Possu, tuo jalo eläin, jalostuu tässä ruokalajissa entisestään tumman oluen vaikutuksesta. Resepti on muunnelma karjalanpaistista.
Olutpossua (2:lle)
500 g possun kassleria
1 iso sipuli tai 2 pienempää
200 g herkkusieniä
1-2 porkkanaa
laakerinlehti
n. 10 maustepippuria
suolaa
1 pullo (0,33 l) tummaa olutta
Kuutioi liha, pilko sienet, sipuli ja porkkanat sopivan kokoisiksi paloiksi. Ruskista liha pannulla nopeasti ja paista sienet kevyesti. Lado kaikki ainekset uunipataan mausteiden kera. Kaada päälle olut ja lisää tarvittaessa hieman vettä niin että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta 180-asteisessa uunissa pari tuntia. Tarkkaile nesteen määrää, liha ei saa päästä kuivumaan. Possu sopii mainiosti haluamallasi tavalla valmistettujen perunoiden seuralaiseksi.
tiistai 20. maaliskuuta 2007
keskiviikko 14. maaliskuuta 2007
Tonnikala-sitruunapasta
Elellessäni flunssatoipilaana ja nauttiessani poikkeuksellisesta ylellisyydestä - saan olla yksin kotona - innostuin kokkaamaan itselleni. Normaalisti Karhuherra on meidän perheemme pastakokki, enkä edes rohkenisi tarjota pastankeitoksiani hänelle, mutta tämä on yksi omista suosikeistani ajalta kun emme vielä jakaneet liettä ja jääkaappia. Tämä pasta on mukavan simppeli ja nopea laittaa, joten sitä tulee laitettua yksinkin, vaikka muuten ruuan laittaminen pelkästään itselleni usein kehtuuttaa kohtuuttomasti.
Tonnikala-sitruunapasta (4:lle)
(alkuperäinen ohje Easy Mediterranean)
400 g pastaa, esim. fusilleja
60 g voita
3 dl kermaa*
4 rkl sitruunamehua
(1/2 tl anjovisten lientä)
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
1 tlk tonnikalaa, mieluiten palana öljyssä
suolaa, mustapippuria
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Sillä välin kun pasta kiehuu, ehdit hyvin tehdä kastikkeen:
Raasta sitruunan kuorta ja purista mehu. Sulata pannussa voi, ja kun se alkaa tiristä, lisää kerma ja sitruunamehu. Sekoita ja hauduta pari minuuttia, sekoita välillä. Lisää raastettu sitruunankuori (ja anjovisliemi). Sekoita valutettu pasta kastikkeeseen. Lopuksi kääntele sekaan hieman pienitty tonnikala ja odota että se ehtii lämmetä, mausta. Koristele annokset halutessasi raastetulla sitruunankuorella ja persiljalla.
* Alkuperäisessä ohjeessa käytetty kerma on englantilainen double cream, jossa on 48% rasvaa. Vastaavaa tuotetta ei tietääkseni Suomesta saa, mutta minusta tästä tulee hyvää ruokakermallakin, kastike on tosin ohuempaa kuin olisi tuplakermasta tehtynä.
sunnuntai 11. maaliskuuta 2007
Maaliskuun ruokahaaste
Helmikuun ruokahaaste päästi livahtamaan meiltä ohi, mutta maaliskuun haasteeseen päätimme tarttua. Ja porkkana olikin haasteellinen ainesosa. Letuiksi se sitten meni. Onneksi ei tullut pannukakkua saati sitten sutta, vaan voimme suositella näitä muillekin.
Ketturouvan porkkanaletut kylmäsavulohitäytteellä
(10-12 kpl pienehköjä ohukaisia)
tee ensin täyte:
n. 75 g kylmäsavulohta
200 g (ruohosipuli)tuorejuustoa
vajaa 1 dl (ruoka)kermaa
(silputtua tuoretta ruohosipulia maun mukaan)
Silppua lohi ja sekoita ruohosipulituorejuustoon, notkista täyte kermalla, lisää tuoretta ruohosipulia makua virkistämään. Laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoa lettujen kanssa ja nauti.
letut:
5-6 porkkanaa
2,5 dl maitoa
2,5 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
3 kananmunaa
rasvaa paistamiseen
Tee nesteistä ja jauhoista taikina turpoamaan, noin puoli tuntia on hyvä aika. Kuori ja viipaloi porkkanat ja keitä niitä 5-10 min eli kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat. Lisää taikinaan porkkanasose, ripaus suolaa ja sekoita hyvin. Vispaa joukkoon kananmunat ja taikina on valmis. Paista letut (tai ohukaiset) n. 20 cm halkaisijaltaan olevalla paistinpannulla valitsemassasi rasvassa (me käytimme voita, pieni nokare per lettu tekee kauniin paistopinnan). Toki voit tehdä myös pikkulettuja lettupannulla. Lettujen on syytä olla paksuhkoja, koska taikina repeytyy helposti.
Pienen korjauksen tekisin reseptiin, eli taikinaan voisi kenties laittaa neljännenkin munan. Ruisjauhossa kun ei ole sitkoa, eikä porkkanasosekaan oikein edesauta lettujen koossapysymistä. Tuore ruohosipulisilppu taas sopisi raikastamaan täytteen makua, mutta meillä sitä ei nyt sattunut olemaan.
Lettupannulla tai blinipannulla saisi somia tarjottavia, ja voisihan niitä kokeilla vaikka blinien tapaan mädin ja smetanan kanssa.
Lettujen jälkiruokana nautimme
Manteli-uuniomenoita kuusenkerkkäsiirapissa (3:lle)
(alkuperäinen ohje Valion ruokavuosi 3/2004)
3 kirpeää, mehukasta omenaa
1 dl kuorittuja manteleita, rouhitaan veitsellä
n. 25 g sulatettua voita
0, 75 dl kuusenkerkkäsiirappia
1 tl jauhettua inkivääriä
tarjoiluun vaniljajäätelöä
Kuori omenat ja lohko ne neljään osaan, poista siemenkodat. Rouhi mantelit ja ripottele omenoiden päälle. Sulata voi ja sekoita joukkoon siirappi ja jauhettu inkivääri. Valele omenat voi-siirappiseoksella. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min. Tarjoile kuumina vaniljajäätelön kanssa (tai hieman jäähtyneinä vaniljakastikkeen kera).
Alkuperäisessä reseptissä käytetään tavallista siirappia. Tällä kertaa päätin kuitenkin kokeilla kaapissamme jo jonkin aikaa kuljeksinutta kuusenkerkkäsiirappia, joka tarttui mukaan toissakesäiseltä maakuntamatkalta. Siirapin hieman pihkainen maku sopi hyvin omenoille, ja vähensi tämän jälkiruuan makeutta.
Sivumennen, pitäisikin joskus kokeilla laittaa siirappiin raastettua tuoretta inkivääriä, se voisi antaa potkua tähän ruokalajiin.
Ketturouvan porkkanaletut kylmäsavulohitäytteellä
(10-12 kpl pienehköjä ohukaisia)
tee ensin täyte:
n. 75 g kylmäsavulohta
200 g (ruohosipuli)tuorejuustoa
vajaa 1 dl (ruoka)kermaa
(silputtua tuoretta ruohosipulia maun mukaan)
Silppua lohi ja sekoita ruohosipulituorejuustoon, notkista täyte kermalla, lisää tuoretta ruohosipulia makua virkistämään. Laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoa lettujen kanssa ja nauti.
letut:
5-6 porkkanaa
2,5 dl maitoa
2,5 dl vettä
1 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
3 kananmunaa
rasvaa paistamiseen
Tee nesteistä ja jauhoista taikina turpoamaan, noin puoli tuntia on hyvä aika. Kuori ja viipaloi porkkanat ja keitä niitä 5-10 min eli kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Kaada vesi pois ja soseuta porkkanat. Lisää taikinaan porkkanasose, ripaus suolaa ja sekoita hyvin. Vispaa joukkoon kananmunat ja taikina on valmis. Paista letut (tai ohukaiset) n. 20 cm halkaisijaltaan olevalla paistinpannulla valitsemassasi rasvassa (me käytimme voita, pieni nokare per lettu tekee kauniin paistopinnan). Toki voit tehdä myös pikkulettuja lettupannulla. Lettujen on syytä olla paksuhkoja, koska taikina repeytyy helposti.
Pienen korjauksen tekisin reseptiin, eli taikinaan voisi kenties laittaa neljännenkin munan. Ruisjauhossa kun ei ole sitkoa, eikä porkkanasosekaan oikein edesauta lettujen koossapysymistä. Tuore ruohosipulisilppu taas sopisi raikastamaan täytteen makua, mutta meillä sitä ei nyt sattunut olemaan.
