sofritto ja sen sukulaiset ovat muuten loistava maun lähde erilaisille kastikkeille ja keitoille. Yhdistelmää vaihtelemalla saa vaihtelua myös makuun.
Tässä lasagnessa ei ole lainkaan tomaattikastiketta, vaan ainoastaan sienevä valkokastike.
Suppilolasse (neljälle)
n. 0,5 litraa kuivattuja suppilovahveroita, liotettuna (säästä liemi), tai 300-400 g tuoreita, puhdistettuja sieniä
voita
porkkana hienonnettuna
pieni palsternakka hienonnettuna
juuripersiljan juuri hienonnettuna
1 reilunkokoinen sipuli silputtuna
(tuoretta) timjamia
0,75 dl vehnäjauhoja
litra maitoa
2 dl (kuohu-)kermaa
250 g mustaa Koskenlaskija-juustoa (voimakas)
suolaa, mustapippuria
hyppysellinen raastettua (/jauhettua) muskottipähkinää
tuoretta persiljaa
n. 9 lasagnelevyä
raastettua parmesaania
Jos käytät kuivattuja sieniä, liota sieniä noin puoli tuntia-tunti. Puristele niistä ylimääräinen vesi pois, mutta säästä vielä liemi. Sitä voi tarvittaessa käyttää kastikkeen ohentamiseen. Pilko sienet karkeasti.
Jos käytät tuoreita sieniä, puhdista ja pilko sienet ja paista niistä pannulla ylimääräinen neste pois.
Laita sienet odottamaan.
Kuori juurekset ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli hienoksi.
Sulata voi korkealaitaisessa n. 1,5-2 litraa vetävässä paistokasarissa. Lisää porkkanakuutiot ja kuullota niitä hetki, ennen kuin lisäät palsternakan ja juuripersiljan (voit korvata nämä myös sellerinvarrella). Kun olet kuullottanut palsternakkaa ja juuripersilijaa jonkin aikaa, lisää sipulisilppu.
Kun sipuli on kuullottunut, sekoita joukkoon sienet. Lisää vehnäjauhot ja riivi timjaminlehdet sekaan. Lisää vähitellen, sekoittaen koko ajan, maito ja kerma. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutaman minuutin ajan, sekoitellen pohjaanpalamisen estämiseksi. Lisää sitten joukkoon kuutioitu Koskenlaskijajuusto ja kuumenna edelleen sekoitellen kunnes juusto on sulanut. Mausta suolalla, pippurilla, muskotilla ja persiljalla.
Kokoa lasagne voideltuun vuokaan: ensin kastiketta, sitten kerros levyjä ja taas kastiketta, niin että päällimmäisenä on kastikekerros. Raasta pinnalle parmesaania. Laita koko komeus uuniin 175 asteeseen 40-50 minuutiksi. Paistamisen puolivälissä peitä vuoka foliolla, ettei pinta paistu liikaa.
Lasagnessa on hyvä, sienevä maku. Jäin kuitenkin kaipaamaan venyvää juustoa, joten seuraavaan ottoon taidan lisätä vielä raastettua emmentalia pinnalle. Suppilovahveroiden maku on vahva ja pärjää kyllä tymäkällekin juustolle.
tiistai 11. lokakuuta 2016
maanantai 10. lokakuuta 2016
Siinä on reikä!
Kun olin lapsi, äitini teki toisinaan "ossonpukkoa" niin kuin tämän alkujaan pohjoisitalialaisen
ruokalajin nimi korvaani kuului. Minulla on hämärä makumuistikuvakin
äidin laittamasta osso bucosta, mutta se taisi perheessämme jäädä sinne
1970-luvulle isoisän suolaamista silakoista tehdyn silakkalaatikon ja
kotitekoisten verilettujen kanssa.
Osso bucoon käytettävä liha on perinteisesti vasikan potkaa, joka on leikattu poikkisuuntaan niin että tuloksena on kiekkomainen lihanpala, jonka keskellä on ydinluu. Kun tämä luu sitten muhii aikansa uunissa muiden hyvien ainesten kanssa, luuydin sulaa osaksi lientä ja lopputuloksena meillä on osso buco, luu jossa on reikä.
Meidän osso bucomme syntyi tällä kertaa porosta. Ohje, jota en tietenkään malttanut olla vähän virittelemättä, löytyi pororeseptit.fi -sivustolta.
Poron osso buco (neljälle-viidelle)
1 kg poron potkakiekkoja
vehnäjauhoja (leivitykseen)
voita (paistamiseen)
2 sipulia
2 porkkanaa
palsternakka
2 valkosipulin kynttä
1 dl tomaattipyrettä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai vastaava määrä fondia
4 laakerinlehteä
10 maustepippuria
5 tuoretta timjamin oksaa
5 tuoretta salvian lehteä
suolaa
Ota liha lämpiämään noin tuntia ennen valmistusta. Sillä välin ehdit hyvin kuoria sipulin ja juurekset ja pilkkoa ne isohkoiksi paloiksi.
Kuumenna voi paistinpannussa tai suoraan tulenkestävässä padassa. Jauhota potkakiekot ja ruskista ne voissa parissa erässä. Siirrä syrjään.
Kuullota vuorostaan juureslohkot ja sipulit lihan paistamisen käyttämässäsi voissa (lisää tarvittaessa voita). Kaada vesi pannuun ja kiehauta irti siihen tarttuneet herkulliset paistomaut. Lisää kasvikset liemineen lihojen kanssa pataan, ja sekoita joukkoon tomaattipyre, lihaliemikuutio/fondi, murskatut valkosipulin kynnet sekä mausteet. Muista suola. Kuumenna kiehuvaksi.
Hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla tai uunissa 150 asteessa 2-3 tuntia kunnes liha on mureaa ja irtoaa luista.
Osso bucoon käytettävä liha on perinteisesti vasikan potkaa, joka on leikattu poikkisuuntaan niin että tuloksena on kiekkomainen lihanpala, jonka keskellä on ydinluu. Kun tämä luu sitten muhii aikansa uunissa muiden hyvien ainesten kanssa, luuydin sulaa osaksi lientä ja lopputuloksena meillä on osso buco, luu jossa on reikä.
Meidän osso bucomme syntyi tällä kertaa porosta. Ohje, jota en tietenkään malttanut olla vähän virittelemättä, löytyi pororeseptit.fi -sivustolta.
Poron osso buco (neljälle-viidelle)
1 kg poron potkakiekkoja
vehnäjauhoja (leivitykseen)
voita (paistamiseen)
2 sipulia
2 porkkanaa
palsternakka
2 valkosipulin kynttä
1 dl tomaattipyrettä
5 dl vettä
1 lihaliemikuutio tai vastaava määrä fondia
4 laakerinlehteä
10 maustepippuria
5 tuoretta timjamin oksaa
5 tuoretta salvian lehteä
suolaa
Ota liha lämpiämään noin tuntia ennen valmistusta. Sillä välin ehdit hyvin kuoria sipulin ja juurekset ja pilkkoa ne isohkoiksi paloiksi.
Kuumenna voi paistinpannussa tai suoraan tulenkestävässä padassa. Jauhota potkakiekot ja ruskista ne voissa parissa erässä. Siirrä syrjään.
Kuullota vuorostaan juureslohkot ja sipulit lihan paistamisen käyttämässäsi voissa (lisää tarvittaessa voita). Kaada vesi pannuun ja kiehauta irti siihen tarttuneet herkulliset paistomaut. Lisää kasvikset liemineen lihojen kanssa pataan, ja sekoita joukkoon tomaattipyre, lihaliemikuutio/fondi, murskatut valkosipulin kynnet sekä mausteet. Muista suola. Kuumenna kiehuvaksi.
Hauduta pataa miedolla lämmöllä hellalla tai uunissa 150 asteessa 2-3 tuntia kunnes liha on mureaa ja irtoaa luista.