Koska olemme pyrkineet Ketun keittiössä suosimaan sesongin raaka-aineita, halusimme tehdä samoin myös ruokahaasteessa, ja näin päädyimme perinteiseen kevätherkkuumme, parsaan (Asparagus officinalis). Se saa olla vihreää, valkoista tai vaikka violettia ja voitte valmistaa sen vapaavalintaisella tavalla alku-, pää- tai jälkiruoaksi. Pääasia että siinä on parsaa.
Niin kuin Comedian Harmonists pikkutuhmasti kevättä juhlistaa:
Veronika, der Lenz ist da,
die Mädchen singen Tralala,
die ganze Welt ist wie verhext,
Veronika, der Spargel wächst,
ach Du Veronika, die Welt ist grün,
drum laß uns in die Wälder ziehn.
Sogar der Großpapa, sagt zu der Großmama:
Veronika, der Lenz ist da.
Osallistuminen
Haasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt. Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi.
Jos haasteruoan resepti ei ole postaajan oma viritelmä, on postauksessa kohteliasta ilmoittaa ohjeen alkuperä.
Haasteruoka tulee postata 3.-24.4.2008 välisenä aikana.
Haasteeseen osallistutaan ilmoittamalla haastepostauksen URL joko tämän jutun kommenttilootaan tai spostitse osoitteeseen tulikettu at iki.fi.
Ilmoittautuminen päättyy torstaina 24.4.2008, jolloin haastepostausten osoitteiden on oltava tiedossamme.
Maaliskuun ruokahaasteen järjestäjänä jääväämme itsemme sekä kilpailusta että varsinaisesta äänestyksestä.
Äänestys
Haasteeseen määräaikaan mennessä ilmoitetut postaukset julkistetaan torstaina 25.4.2008, jolloin alkaa myös äänestys. Äänestystapa ilmoitetaan haastepostausten julkistamisen yhteydessä.
Äänestysaika päättyy tiistaina 29.4.2008.
Jos äänestysajan päättyessä useammalla postauksella on yhtä korkea äänimäärä, valitsemme me voittajan näiden postausten joukosta käyttämällä menetelmänä höpsismiä tai sporalogiaa.
Voittaja julkistetaan keskiviikkona 30.4.2008.
Toukokuun ruokahaaste
Huhtikuun 2008 ruokahaasteen voittaja järjestää toukokuun 2008 ruokahaasteen. Aiheen valinta, säännöt, aikataulu ja äänestystapa ovat hänen päätettävissään.
Onnittelut kirjahaasteen voitosta! Tää on nappivalinta meille: Oon jo pitkään suunnitellut, että tänä keväänä tutustutaan paremmin parsan jaloon makuun. Nyt kun vielä on haastekin, niin eiköhän Lettupannulan poppoo pian liity parsanpurijoihin! :)
VastaaPoistaEnpä ole koskaan tehnyt parsaa itse, joten kirjankaiveluksi menee.
VastaaPoistaJesh! Parsa on mainio aihe. Ja onnitukset voitosta. :)
VastaaPoistaMitä tuo pikkutuhma saksa muuten tarkoittaa? Minä olen käynyt vain Pahkasian saksankielenkurssin ja siitäkin muistan vain hapankaalin. Kuulakärkikynän olen autuaasti unohtanut.
VastaaPoista(pitäisi kai joskus tehdä tshekkiruokaa, jotta tuolla nololla, mutta huvittavalla, episodilla voisi elämöidä Äijäruokalassa.)
Jäämme innolla odottamaan parsahaasteen tuloksia ja lupaamme kokeilla niitä omassakin keittiössämme, meidän parsansyöntimme kun on enimmäkseen rajoittunut parsaan ihan parsana (toinen syy tälle haasteen aiheelle onkin saada myös omaan kyökkiin uusia tapoja käyttää parsaa).
VastaaPoistaAri, kuulakärkikynä on Kugelschreiber.
Munkin parsan kans pakertaminen on jäänyt yhteen kertaa, jolloin nuketettiin ne uunissa mökillä valkosipulin kanssa, hyviä oli nekin. Mut nyt syyhyy jo parsa-aivot! :-)
VastaaPoistamyöhästyneet onnittelut kettukeittiöön loistavan voittoisasta kirjallishaasteruoasta!
VastaaPoistaParsa on mahtava aihe, sitä tuli juuri kokkailtua viikonloppunakin... Katsotaan mitä kaikkea kivaa siitä saa irti!
Niin, munkin parsaa eli parsamunkkia tuleman piti eli meni syteen tai saveen, tässä parsaosallistujani: http://monkeyfood.net/2008/04/12/parsamunkit-pecorinolla-eli-inspiroitunut-haasteruoka/
VastaaPoista:-)
Parsamunkit kuulostavat aivan vastustamattomilta ja siltä vaikutti myös niitä seurannut uuniparsa, vaikka ei haasteruoaksi ollutkaan päätynyt. :) Alkaa jo jänskättää mitä kaikkea kivaa haasteeseen päätyykään. Onneksi itse ei tarvitse osata valita niistä sitä jota äänestäisi!
VastaaPoistaArille vielä vapaamuotoinen käännös (puoliksi unohdetulla koulusaksallani) tuosta laulusta:
VastaaPoista"Veronika, kevät on tullut,
neitoset laulavat tralalaa,
koko maailma on kuin noiduttu,
Veronika, parsa kasvaa,
Oi Veronika, kaikki on niin vihreää,
muuttakaamme siis metsiin.
Niin kuin isoisä sanoo isoäidille:
Veronika, kevät on tullut."
Pikkutuhmuudesta: En tiedä olisiko tuossa jotain sanaleikkiä siitä että Lenz tarkoittaa paitsi kevättä, myös hulluttelua, "Lenz machen". Mutta parsahan on tietyllä lailla symbolisen näköinen kasvis ja sillä on kai sen vuoksi jotain lempeä nostattavia vaikutuksiakin ajateltu olevan.
Osallistunpa minäkin huvin vuoksi ja kokkailun kannalta. Mielenkiintoista nähdä, mihin väki parsaa taivuttaa...
VastaaPoistaOman kokkailuni tuloksena syntyi parsaa intialaiseen tapaan eli Parsa meni Intiaan.
Hienoa että parsasta puhutaan ja parsa-aikaa odotetaan, mutta kannattaa siirtää parsan käytön aloitus toukokuun puoleen väliin, jos on todellinen herkusuu, sillä silloin alkaa saada kotimaista parsaa joka vie tajun kankaalle jopa raakana rouskutellen.... Suomalainen ja ulkomaalainen parsa eivät maistu samalta kasvikselta lainkaan..vihreää ei tarvitse edes kuoria.
VastaaPoistaMoikka! Tässä haastepostaukseni:
VastaaPoistahttp://uneliasblogi.blogspot.com/
2008/04/parsa-tillipiiras.html
Heips :)
VastaaPoistaOsallistun talla:
http://kulttuurejasekoitellen.blogspot.com/2008/04/parsaa-seesaminsiemenilla.html
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKivaa, lisää haastepostauksia!
VastaaPoistavinegar tea, sivujesi kanssa on tällä hetkellä sellainen ongelma että niille mennessä latautuu automaattisesti jokin malware-sivusto joka virustorjuntaohjelmamme mukaan tuuttaa koneeseen troijalaisen. :/
Toivottavasti tämä ongelma poistuu livejournalin ylläpidon toimesta lähipäivinä.
Ketturouva: kiitos tiedosta, johan on kehveliä! Laitoin livejournalin ylläpitoon palautetta ja sieltä tuli nyt ilmoitus, että ovat poistaneet mainokset jotka luultavasti ovat näitä ongelmia aiheuttaneet. Toivottavasti nyt toimii!
VastaaPoistaPS. Jos joku haluaa suositella hyvää ja joustavaa mainoksetonta blogipalvelua, otan mielelläni vinkkejä vastaan vinegartea-at-gmail.com
Kulinaarimurulan panos huhtihaasteeseen on parsakohokas.
VastaaPoistaÄäh! Me ei varmaan ehditäkään parsahaasteeseen: nyt mä oon sen verran flunssainen, ettei oikein mikään maistu, ja Santtu lähtee ensi viikoksi kameroineen työmatkalle.. No, mielenkiinnolla seurataan mitä muut keksii, ja ehkä meiltä tulee joku varjopostaus, kunhan ehditään.
VastaaPoistaPrinsessakeittiö osallistuu saltimboccalla.
VastaaPoistahttp://prinsessaruoka.blogspot.com/2008/04/parsa-saltimbocca.html
Perinteikästä parsaa lohen ja hollandaisen kera Hannan sopasta: http://hannn.vuodatus.net/blog/1261543
VastaaPoistaTadaa, Jokapäiväistä Leipää onkin Parmesaaniparsarullaa tänään.
VastaaPoistahttp://jokapaivaistaleipaa.blogspot.com/2008/04/parmesaaniparsarullat.html
Heips! Keittokomero osallistuu tällä reseptillä -> http://keittis.vuodatus.net/blog/1265326
VastaaPoistaMietin osallistuisinko lainkaan koska en saanut mielestäni riittävän hyvää lopputulosta aikaiseksi, mutta tämä resepti on kyllä perusteiltaan niin hyvä, että haluan mainostaa sitä.
VastaaPoistaYritän ehtiä tekemään tätä uudestaan vielä tänään, jotta saisin kunnollisia kuvia.
Soppakellari osallistuu tällä parsasalaatilla, kun ei muuta ehtinyt väsäämään. Mutta tämä oli erinomaisen raikasta ja hyvää! :)
VastaaPoistahttp://soppakellari.blogspot.com/2008/04/kotiin-paluu-ja-vihre-parsa.html
Täten julistan huhtikuun ruokahaasteen päättyneeksi. Kiitos kaikille osallistuneille houkuttelevista resepteistä, äänestys alkaa vielä tämän vuorokauden kuluessa!
VastaaPoistaHei herkuttelijat !
VastaaPoistaKotimaista vihreää parsaa saa tänä vuonna ennätysaikaisin, mm. Sorrilta Turusta heti vapun jälkeen ! Niin kuin Anonyymi mainitsi, kotimaisa ja ulkomaista ei voi edes verrata keskenään, aivan eri juttu ! Ihania hetkiä suomalaisen parsan parissa kaikille!