Teimme näitä leipiä jo kertaalleen kokeiluluontoisesti. Niistä tuli sen verran hyviä, että päätimme ottaa uusintaoton ja polkata sen.
Tarvitset leipiin
- 1-2 pitalepää / syöjä
- poronkäristyslihaa
- piparjuurituorejuustoa + tilkka kermaa
- punasipulia
- salaattia
(- maustekurkkuja)
Pitaleipätaikinan ohje on peräisin Valion Kotiruokaa-lehdestä 1/2013.
Pitaleivät (8-12 kpl)
2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl hienoa merisuolaa
0,5 tl sokeria
2 dl kreikkalaista jugurttia
7 dl durumvehnäjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja (laitoimme puolet ja puolet)
0,75 dl juoksevaa oivariinia tai rypsiöljyä
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja jugurtti ja alusta taikinaan jauhot. Vaivaa taikinaa kunnolla, että siihen tulee sitkoa. Lisää lopuksi rasva. Ripota taikinan pinnalle vähän jauhoja ja kohota vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina 12 osaan (me teimme hieman isompia leipiä, joita tästä taikinasta tulee 8). Pyörittele "pulliksi" jauhoja apuna käyttäen, ja kauli pullat n. 1 cm paksuiksi pyöreiksi leiviksi, halkaisiljaltaan n. 15 cm. Laita leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille (koosta riippuen mahtuu 4-6 kpl/pelti) ja anna kohota hyvin leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia.
Paista leivät 225 asteessa uunin keskiosassa 12 min tai kunnes ne ovat kypsiä. Pitaleivät saavat olla kuplamaisia, jolloin ne on helppo halkaista ja täyttää. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken, ettet polta näppejäsi.
Leipien ollessa uunissa valmista
Poronkäristys
hyvä nokare voita
ohuena siivuna olevaa poronkäristyslihaa
tilkka vettä
suolaa, mustapippuria
Anna voin sulaa pannussa. Kun voi alkaa tiristä, lisää pannuun liha ja ruskista se. Lisää tilkka vettä ja hauduta muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.
Tässä tarkoituksessa on sitä parempi mitä ohuempaa käristykseen käytettävä liha on. Pakastettuna levynä saatava ohut poronkäristysliha toimii tarkoitukseen erittäin hyvin, kun sen repii silpuksi paistamisen yhteydessä.
Sekoitimme piparjuurituorejuustosta ja ruokakermasta löysähkön tahnan, jolla voitelimme halkaistut leivät reilusti. Sitten vain täytetään leivät kypsällä käristyslihalla, salaatilla ja ohueksi siivutetulla punasipulilla sekä halutessa maustekurkkusiivuilla ja syödään.
maanantai 25. helmikuuta 2013
maanantai 18. helmikuuta 2013
Kouluiässä
Se on taas tämä aika vuodesta:
Kerroskakku oli synttärisankarin toive. Alempi kakku on sokerikakkupohja Kinuskikissan ohjeella, ylempi puolestaan samasta lähteestä peräisin oleva vaalea kääretorttupohja. Täytteenä oli vadelmahillolla maustettua vaniljakreemikermavaahtoa ja lemon curdia, kuorrutus on vihreää marsipaania ja samasta materiaalista on piparimuotilla otettu kuuset. Kivet ovat karkkeja, autot kynttilöitä. Minä leivoin pohjat, kakkutaiteilija oli siskoni Päivätär.
maanantai 4. helmikuuta 2013
Halloumipurilaiset
Kyselimme vuoden vaihtuessa lukijoiden reseptitoiveita. Heidi esitti toivomuksen, että toisimme Ketun keittiöön tuulahduksia muista ruokakulttuureista, joihin olemme päässeet tutustumaan.
Nämä halloumipurilaiset hakivat innoituksensa ja makumaailmansa Kreikasta. Purilaisista saa tukevan iltapalan tai vaikka päivällisenkin.
Halloumipurilaiset (kahdelle)
2 kpl hyviä, tuoreita vehnäsämpylöitä
paksua tsatsikikastiketta
(grilli-)halloumia
oliiviöljyä
balsamico-viikunakastiketta
salaattia
iso tomaatti
sokeroitua punasipulia
jauhelihapihvit l. bifteki (2 kpl)
1 kananmuna
kuivahtanutta vaaleaa leipää murustettuna
250 g lampaan jauhelihaa
muutama ruokalusikallinen tuoretta, silputtua minttua
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa ja mustapippuria
Ripota sipulirenkaiden päälle reiluhkosti sokeria ja puristele niitä kunnes mehu irtoaa sipulista, jätä tekeytymään.
Tee sitten jauhelihapihvit: Sekoita kananmunaan leivänmurut ja anna hiukan turvota. Sekoita hyvin keskenään muna-leipäseos, jauheliha, silputtu minttu, murskattu valkosipulin kynsi ja sopivasti suolaa ja mustapippuria myllystä. Tee taikinasta kaksi suunnilleen sämpylän kokoista pihviä (pihvi menee paistettaessa jonkin verran kokoon). Paista pihvit pannussa oliiviöljyssä molemmin puolin, muutama minuutti puoleltaan.
Leikkaa tomaatti viipaleiksi.
Halkaise sämpylät ja voitele alapuolisko tsatsikilla. Nosta pohjan päälle salaatinlehti, sen päälle pihvi ja pihvin päälle tomaattiviipale tai kaksi, riippuen tomaattien koosta.
Viipaloi halloumi ja paista se molemmin puolin oliiviöljyssä kauniin ruskeaksi - pannun on syytä olla melko kuuma, että juusto ruskistuu heti eikä ala sulaa pannulle. Nosta paistetut halloumiviipaleet tomaatin päälle. Valuta balsamico-viikunakastiketta halloumin päälle, ja viimeistele punasipulilla.
Purilaisten kaverina voi tarjota salaattia, johon kreikkalaiseen tapaan laitetaan tomaattia, kurkkua ja sipulia, rouhaistaan hieman pippuria ja suolaa ja lurautetaan oliiviöljyä päälle. Juomaksi sopii kevyt lager, vaikkapa kreikkalainen Mythos.
Kali oreksi!
Nämä halloumipurilaiset hakivat innoituksensa ja makumaailmansa Kreikasta. Purilaisista saa tukevan iltapalan tai vaikka päivällisenkin.
Halloumipurilaiset (kahdelle)
2 kpl hyviä, tuoreita vehnäsämpylöitä
paksua tsatsikikastiketta
(grilli-)halloumia
oliiviöljyä
balsamico-viikunakastiketta
salaattia
iso tomaatti
sokeroitua punasipulia
jauhelihapihvit l. bifteki (2 kpl)
1 kananmuna
kuivahtanutta vaaleaa leipää murustettuna
250 g lampaan jauhelihaa
muutama ruokalusikallinen tuoretta, silputtua minttua
2-3 valkosipulin kynttä murskattuna
suolaa ja mustapippuria
Ripota sipulirenkaiden päälle reiluhkosti sokeria ja puristele niitä kunnes mehu irtoaa sipulista, jätä tekeytymään.
Tee sitten jauhelihapihvit: Sekoita kananmunaan leivänmurut ja anna hiukan turvota. Sekoita hyvin keskenään muna-leipäseos, jauheliha, silputtu minttu, murskattu valkosipulin kynsi ja sopivasti suolaa ja mustapippuria myllystä. Tee taikinasta kaksi suunnilleen sämpylän kokoista pihviä (pihvi menee paistettaessa jonkin verran kokoon). Paista pihvit pannussa oliiviöljyssä molemmin puolin, muutama minuutti puoleltaan.
Leikkaa tomaatti viipaleiksi.
Halkaise sämpylät ja voitele alapuolisko tsatsikilla. Nosta pohjan päälle salaatinlehti, sen päälle pihvi ja pihvin päälle tomaattiviipale tai kaksi, riippuen tomaattien koosta.
Viipaloi halloumi ja paista se molemmin puolin oliiviöljyssä kauniin ruskeaksi - pannun on syytä olla melko kuuma, että juusto ruskistuu heti eikä ala sulaa pannulle. Nosta paistetut halloumiviipaleet tomaatin päälle. Valuta balsamico-viikunakastiketta halloumin päälle, ja viimeistele punasipulilla.
Purilaisten kaverina voi tarjota salaattia, johon kreikkalaiseen tapaan laitetaan tomaattia, kurkkua ja sipulia, rouhaistaan hieman pippuria ja suolaa ja lurautetaan oliiviöljyä päälle. Juomaksi sopii kevyt lager, vaikkapa kreikkalainen Mythos.
Kali oreksi!