Lettupannulla tai blinipannulla saisi somia tarjottavia, ja voisihan niitä kokeilla vaikka blinien tapaan mädin ja smetanan kanssa.
Lettujen jälkiruokana nautimme
Manteli-uuniomenoita kuusenkerkkäsiirapissa (3:lle)
(alkuperäinen ohje Valion ruokavuosi 3/2004)
3 kirpeää, mehukasta omenaa
1 dl kuorittuja manteleita, rouhitaan veitsellä
n. 25 g sulatettua voita
0, 75 dl kuusenkerkkäsiirappia
1 tl jauhettua inkivääriä
tarjoiluun vaniljajäätelöä
Kuori omenat ja lohko ne neljään osaan, poista siemenkodat. Rouhi mantelit ja ripottele omenoiden päälle. Sulata voi ja sekoita joukkoon siirappi ja jauhettu inkivääri. Valele omenat voi-siirappiseoksella. Paista 200-asteisessa uunissa n. 30 min. Tarjoile kuumina vaniljajäätelön kanssa (tai hieman jäähtyneinä vaniljakastikkeen kera).
Alkuperäisessä reseptissä käytetään tavallista siirappia. Tällä kertaa päätin kuitenkin kokeilla kaapissamme jo jonkin aikaa kuljeksinutta kuusenkerkkäsiirappia, joka tarttui mukaan toissakesäiseltä maakuntamatkalta. Siirapin hieman pihkainen maku sopi hyvin omenoille, ja vähensi tämän jälkiruuan makeutta.
Sivumennen, pitäisikin joskus kokeilla laittaa siirappiin raastettua tuoretta inkivääriä, se voisi antaa potkua tähän ruokalajiin.
torstai 8. maaliskuuta 2007
Vuosi Ketun keittiössä
Ensimmäinen vuosi on tullut täyteen Ketun keittiössä. Vuosi sitten olimme hiljattain saaneet uuden perheenjäsenen. Nyt Poika on viettänyt jo yksivuotissynttäreitään. Mikä lapsen myötä muuttui? No ainakin vapaa-ajan määrä, se väheni huomattavasti. Myös pitkällisesti valmistetut ja viinin kanssa nautitut kiireettömät viikonloppupäivälliset ovat harvinaistuneet.
Tavoitteenamme oli, että meillä ei turvauduta kalapuikkoihin eikä kananuggetteihin. Toistaiseksi näitä ei ole lautasilla nähty, mutta teen pienen myönnytyksen toteamalla, että niiden tarjoileminen tulevaisuudessa Pojalle ei ole täysin poissuljettua.
Meidän oli tarkoitus laatia jokin juhlava bloggaus ensimmäisen vuoden kunniaksi, mutta flunssa ja uuden, isomman keittiön kunnostuspuuhat sotkivat suunnitelmat. Yksivuotissynttäreiden kunniaksi tarjoamme siksi Päivättären kuningatarmuffineita, joita nautimme Pojan syntymäpäivänä.
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
150 g ruokokidesokeria
1 muna
2 tl vaniljasokeria
225 ml kevytmaitoa
50 g sunnuntaimargariinia
n 150 g vadelmia (pakaste)
n. 50 g mustikoita (pakaste)
Taikinasta tulee 12 kpl. Kuorrutteessa (optionaalinen) on maustamatonta tuorejuustoa, sulatettua Fazerin Minut Block -valkosuklaata ja hieman tomusokeria.
sunnuntai 4. maaliskuuta 2007
BLT
BLT (sanoista bacon, lettuce ja tomato) on Wikipedian mukaan kotoisin Amerikasta. Ennen lähtöä remonttityömaalle laadimme näitä leipiä aamupalaksi, ja ne pitivätkin nälän loitolla mukavasti pitkälle iltapäivän puolelle.
BLT Ketun keittiön tapaan (ohje yhteen leipään)
2 viipaletta vuokaleipää
(kevyt)majoneesia
2 viipaletta (filee)pekonia
3 viipaletta kypsää tomaattia
2 salaatinlehteä (romainea tai jäävuorisalaattia)
(neljännes avokadoa)
Voitele leivänpuolikkaat majoneesilla. Laita toiselle puolikkaalle salaatti ja tomaattiviipaleet sekä omien mieltymystesi mukaiseksi paistettu pekoni (me paistoimme leipiin tulevan pekonin vain hieman rapeaksi) ja paina toinen viipale kanneksi. Halutessasi voit laittaa leipien väliin myös avokadoa. Paista sandwich voileipä- tai pöytägrillissä.
