eli joulukinkun toinen tuleminen
Laskiainen tuli ja meni, mutta meillä ehdittiin keittää hernekeittoa vasta nyt. Hernekeittoon on hyvä upottaa pakastimessa piileksivät joulukinkun jäännökset. Kinkku joka alkoi vuodenvaihteeseen mennessä tympäistä maistuu mainiolta hernesopassa. Palvikinkustakaan ei muuten tule yhtään hullumpi soppa, jos joulukinkku on jo päässyt loppumaan. Palvi antaa keitolle oman savuisan makunsa.
Hernekeitto
500 g kuivattuja herneitä
n. 250 g joulukinkkua / palvikinkkua
silputtu sipuli
suolaa
n. 10 maustepippuria
meiramia
sinappia ja sipulisilppua tarjoiluun
Liota herneet yön yli 2 litrassa vettä. Seuraavana päivänä keitä herneitä liotusvedessään n. tunnin ajan. Lisää kuutioitu kinkku, silputtu sipuli ja mausteet. Lisää tarvittaessa vettä jos keitto käy liian muhennosmaiseksi. Keitä vielä toinen tunti. Keitto on valmista.
sunnuntai 25. helmikuuta 2007
sunnuntai 18. helmikuuta 2007
Vaihtelua kalakeittoon
Näytästää nyt tulevan useita keittobloggauksia peräjälkeen.
Jos perinteinen kalakeitto välillä tympäisee, vaihtoehtoja löytyy. Tämä seljanka-ohje on peräisin Valittujen palojen kustantamasta oivallisesta Ruokavuosi -keittokirjasta, jota pitää ohimennen hieman kehaista. Ruokavuosi on nimittäin mielestäni erittäin hyvä peruskeittokirja tällaiselle kotikokkaajalle. Siinä on paitsi hyviä, luotettavia reseptejä, myös perusteelliset toimintaohjeet ummikoille alkaen munien keittämisestä aina taskuravun valmistukseen. Äidilläni on siitä 70-luvun painos. Omani on uudistettu laitos 90-luvulta.
Seljanka
1 kg:n kuha, lahna, lohi tai siika
1 pieni porkkana
pala selleriä (itse laitan mieluumin palsternakkaa)
200 g lanttua
suolaa
1 tl valko- tai mustapippureita
1,5 l vettä
2 rkl voita tai margariinia
1 sipuli
1 tlk tomaattipyreetä
2 rkl kapriksia
10 mustaa oliivia viipaloituna
200 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
sitruunan mehu
reilusti silputtua persiljaa
Perkaa ja fileoi kala. Ota ruoto ja pää talteen, poista kidukset. Keitä päästä ja ruodosta liemi: lisää kattilaan puolitoista litraa vettä, musta- tai valkopippurit ja suola. Keitä hiljaisella tulella 45 min. Lopuksi siivilöi liemi.
Kuori juurekset, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja lisää ne kalaliemeen. Keitä niitä jonkin aikaa (käytännössä se aika, joka kuluu sipulin silppuamiseen, kalan pilkkomiseen ja sienien viipaloimiseen).
Ruskista pannulla sipulisilppu ja kalapalat ja lisää ne kattilaan tomaattisoseen, kapristen, oliivien ja herkkusienten kanssa. Kypsennä miedolla lämmöllä n. 20 min. Mausta valmis keitto sitruunamehulla ja persiljasilpulla.
Meidän keitokseemme päätyivät perjantaisesta poropiirakasta yli jääneet kantarellit, joten laitoin herkkusieniä vain noin puolet 200 g rasiasta.
Mikä sattuma, muuten: Tämän viestin lähes valmiiksi kirjoitettuani lähdin lueskelemaan muita blogeja. Ja kuinka ollakaan, myös Pastanjauhajat olivat hiljattain kokanneet seljankaa.
Jos perinteinen kalakeitto välillä tympäisee, vaihtoehtoja löytyy. Tämä seljanka-ohje on peräisin Valittujen palojen kustantamasta oivallisesta Ruokavuosi -keittokirjasta, jota pitää ohimennen hieman kehaista. Ruokavuosi on nimittäin mielestäni erittäin hyvä peruskeittokirja tällaiselle kotikokkaajalle. Siinä on paitsi hyviä, luotettavia reseptejä, myös perusteelliset toimintaohjeet ummikoille alkaen munien keittämisestä aina taskuravun valmistukseen. Äidilläni on siitä 70-luvun painos. Omani on uudistettu laitos 90-luvulta.
Seljanka
1 kg:n kuha, lahna, lohi tai siika
1 pieni porkkana
pala selleriä (itse laitan mieluumin palsternakkaa)
200 g lanttua
suolaa
1 tl valko- tai mustapippureita
1,5 l vettä
2 rkl voita tai margariinia
1 sipuli
1 tlk tomaattipyreetä
2 rkl kapriksia
10 mustaa oliivia viipaloituna
200 g tuoreita herkkusieniä viipaloituna
sitruunan mehu
reilusti silputtua persiljaa
Perkaa ja fileoi kala. Ota ruoto ja pää talteen, poista kidukset. Keitä päästä ja ruodosta liemi: lisää kattilaan puolitoista litraa vettä, musta- tai valkopippurit ja suola. Keitä hiljaisella tulella 45 min. Lopuksi siivilöi liemi.
Kuori juurekset, leikkaa ne pieniksi kuutioiksi ja lisää ne kalaliemeen. Keitä niitä jonkin aikaa (käytännössä se aika, joka kuluu sipulin silppuamiseen, kalan pilkkomiseen ja sienien viipaloimiseen).
Ruskista pannulla sipulisilppu ja kalapalat ja lisää ne kattilaan tomaattisoseen, kapristen, oliivien ja herkkusienten kanssa. Kypsennä miedolla lämmöllä n. 20 min. Mausta valmis keitto sitruunamehulla ja persiljasilpulla.
Meidän keitokseemme päätyivät perjantaisesta poropiirakasta yli jääneet kantarellit, joten laitoin herkkusieniä vain noin puolet 200 g rasiasta.
Mikä sattuma, muuten: Tämän viestin lähes valmiiksi kirjoitettuani lähdin lueskelemaan muita blogeja. Ja kuinka ollakaan, myös Pastanjauhajat olivat hiljattain kokanneet seljankaa.
lauantai 10. helmikuuta 2007
Borssia talkooväelle
Tänään olimme maalaamassa uutta kotipesää. Ja että jaksaisi tehdä töitä, pitää tietysti syödä välillä. Jos pitää ruokkia useampi ihminen käyttäen mieluiten mahdollisimman vähän astioita, ja laittaa ruokaa jota on helppo lämmittää uudestaan, erilaiset keitot ovat loistava valinta.
Borssille on ohjeita varmaan suunnilleen yhtä paljon kuin tekijöitäkin, meiltäkin niitä löytyy ainakin neljä erilaista. Toisissa on lihaa ja toisissa ei. Tämän borssin ohje on peräisin Popsoppaa-kirjasta, mutta en tiedä keneltä tarkalleen, koska olen kopioinut itselleni vain ohjeen. Pitää vielä mainostaa että kaalia lukuunottamatta kaikki kasvikset olivat omaa satoa. Toteutus poikkesi hieman ohjeesta, koska tein borssin niistä aineksista mitä kotoa löytyi, ja kaapissamme ei ollut lanttua. Kaalia oli myös melko vähän, joten laitoin hapankaalia reilummin. Lisäksi väkiviinaetikka oli lopussa (käytämme sitä pojan kestovaippojen pesuun), joten korvasin sen valkoviinietikalla.
Kuva työmaalounaastamme jäi ikävä kyllä ottamatta.
Tulinen borssi
ruokaöljyä paistamiseen
2 sipulia
1/4 kaali
pieni palsternakka
(pala selleriä)
pala lanttua
3-5 porkkanaa
3-4 raakaa punajuurta
10 valkosipulinkynttä, viipaloituna
1 tl tuoretta raastettua piparjuurta (tai hieman reilummin piparjuuritahnaa tuubista)
1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
3 tomaattia
vähän hapankaalia
1 tlk tomaattipyreetä
loraus etikkaa
sitruunamehua
1 tl jauhettua korianteria
1/4 tl chilijauhetta
5 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
suolaa, valkopippuria, basilikaa
3-4 perunaa
tuoretta persiljaa koristeluun
(piparjuurella maustettua) smetanaa tarjoiluun
Kuori ja pilko pieneksi kaikki kasvikset. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää ainekset kattilaan listan mukaisessa järjestyksessä hapankaaliin asti. Sekoita välillä ja anna muhia jonkin aikaa. Kaada sitten päälle kiehuvaa vettä niin että kasvikset peittyvät. Lisää tomaattipyree, loraus etikkaa ja sitruunamehua sekä mausteet. Anna kiehua noin tunti miedolla lämmöllä, lisää tarvittaessa vettä.
Sekoita joukkoon perunalohkot ja anna kiehua vielä puoli tuntia. Anna keiton hautua jälkilämmöllä keittämisen jälkeen.
Borssi kannattaa keittää edellisenä päivänä, sillä se on parhaimmillaan vasta saatuaan tekeytyä yön yli.
Borssille on ohjeita varmaan suunnilleen yhtä paljon kuin tekijöitäkin, meiltäkin niitä löytyy ainakin neljä erilaista. Toisissa on lihaa ja toisissa ei. Tämän borssin ohje on peräisin Popsoppaa-kirjasta, mutta en tiedä keneltä tarkalleen, koska olen kopioinut itselleni vain ohjeen. Pitää vielä mainostaa että kaalia lukuunottamatta kaikki kasvikset olivat omaa satoa. Toteutus poikkesi hieman ohjeesta, koska tein borssin niistä aineksista mitä kotoa löytyi, ja kaapissamme ei ollut lanttua. Kaalia oli myös melko vähän, joten laitoin hapankaalia reilummin. Lisäksi väkiviinaetikka oli lopussa (käytämme sitä pojan kestovaippojen pesuun), joten korvasin sen valkoviinietikalla.
Kuva työmaalounaastamme jäi ikävä kyllä ottamatta.
Tulinen borssi
ruokaöljyä paistamiseen
2 sipulia
1/4 kaali
pieni palsternakka
(pala selleriä)
pala lanttua
3-5 porkkanaa
3-4 raakaa punajuurta
10 valkosipulinkynttä, viipaloituna
1 tl tuoretta raastettua piparjuurta (tai hieman reilummin piparjuuritahnaa tuubista)
1 rkl tuoretta raastettua inkivääriä
3 tomaattia
vähän hapankaalia
1 tlk tomaattipyreetä
loraus etikkaa
sitruunamehua
1 tl jauhettua korianteria
1/4 tl chilijauhetta
5 laakerinlehteä
10 kokonaista mustapippuria
suolaa, valkopippuria, basilikaa
3-4 perunaa
tuoretta persiljaa koristeluun
(piparjuurella maustettua) smetanaa tarjoiluun
Kuori ja pilko pieneksi kaikki kasvikset. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää ainekset kattilaan listan mukaisessa järjestyksessä hapankaaliin asti. Sekoita välillä ja anna muhia jonkin aikaa. Kaada sitten päälle kiehuvaa vettä niin että kasvikset peittyvät. Lisää tomaattipyree, loraus etikkaa ja sitruunamehua sekä mausteet. Anna kiehua noin tunti miedolla lämmöllä, lisää tarvittaessa vettä.
Sekoita joukkoon perunalohkot ja anna kiehua vielä puoli tuntia. Anna keiton hautua jälkilämmöllä keittämisen jälkeen.
Borssi kannattaa keittää edellisenä päivänä, sillä se on parhaimmillaan vasta saatuaan tekeytyä yön yli.