Lomalla on aikaa kokkailla, vaikka lähes isoäidinaikaisessa asussa olevassa kesäkeittiössämme ei ehkä koskaan tulekaan laitettua kolmen ruokalajin ateriaa. Söimme kuitenkin päivittäin kaksi lämmintä ateriaa ja usein vielä jälkiruoan. Koska nettiyhteydet kesäkeittiöstämme puuttuvat, esittelen parhaita paloja näin jälkikäteen.
Ahvenpyttipannu (2 hengelle)
4 paistettua ahvenfilettä
6 keitettyä uutta perunaa
nuori sipuli varsineen
suolaa, pippurisekoitusta
1 kananmuna/syöjä
voita, oliiviöljyä
tilliä
Pilko paistetut ahvenfileet ja keitetyt perunat. Paista perunakuutiot pannulla voin ja oliiviöljyn seoksessa, ja lisää sipuli ja ahvenenpalat vasta aivan loppuvaiheessa etteivät sipulit liiskaannu ja kala murene. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista yksi kananmuna kullekin syöjälle. Koristele tillillä.
Huomio: Tämän voisi todennäköisesti tehdä myös tuoreista ahvenfileistä, jotka leikkaa suikaleiksi ja heittää paistamisen loppupuolella pannuun.
Eikä tietenkään lomaa ilman grillausta. Tonnikalapihvin seuraksi syntyivät seuraavat grillitomaatit:
Mozzarellatäytteiset grillitomaatit
1 tomaatti/syöjä
mozzarellajuustoa
tuoretta basilikaa
valkosipulin kynsi
ripaus suolaa, pippurisekoitusta
(1 rkl vihreää pestoa)
Pilko mozzarellajuusto, silppua basilika ja valkosipuli. Sekoita ainekset ja mausta pippurilla ja suolalla (tai ruokalusikallisella pestoa). Puolita tomaatit pituussuunnassa ja poista hedelmäliha. Täytä tomaatit. Grillaa muutama minuutti ja nauti grilliruokien lisäkkeenä.
Meillä oli raaka-aineena valko- ja ruohosipulilla ryyditettyjä mozzarellapalloja, joiden valkosipulin maku jäi turhan vienoksi. Siispä täytteeseen voisi lisätä pienen, murskatun valkosipulin kynnen. Täyteläisempään makuun pääsisi kenties myös lisäämällä täytteen joukkoon lusikallisen pestoa, silloin suolaa ei tarvita.
Saaressa kun oltiin, viikon huipensivat naapurilta saadut tuoreet kilohailit, joita sekä halstrattiin että paistettiin pannulla ja nautittiin uusien perunoiden ja voi-sipulisoosin kanssa.
Voi-sipulisoosi kalan ja uusien perunoiden seuraksi
50 g voita
pari sipulin vartta
n. 1,5 dl vettä
(suolaa)
Sulata voi kattilassa ja hauduta siinä sipulia. Lisää hiukan vettä (ja suolaa, varsinkin jos käytät suolatonta voita kuten me) ja anna kiehahtaa.
(Kuvan sipuli on muuten ilmasipulia. )
maanantai 30. kesäkuuta 2008
tiistai 10. kesäkuuta 2008
Tähteistä piirakkaa
Korvasienimuhennoksen tähteistä syntyi tämä nopea ja maukas iltapalapiirakka:
Korvasienipiirakka
(Kodin kuvalehti 12/2008)
400 g valmis piirakkataikina (tai omavalintainen omatekoinen taikina suolaiselle piirakalle)
3 dl tähteeksi jäänyttä korvasienimuhennosta (tai -keittoa)
2 kananmunaa
3 dl parmesaaniraastetta
2 rkl silputtua tuoretta kirveliä (käytimme saksankirveliä, jota saamme palstalta)
100 g ilmakuivattua kinkkua
Painele taikina n. 26 cm halkaisiljaltaan olevan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita korvasienimuhennokseen kananmunat, puolet parmesaaniraasteesta ja silputtu kirveli.
Hienonna kinkku ja levitä se taikinapohjalle. Kaada päälle korvasieniseos ja ripota pinnalle loput parmesaaniraasteesta.
Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia kunnes se on saanut hieman väriä.
Korvasienipiirakka
(Kodin kuvalehti 12/2008)
400 g valmis piirakkataikina (tai omavalintainen omatekoinen taikina suolaiselle piirakalle)
3 dl tähteeksi jäänyttä korvasienimuhennosta (tai -keittoa)
2 kananmunaa
3 dl parmesaaniraastetta
2 rkl silputtua tuoretta kirveliä (käytimme saksankirveliä, jota saamme palstalta)
100 g ilmakuivattua kinkkua
Painele taikina n. 26 cm halkaisiljaltaan olevan piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Sekoita korvasienimuhennokseen kananmunat, puolet parmesaaniraasteesta ja silputtu kirveli.
Hienonna kinkku ja levitä se taikinapohjalle. Kaada päälle korvasieniseos ja ripota pinnalle loput parmesaaniraasteesta.
Paista piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 30 minuuttia kunnes se on saanut hieman väriä.
maanantai 9. kesäkuuta 2008
Korva, joka onkin oikeastaan sieni
korvasieni oikeastaan.
(Tai sinne päin, vapaasti Kirsi Kunnasta mukaellen. )
Häpeä tunnustaa, mutta suhtauduin vuosikaudet epäluuloisesti korvasieniin. En voinut käsittää, mitä ideaa niiden syömisessä on - voiko sellainen, joka myrkyllisyytensä vuoksi täytyy keittää kahdesti ennen kuin sen voi syödä, maistua enää miltään? No, onneksi kuitenkin kerran sitten maistoin korvasientä, ja huomasin, että kyllä vain voi maistua, vieläpä oikein herkulliselta. Nyt mieli on palanut korvasienijahtiin jo monta kevättä, mutta toistaiseksi sienet on pitänyt jahdata ruokakaupan vihanneshyllystä.
Myöhäiseksi sunnuntaipäivälliseksi söimme kevyesti parsaa ja pannussa paistettuja ahvenfileitä korvasienimuhennoksen kera.
Korvasienimuhennos
(Järvinen ym.: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut)
0,5 l tuoreita tai 25 g kuivattuja korvasieniä
2 rkl voita / margariinia / öljyä
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2 dl kermaa
0,5 tl yrttisuolaa (meillä ei ollut, laitoin tavallista suolaa vain)
0,25 tl valkopippuria
loraus kuivaa sherryä (alkup. 1 rkl)
2 rkl persiljasilppua
Korvasienet pitää ensiksi ryöpätä keittämällä sieniä runsaassa vedessä kahteen kertaan 5 minuutin ajan (ota aika siitä kun vesi alkaa taas kiehua lisättyäsi sienet kattilaan). Välillä valuta sienet ja huuhtele ne huolella kylmällä vedellä. Kuivattuja korvasieniä liotetaan ensin ainakin 2 tuntia, jonka jälkeen ne ryöpätään kuten tuoreet sienet.
Hauduta esikäsiteltyjä, hienonnettuja sieniä ja silputtua sipulia kattilassa voissa/öljyssä. Ripottele jauhot joukkoon ja sekoita hieman. Lisää maito ja kerma vähitellen, koko ajan sekoitellen. Anna hautua hiljalleen n. 10 minuuttia.
Mausta muhennos ja tarkista maku. Jos käytät sherryä, anna muhennoksen hautua vielä hetki sherryn lisäämisen jälkeen.
(Tai sinne päin, vapaasti Kirsi Kunnasta mukaellen. )
Häpeä tunnustaa, mutta suhtauduin vuosikaudet epäluuloisesti korvasieniin. En voinut käsittää, mitä ideaa niiden syömisessä on - voiko sellainen, joka myrkyllisyytensä vuoksi täytyy keittää kahdesti ennen kuin sen voi syödä, maistua enää miltään? No, onneksi kuitenkin kerran sitten maistoin korvasientä, ja huomasin, että kyllä vain voi maistua, vieläpä oikein herkulliselta. Nyt mieli on palanut korvasienijahtiin jo monta kevättä, mutta toistaiseksi sienet on pitänyt jahdata ruokakaupan vihanneshyllystä.
Myöhäiseksi sunnuntaipäivälliseksi söimme kevyesti parsaa ja pannussa paistettuja ahvenfileitä korvasienimuhennoksen kera.
Korvasienimuhennos
(Järvinen ym.: Parhaat ruokasienet ja maukkaimmat sieniherkut)
0,5 l tuoreita tai 25 g kuivattuja korvasieniä
2 rkl voita / margariinia / öljyä
1 sipuli
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl maitoa
2 dl kermaa
0,5 tl yrttisuolaa (meillä ei ollut, laitoin tavallista suolaa vain)
0,25 tl valkopippuria
loraus kuivaa sherryä (alkup. 1 rkl)
2 rkl persiljasilppua
Korvasienet pitää ensiksi ryöpätä keittämällä sieniä runsaassa vedessä kahteen kertaan 5 minuutin ajan (ota aika siitä kun vesi alkaa taas kiehua lisättyäsi sienet kattilaan). Välillä valuta sienet ja huuhtele ne huolella kylmällä vedellä. Kuivattuja korvasieniä liotetaan ensin ainakin 2 tuntia, jonka jälkeen ne ryöpätään kuten tuoreet sienet.
Hauduta esikäsiteltyjä, hienonnettuja sieniä ja silputtua sipulia kattilassa voissa/öljyssä. Ripottele jauhot joukkoon ja sekoita hieman. Lisää maito ja kerma vähitellen, koko ajan sekoitellen. Anna hautua hiljalleen n. 10 minuuttia.
Mausta muhennos ja tarkista maku. Jos käytät sherryä, anna muhennoksen hautua vielä hetki sherryn lisäämisen jälkeen.
sunnuntai 8. kesäkuuta 2008
Eväsretkellä
Vähältä piti, ettei tälle päivälle suunnittelemamme eväsretki mennyt mönkään, kun Ilmatieteen laitos pelotteli sateella ja taivaskin vetäytyi välillä uhkaavaan pilveen. Lopulta muutimme suunnitelmia ja suuntasimme lähempänä olevaan kohteeseen, jossa löytyi (pienen etsimisen jälkeen*) keittokatoskin. Rohkeutemme palkittiin niin että sääkin oli kohtuullisen mukava sen aikaa kun nautimme eväitämme.Päivättärelle jälleen kerran kiitokset jälkiruuasta - omenamuffinsit olivat hyviä!
Modernit makkaraperunat
(Glorian Ruoka&Viini 4/2008)
12 pienehköä chorizo-raakamakkaraa (käyttämämme olivat n. 10 cm pitkiä - isompia tarvitsee tietysti vähemmän)
15 keskikokoista uutta perunaa
Keitä perunat ja jäähdytä ne. Puolita perunat ja leikkaa makkara sopivan kokoisiksi paloiksi (leikkasin makkarat neljään osaan). Pujota peruna- ja makkarapalat varrastikkuihin. Jos käytät puisia tikkuja, muista liottaa ne hyvin ennen käyttöä - minä en koskaan muista, ja tikut syttyvät aina tuleen.
mojo-kastike:
0,75 dl oliiviöljyä
8 valkosipulin kynttä (laitoin 2 yksikyntistä valkosipulia)
1 punainen chili tai 1 tl chilitahnaa
0,5 dl silputtua (lehti-)persiljaa
2 tl juustokuminaa (jeera)
1 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
1 rkl limettimehua
n. 1 tl mustapippuria myllystä
Viipaloi chili ja valkosipuli ja kuullota ne oliiviöljyssä kattilassa. Ota kattila tulelta ja sekoita joukkoon muut mausteet. Voitele vartaat mausteseoksella. Annoimme niiden imeä makua sen jälkeen vielä pari-kolme tuntia ennen grillaamista, mikä ei varmaankaan huonontanut lopputulosta. Vartaat valmistuvat grillissä sukkelasti ja niiden seuraksi sopii vihersalaatti.
*Tiedoksi, jos menette Uutelaan joko ensimmäistä kertaa tai ette ole käyneet siellä pitkään aikaan: niemen itäpuolella aiemmin ollut keittokatos on purettu, ja sieltä avautuu nykyisin näkymä Vuosaaren satamaan.
Modernit makkaraperunat
(Glorian Ruoka&Viini 4/2008)
12 pienehköä chorizo-raakamakkaraa (käyttämämme olivat n. 10 cm pitkiä - isompia tarvitsee tietysti vähemmän)
15 keskikokoista uutta perunaa
Keitä perunat ja jäähdytä ne. Puolita perunat ja leikkaa makkara sopivan kokoisiksi paloiksi (leikkasin makkarat neljään osaan). Pujota peruna- ja makkarapalat varrastikkuihin. Jos käytät puisia tikkuja, muista liottaa ne hyvin ennen käyttöä - minä en koskaan muista, ja tikut syttyvät aina tuleen.
mojo-kastike:
0,75 dl oliiviöljyä
8 valkosipulin kynttä (laitoin 2 yksikyntistä valkosipulia)
1 punainen chili tai 1 tl chilitahnaa
0,5 dl silputtua (lehti-)persiljaa
2 tl juustokuminaa (jeera)
1 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
1 rkl limettimehua
n. 1 tl mustapippuria myllystä
Viipaloi chili ja valkosipuli ja kuullota ne oliiviöljyssä kattilassa. Ota kattila tulelta ja sekoita joukkoon muut mausteet. Voitele vartaat mausteseoksella. Annoimme niiden imeä makua sen jälkeen vielä pari-kolme tuntia ennen grillaamista, mikä ei varmaankaan huonontanut lopputulosta. Vartaat valmistuvat grillissä sukkelasti ja niiden seuraksi sopii vihersalaatti.
*Tiedoksi, jos menette Uutelaan joko ensimmäistä kertaa tai ette ole käyneet siellä pitkään aikaan: niemen itäpuolella aiemmin ollut keittokatos on purettu, ja sieltä avautuu nykyisin näkymä Vuosaaren satamaan.
lauantai 7. kesäkuuta 2008
Bataatti-kookoskeitto
Ketun kyökki on lähtenyt ihan keittolinjalle. Täällä etelärannikolla olemme saaneet nauttia viime päivinä lämpimästä kesäsäästä, ja kasviksista tehdyt sosekeitot ovat nopeaa ja mukavan kevyttä kesäruokaa. Oheinen resepti tuli bongattua Yhteishyvän ruokamaailmasta. Tässä hiukan alkuperäistä isompi annos inkiväärillä terästettynä.
Bataatti-kookoskeitto
2 bataattia (n. 600 g)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl kookosmaitoa
3 dl kasvislientä (fondista)
1,5 tl punaista chilitahnaa (tai yksi punainen chili, poista siemenet)
1 rkl raastettua inkivääriä
limettimehua
ripaus suolaa
Kuutioi bataatti, silppua sipuli ja valkosipuli. Mittaa kookosmaito ja kasvisliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää bataatti, sipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri. Keitä miedolla lämmöllä 15 min. Soseuta keitto ja mausta se limettimehulla. Lisää ripaus suolaa korostamaan makuja.
Bataatti-kookoskeitto
2 bataattia (n. 600 g)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl kookosmaitoa
3 dl kasvislientä (fondista)
1,5 tl punaista chilitahnaa (tai yksi punainen chili, poista siemenet)
1 rkl raastettua inkivääriä
limettimehua
ripaus suolaa
Kuutioi bataatti, silppua sipuli ja valkosipuli. Mittaa kookosmaito ja kasvisliemi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää bataatti, sipuli, valkosipuli, chili ja inkivääri. Keitä miedolla lämmöllä 15 min. Soseuta keitto ja mausta se limettimehulla. Lisää ripaus suolaa korostamaan makuja.
tiistai 3. kesäkuuta 2008
Hajamielisen kokin lipstikkasoppa
Palstallamme kasvaa valtava lipstikkapensas, ja olen jo vuosia yrittänyt miettiä mihin lipstikkaa saisi menemään vähän enemmänkin kuin ruokalusikallisen, pari. Olen aivan varma, että näin jossakin lehdessä hiljattain vuohenjuusto-lipstikkakeiton ohjeen. Kuinka ollakaan, sitä ei tietenkään enää löytynyt kun ajattelin toteuttaa keitoksen, eikä pikainen kysely kuukkeliltakaan tuottanut tulosta. Niinpä päädyin soveltamaan Prinsessakeittiön suosittua lipstikkakeittoa omiin tarkoituksiini. Tällainen soppa siitä tuli:
Vuohenjuusto-lipstikkakeitto
oliiviöljyä
1 fenkoli, viipaloituna (leikkaa lehtitupsu ja kuiva kanta pois)
1 isohko sipuli, silputtuna
1 l kasvislientä (fondista)
n. 2 dl lipstikan lehtiä, silputtuna
150 g vuohenjuustoa
mustapippuria
Kuullota silputtu sipuli ja viipaloitu fenkoli oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kasvisliemi ja keittele kunnes fenkoli on pehmennyt. Lisää silputtu lipstikka ja murustele vuohenjuusto joukkoon. Kun juusto on hieman sulanut, soseuta keitto. Mausta mustapippurilla ja nauti hyvän leivän kanssa.
Vuohenjuusto-lipstikkakeitto
oliiviöljyä
1 fenkoli, viipaloituna (leikkaa lehtitupsu ja kuiva kanta pois)
1 isohko sipuli, silputtuna
1 l kasvislientä (fondista)
n. 2 dl lipstikan lehtiä, silputtuna
150 g vuohenjuustoa
mustapippuria
Kuullota silputtu sipuli ja viipaloitu fenkoli oliiviöljyssä kattilassa. Lisää kasvisliemi ja keittele kunnes fenkoli on pehmennyt. Lisää silputtu lipstikka ja murustele vuohenjuusto joukkoon. Kun juusto on hieman sulanut, soseuta keitto. Mausta mustapippurilla ja nauti hyvän leivän kanssa.