Netistä löytyvissä autenttisemmissa resepteissä käytetään vaaleaa vuokaleipää, mutta me valitsimme Vaasan Kaura-täyshyvät, koska aivan valkoinen leipä ei oikein ole makuumme. Teimme sekä BLT- että BLAT-versioita. Kuvassa poikkileikkauksessa näkyvä leipä on BLAT, eli siihen on lisätty avokadoa. Toinen tavallinen variantti on lisätä juustoa.
Lisäksi kokeilimme tehdä elämämme ensimmäistä kertaa uppomunia (kuvassa näkyvä valkoinen möykky). Niiden valmistus osoittautui oletettua yksinkertaisemmaksi.
Uppomunat
(ohje Valittujen Palojen Ruokavuosi -kirjasta)
Käytä tuoreita kananmunia, joiden valkuainen pysyy hyvin koossa. Käytä keittämiseen paistokasaria. Jos haluat tehdä puoliksi uponneita munia (keltuaiset näkyvissä), laita vain 1-2 cm vettä kasarin pohjalle, muussa tapauksessa vettä on syytä olla runsaasti että munat uppoavat kokonaan. Veteen voi lisätä 1 tl suolaa/litra.
Kuumenna vesi kiehuvaksi paistokasarissa, ja säädä sitten lämpö niin että vesi vain poreilee. Riko kananmunat yksi kerrallaan kuppiin ja kaada poreilevaan veteen, pidä hiukan taukoa munien välillä että valkuainen ehtii hyytyä eivätkä munat tartu toisiinsa. Keitä munia noin kolme minuuttia ja nosta ne pois kasarista reikäkauhalla. Leikkaa reunat siistiksi lasilla tai munakasraudalla.
BLT Ketun keittiön tapaan (ohje yhteen leipään)
2 viipaletta vuokaleipää
(kevyt)majoneesia
2 viipaletta (filee)pekonia
3 viipaletta kypsää tomaattia
2 salaatinlehteä (romainea tai jäävuorisalaattia)
(neljännes avokadoa)
Voitele leivänpuolikkaat majoneesilla. Laita toiselle puolikkaalle salaatti ja tomaattiviipaleet sekä omien mieltymystesi mukaiseksi paistettu pekoni (me paistoimme leipiin tulevan pekonin vain hieman rapeaksi) ja paina toinen viipale kanneksi. Halutessasi voit laittaa leipien väliin myös avokadoa. Paista sandwich voileipä- tai pöytägrillissä.
Netistä löytyvissä autenttisemmissa resepteissä käytetään vaaleaa vuokaleipää, mutta me valitsimme Vaasan Kaura-täyshyvät, koska aivan valkoinen leipä ei oikein ole makuumme. Teimme sekä BLT- että BLAT-versioita. Kuvassa poikkileikkauksessa näkyvä leipä on BLAT, eli siihen on lisätty avokadoa. Toinen tavallinen variantti on lisätä juustoa.
Lisäksi kokeilimme tehdä elämämme ensimmäistä kertaa uppomunia (kuvassa näkyvä valkoinen möykky). Niiden valmistus osoittautui oletettua yksinkertaisemmaksi.
Uppomunat
(ohje Valittujen Palojen Ruokavuosi -kirjasta)
Käytä tuoreita kananmunia, joiden valkuainen pysyy hyvin koossa. Käytä keittämiseen paistokasaria. Jos haluat tehdä puoliksi uponneita munia (keltuaiset näkyvissä), laita vain 1-2 cm vettä kasarin pohjalle, muussa tapauksessa vettä on syytä olla runsaasti että munat uppoavat kokonaan. Veteen voi lisätä 1 tl suolaa/litra.
Kuumenna vesi kiehuvaksi paistokasarissa, ja säädä sitten lämpö niin että vesi vain poreilee. Riko kananmunat yksi kerrallaan kuppiin ja kaada poreilevaan veteen, pidä hiukan taukoa munien välillä että valkuainen ehtii hyytyä eivätkä munat tartu toisiinsa. Keitä munia noin kolme minuuttia ja nosta ne pois kasarista reikäkauhalla. Leikkaa reunat siistiksi lasilla tai munakasraudalla.