perjantai 2. elokuuta 2013

Tätipäivällinen: alkupalat

Minulla on kolme hurmaavaa ystävää. Yhdessä muodostamme Tädit. Keskinäisissä tapaamisissaan Tädit arvostavat kuohuviiniä sekä hyvää ruokaa ja harjoittavat näiden voimin tapahtuvaa maailmanparannusta.

Minulla oli heinäkuun alkupuolella kunnia olla pitkästä aikaa Tätipäivällisten emäntä. Koska päivälliset järjestettiin arki-iltana töiden jälkeen, ruuan piti olla suhteellisen nopeaa ja helppolaittoista, mausta tinkimättä. Koska oli lämmin sää, halusin tarjota jotain kesäisen keveää ja kuitenkin riittävän ruokaisaa.

Innoitusta hakiessani nappasin käteeni Alexander ja Hanna Gullichsenin Safkaa-kirjan ja löysinkin sieltä oivat alkupalat lämpimään kesäiltaan. Molemmat ohjeet ovat neljälle.

Ceviche

200 g kalaa (kuhaa, siikaa, lohta)
1 limetin mehu
1/2 sitruunan mehu
1 valkosipulin kynsi
1 punainen chili
suolaa, mustapippuria
 
1 keltainen paprika
korianteria ja ruohosipulia silputtuna

Purista limetistä ja sitruunasta mehu kulhoon ja lisää murskattu, hienonnettu valkosipuli, silputti chili (ilman siemeniä) sekä suolaa ja mustapippuria. Kuutioi kala ja sekoita se mausteliemeen. Anna marinoitua puolesta tunnista kolmeen varttiin.

Poista paprikasta siemenet ja kuutioi se. Silppua yrtit. Sekoita kalan joukkoon ja tarkista suola. Tarjoa!


- Reseptissä käytetyn kuhan sijasta käytin cevicheen merilohta.

Ceviche tuntui kaipaavan jotain kaveria lautaselle, joten nappasin kolme avomaankurkkua ja tein niistä tämän salaatin:

Kurkkusalaatti 

2 kiinteää kurkkua (käytin avomaankurkkuja, joita laitoin kolme kookkaapuoleista)
1/2 rkl sokeria
1/2 rkl suolaa
tilliä ja persiljaa silputtuna
mustapippuria
1 dl riisiviinietikkaa

Kuori ja halkaise kurkut ja poista siemenet lusikan avulla. Leikkaa kurkut sormen paksuisiksi viipaleiksi ja ripottele niille suolaa ja sokeria. Anna kurkkujen tekeytyä parikymmentä minuuttia. Valuta ja kuivaa. 

Laita kulhoon kurkkuviipaleet, silputut yrtit, mustapippuria, hieman suolaa ja riisiviinietikka. Sekoita ja tarjoa. 


Raikkaat kurkut sopivat hyvin chilin ja limetin puraiseman cevichen seuraksi! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti