sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Sienirisotto

Katsoimme taannoin BBC:n tuottamaa ruokaohjelmaa Intohimona italialainen ruoka (Michela's Classic Italian) jossa kokkaa Michela Chiappa. Suurena sienten ystävänä tajuntani räjähti tästä risotosta, johon tulee herkkusieniä, kantarelleja ja kuivattuja herkkutatteja. Pakko oli päästä kokeilemaan!

Risotto ylitti kaikki odotukseni. Epäilytti hiukan, että eri sienten maut sotkeentuisivat toisiinsa niin ettei risotto maistuisi oikein selkeästi miltään, mutta toisin kävi: jokainen sieni pääsi mukavasti esiin ja tuotti hauskasti vaihtelevia makuelämyksiä eri haarukallisilla.

Tätä tehdään ehdottomasti toistekin!

Sienirisotto (neljälle)

oliiviöljyä
1 keltasipuli hienonnettuna
200 g herkkusieniä
300 g kantarelleja 
350 g arborio-riisiä
reilu loraus valkoviiniä
1 litra sieni- tai kasvislientä (fondista tai kuutiosta)
20 g kuivattuja, liotettuja herkkutatteja
80 g raastettua parmesaani (+ parmesaania tarjoiluun)
0,25 tl cayennepippuria tai pepperoncino-chiliä jauhettuna
kelpo nokare voita
merisuolaa
mustapippuria
(tryffeliöljyä)

Liota herkkutatit n. 2 dl:ssa kiehuvan kuumaa vettä. 

Valmista n. 8 dl kuumaa kasvis- tai sienilientä (kuutiosta tai fondista). 

Kuumenna oliiviöljy suuressa, korkealaitaisessa pannussa ja lisää sipuli. Kuullota miedohkolla lämmöllä. Seuraavaksi lisää tuoreet sienet ja paistele sopiviksi (kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut). Sitten lisää riisi ja kuullota sitä samalla sekoitellen, ettei se pääse tarttumaan pannuun. 

Kun riisi alkaa olla läpikuultavaa, lorauta päälle valkoviiniä ja sekoita reippaasti viinin kiehahtaessa. Ala lisätä lientä kauhallinen kerrallaan, sekoittaen kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Jatka näin kunnes olet käyttänyt puolet liemestä (4 dl). 

Ota liotetut herkkutatit vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste pois. SÄÄSTÄ LIOTUSLIEMI! Pilko tatteja tarvittaessa hieman pienemmiksi ja sekoita ne sitten riisin kanssa. Lisää myös liotusliemi. Lisää parmesaani ja cayennepippuri ja sekoita hyvin. 

Kun tattiliemi on imeytynyt, jatka nesteen lisäämistä kauhallinen kerrallaan kunnes olet käyttänyt kaiken liemen ja/tai risotto on koostumukseltaan paksua ja kermaista, mutta riisi on vielä al dente. Lisää lopuksi kunnon nokare voita, sekoita hyvin ja anna hautua kannen alla minuutin verran. 

Tarjoa raastetun parmesaanin ja halutessasi tryfffeliöljytipan kera.  


lauantai 5. marraskuuta 2016

Kurpitsapiirakka

Kurpitsapiirakka on amerikkalaisen kiitospäivän perinteinen ruokalaji, mutta kurpitsat näyttelevät keskeistä osaa Suomeenkin rantautuneessa Halloweenissa, ja miksei kurpitsapiirakka sopisi supisuomalaiseen kekriinkin. Mausteineen se tuoksuu herkullisen piparkakkumaiselta, etten sanoisi jouluiselta. 

Tämän noin tunnissa leivottavan kurpitsapiirakan salaisuus on valmis kurpitsahillo. Toki valmistuksen voi hillon puutteessa myös aloittaa ihan alusta, eli kuutioimalla, keittämällä ja soseuttamalla kurpitsan. Silloin piirakka ei tosin ole enää nopea, koska kurpitsan keittäminen lähes soseeksi on melkoisen aikaavievää puuhaa. 

Lopputulokseen päästäkseni yhdistelin aineksia useammasta eri kurpitsapiirakkaohjeesta. Pohjan ohjeen lainasin Maku-lehden reseptistä

Nopea kurpitsapiirakka

pohja: 
125 g voita
2 rkl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1 keltuainen

täyte:
750 g kurpitsahilloa (ks. resepti) - voit korvata hillon keittämällä 750 g kuutioitua kurpitsaa, johon olet lisännyt sen verran vettä että kuutiot juuri peittyvät, kunnes kurpitsa on pehmeää ja soseuttaa sen* 
2 kananmunaa
1,75 dl maitoa
25 g sulatettua voita
hyppysellinen (0,25 tl) kutakin seuraavista: 
jauhettu tai raastettu muskottipähkinä
jauhettu inkivääri
jauhettu neilikka
kardemumma

*Jos keität kurpitsasoseen piirakkaa varten, tarvitset täytteeseen lisäksi 0,5 tl jauhettua kanelia ja 140 g sokeria. 

Nypi voi, sokeri ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää munankeltuainen ja sekoita se taikinaan. Painele taikina pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. 

Esipaista pelkkää piirakkapohjaa 15 minuuttia 200-asteisessa uunissa (Peitä pohja leivinpaperilla ja laita päälle painoksi herneitä tms. Luin jostain hyvän vinkin, että piirakkapohjan paistamisessa voi käyttää apuna pieniä kolikoita ja niksi toimikin hyvin.) 

Piirakkapohjan paistuessa sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. 

Ota piirakkapohja uunista ja lisää täyte. Pudota uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista piirakkaa täytteineen vielä 35-40 minuuttia. 

Anna piirakan jäähtyä ja jähmettyä hyvin ennen tarjoamista.