torstai 29. kesäkuuta 2006

Juhannusherkkuja

Vietimme juhannusta Karhuherran vanhempien kotivahteina, ja käytimme hyväksemme kaasugrillin tarjoamia mahdollisuuksia niin perusteellisesti että kertaakaan emme laittaneet ruokaa sisällä hellan ääressä.

Kesäkurpitsa-halloumivartaat

2 pienehköä kesäkurpitsaa
1 halloumijuusto

yrttiöljy:
oliiviöljyä
silputtua basilikaa tms.
valkosipulia murskana
mustapippuria, suolaa

Pistele vuorotellen halloumi- ja kesäkurpitsapaloja varrastikkuihin ja voitele yrttiöljyllä. Öljyä voi sivellä lisää grillauksen aikana. Arvelemme, että vielä parempi lopputulos syntyy jos kesäkurpitsa- ja halloumipalat kieritellään ensin yrttiöljyssä, mutta silloin vartaiden kokoamisesta tulee melko sottaista puuhaa.

Possun sisäfilettä salvia-sitruunamarinadissa

1 possun sisäfile

marinadi:
1 dl oliiviöljyä
0,5 dl sitruunamehua
reilusti silputtua tuoretta salviaa
1 rkl (Dijon) sinappia
2 tl mustapippurirouhetta
2 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa

Leikkasimme fileen pihveiksi, joita nuijittiin litteämmiksi. Sen jälkeen pihvit saivat marinoitua yön yli jääkaapissa.

Possun sisäfile on ehkä hieman turhan vähärasvaista grilliin, mutta sopivasti paistuneena possupihvit olivat herkullisen mureita. Marinadin ohje on Kodin Kuvalehdestä 12/06. Siinä marinadia ehdotetaan vasikan- tai lampaanlihalle, mutta possullekin se sopi oivallisesti ja antoi raikkaan maun.

Grilliherkkujen lisukkeena oli salaattia ja keitettyjä uusia perunoita, juomana punaviini Jacob's Creek Grenache Shiraz - odotusten mukaisesti australialaiset osaavat tehdä grilliruuan kanssa sopivaa punaviiniä. :) Päivättären laatima hedelmäsalaatti kaupan vispautuvan vaniljakastikkeen kera oli sopivan kevyt jälkiruoka, jonka tuoreet mansikat virittivät kesäiseksi.




maanantai 19. kesäkuuta 2006

Retkellä

Karhuherra vietti syntymäpäiväänsä ja sen kunniaksi teimme jo perinteeksi muodostuneen syntymäpäiväretken, joka tällä kertaa suuntautui Verlan ruukkimuseoon. Retken oleellisen osan muodostaa piknik, jolla tarjottiin tällä kertaa savukalasalaattia ja Päivättären herkullista suklaakakkua. Ruokajuomana oli hellesäähän ja autoiluun soveltuvasti jäätee ja kakun kanssa kylmä maitokahvijuoma.

Savulohisalaatti

puolikas savustettu lohi
2 kevätsipulia (tai pieni purjo)
4 dl kuviopastaa esim. farfalleja
1 pieni tlk (198 g) makeaa maissia
noin puolikas tuoretta kurkkua
4 tomaattia
2 kerää jääsalaattia
3 kovaksi keitettyä munaa

Keitä pasta. Ruodi ja pieni lohi, leikkaa sipuli renkaiksi, valuta maissi, kuutioi kurkku, lohko tomaatit ja revi salaatti. Sekoita ainekset keskenään. Lisää kananmunalohkot salaatin päälle (näin et unohda niitä jääkaappiin kuten Ketturouva teki).

Kastike
1 tlk kermaviiliä
runsaasti silputtua kevät- tai ruohosipulia
sitruunamehua
suolaa, sokeria

Kastike kaipaisi mielestäni jotakin terästettä, mutta en oikein tiedä mitä. Hunajaa? Sinappia? Etikkaa? Kaikkia näitä?

Jäätee (ohje Päivättäreltä)

1l vettä kiehautetaan

lisätään 10 teepussia jotain hedelmällä maustettua mustaa teetä (esim Twinings) ja liotetaan 5 min.

lisätään 1 1/2 - 2 dl sokeria ja annetaan liueta veteen

teehen lisätään 1 l kylmää vettä, ja noin yhden sitruunan mehu 


perjantai 16. kesäkuuta 2006

Nizzansalaatti

Helteillä maistuu ruokaisa salaatti, mielellään tietysti viileän valkoviinin kanssa. Myöhään illalla aterioiminen Välimerelliseen tapaan saattaa toisinaan johtaa jopa siihen onnelliseen tilanteeseen että Poika ehtii nukahtaa ennen kuin ruoka on valmista.

Oheinen hieman sovellettu Nizzansalaatin ohje on peräisin kirjasesta Simple Mediterranean.


Nizzansalaatti (kahdelle)

2 tonnikalapihviä
2 keitettyä kananmunaa
6 pientä, uutta perunaa keitettynä
n. 10 anjovisfileetä
2 pientä sidesalaattia tai 1 isompi salaattikerä
2 tomaattia
tuoretta kurkkua (n. 20 cm pätkä)
vihreitä papuja (pilkottuna & kypsennettynä, oikaisimme käyttämällä pakastepapuja)
mustia oliiveja

Pilko kurkku, tomaatti ja keitetyt perunat ja lohko kananmunat. Irrota salaatinlehdet kokonaisina kerästä. Rakenna annokset valmiiksi lautasille salaatinlehtipedille. Lopuksi paista tonnikalapihvejä 2-3 min kummaltakin puolelta parilapannulla tai grillissä. Tonnikalan on tarkoitus jäädä kauniin vaaleanpunaiseksi sisältä. Nosta tonnikalapihvit salaattikeon huipulle ja ripottele kastiketta (alla) salaatille.

Karhuherra paistoi tonnikalan pöytägrillillä, joka muuten sopii tähän tarkoitukseen erinomaisesti. Kun kala paistuu yhtä aikaa molemmilta puolilta, se ei ehdi kuivahtaa liikaa.

kastike:
6 rkl oliiviöljyä
2 tl sitruunamehua
1,5 tl (Dijon) sinappia
2 rkl silputtua, tuoretta basilikaa
1 murskattu valkosipulin kynsi

Sekoita keskenään sinappi, sitruunamehu ja valkosipuli. Lisää vähitellen joukkoon oliiviöljy ja lopuksi basilikasilppu.