maanantai 25. helmikuuta 2013

Poropitaleivät

Teimme näitä leipiä jo kertaalleen kokeiluluontoisesti. Niistä tuli sen verran hyviä, että päätimme ottaa uusintaoton ja polkata sen.

Tarvitset leipiin
- 1-2 pitalepää / syöjä
- poronkäristyslihaa
- piparjuurituorejuustoa + tilkka kermaa
- punasipulia
- salaattia
(- maustekurkkuja)

Pitaleipätaikinan ohje on peräisin Valion Kotiruokaa-lehdestä 1/2013.

Pitaleivät (8-12 kpl)

2 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl hienoa merisuolaa
0,5 tl sokeria
2 dl kreikkalaista jugurttia
7 dl durumvehnäjauhoja tai tavallisia vehnäjauhoja (laitoimme puolet ja puolet)
0,75 dl juoksevaa oivariinia tai rypsiöljyä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, sokeri ja jugurtti ja alusta taikinaan jauhot. Vaivaa taikinaa kunnolla, että siihen tulee sitkoa. Lisää lopuksi rasva. Ripota taikinan pinnalle vähän jauhoja ja kohota vedottomassa paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi. 

Jaa taikina 12 osaan (me teimme hieman isompia leipiä, joita tästä taikinasta tulee 8). Pyörittele "pulliksi" jauhoja apuna käyttäen, ja kauli pullat n. 1 cm paksuiksi pyöreiksi leiviksi, halkaisiljaltaan n. 15 cm. Laita leivät leivinpaperilla päällystetylle uunipellille (koosta riippuen mahtuu 4-6 kpl/pelti) ja anna kohota hyvin leivinliinalla peitettynä lämpimässä paikassa noin puoli tuntia. 

Paista leivät 225 asteessa uunin keskiosassa 12 min tai kunnes ne ovat kypsiä. Pitaleivät saavat olla kuplamaisia, jolloin ne on helppo halkaista ja täyttää. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken, ettet polta näppejäsi. 

Leipien ollessa uunissa valmista

Poronkäristys

hyvä nokare voita
ohuena siivuna olevaa poronkäristyslihaa
tilkka vettä
suolaa, mustapippuria

Anna voin sulaa pannussa. Kun voi alkaa tiristä, lisää pannuun liha ja ruskista se. Lisää tilkka vettä ja hauduta muutama minuutti. Mausta suolalla ja pippurilla.

Tässä tarkoituksessa on sitä parempi mitä ohuempaa käristykseen käytettävä liha on. Pakastettuna levynä saatava ohut poronkäristysliha toimii tarkoitukseen erittäin hyvin, kun sen repii silpuksi paistamisen yhteydessä.

Sekoitimme piparjuurituorejuustosta ja ruokakermasta löysähkön tahnan, jolla voitelimme halkaistut leivät reilusti. Sitten vain täytetään leivät kypsällä käristyslihalla, salaatilla ja ohueksi siivutetulla punasipulilla sekä halutessa maustekurkkusiivuilla ja syödään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti