Olen jo pidemmän aikaa himoinnut laittaa pullavanukasta sen jälkeen kun söin erinomaisen hyvää sellaista Mokon brunssilla. Lopulta tilaisuus koitti, kun käsiin jäi mökkireissun jälkeen puolikas pullaleetta.
Tämä pullavanukkaan ohje on peräisin Valion reseptisivuilta. Lisäsin ohjeeseen kananmunan koska vaniljakastikkeen ja maidon jähmettyminen arvelutti. Voitelin vuoan vaikka reseptissä ei sitä käskettykään tehdä. Silti suunnitelmani kumota vanukas kauniiksi rinkulaksi lautaselle epäonnistui - se pysyi tiukasti kiinni kakkuvuoassa. Kaiketi vuoka olisi pitänyt myös jauhottaa - jatkamme kokeiluja. Maistuva ja helppo jälkkäri tästä kuitenkin tuli, poikakin kehui "erikoishyväksi".
Pullavanukas
200-300 g kuivahtanutta pullaleettaa
2 dl omenahilloa
3,3 dl vaniljakastiketta (Valio Eila)
1 dl maitoa
(1 kananmuna)
kanelia
voita vuoan voiteluun
Pilko pulla kuutioiksi. Laita voideltuun vuokaan kerroksittain pullaa, hilloa ja taas pullaa. Ripottele kanelia päälle. Sekoita vaniljakastike, maito ja muna ja kaada vuokaan. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.
tiistai 15. lokakuuta 2013
maanantai 14. lokakuuta 2013
Hauki hyppää suuhun
Lähi-hypermarkettimme kalatiski on viikonloppuisin yleensä mukavasti varustettu. Halusin vaihteksi kokata sunnuntaipäivällisen kalasta, ja päädyin ostamaan haukifileetä. Pikainen googletus tuotti saaliiksi tämän alun perin Ilta-Sanomien Ruokalassa julkaistun ohjeen, joka saa hauen suorastaan hyppäämään suuhun.
Hauki-saltimbocca (neljälle)
n. 800 g haukifilee
valkopippuria myllystä
suolaa
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
16 salvian lehteä
voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
Leikkaa fileoitu hauki neljään palaseen. Suolaa palat ja mausta ne vastajauhetulla valkopippurilla. Sijoita jokaisen haukipalan molemmin puolin kaksi salvianlehteä ja kääri ne ilmakuivaan kinkkuun.
Kuumenna pannu ja sulata siinä voi. Paista haukipaloja voissa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Lisää viini, ja anna hautua vielä 3 minuuttia.
Herkullista!
Hauki-saltimbocca (neljälle)
n. 800 g haukifilee
valkopippuria myllystä
suolaa
4 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
16 salvian lehteä
voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
Leikkaa fileoitu hauki neljään palaseen. Suolaa palat ja mausta ne vastajauhetulla valkopippurilla. Sijoita jokaisen haukipalan molemmin puolin kaksi salvianlehteä ja kääri ne ilmakuivaan kinkkuun.
Kuumenna pannu ja sulata siinä voi. Paista haukipaloja voissa noin 2 minuuttia molemmin puolin. Lisää viini, ja anna hautua vielä 3 minuuttia.
Herkullista!
sunnuntai 13. lokakuuta 2013
Vaihtelua hernekeitolle
Torstai on perinteisesti hernekeittopäivä. Jos kuitenkin sattuisi haluamaan jotain vähän muuta, tämä pasta tarjoaa nopean vaihtoehdon hernekeitolle ja maistuu kaikille "vauvasta vaariin".
Herne-kinkkupasta (4-6:lle)
500 g kiharaa spagettia (Myllyn paras)
150 g ilmakuivattua kinkkua viipaleina
200-300 g tuoreita sokeriherneen palkoja
50 g voita ruskistettuna
n. 0,5 dl oliiviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa ja mustapippuria myllystä
tarjoiluun: vastaraastettua parmesaania
Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Huuhdo herneet ja leikkaa herneenpalot viistoon 1-2 cm pätkiksi. Leikkaa ilmakuivattu kinkku viipaleen pituussuunnassa suikaleiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne esim. veitsen lappeella.
Kun pastavesi kiehuu, lisää veteen suola ja kihara spagetti.
Pastan kiehuessa ryöppää herneet toisessa kattilassa pienessä määrässä vettä muutaman minuutin ajan tai höyrytä ne. Palot eivät saa tuntua sitkeiltä, mutta herneet saavat olla vielä rouskahtavia.Valuta herneet ja laita ne syrjään odottamaan kannen alla, että ne pysyvät lämpiminä.
Sulata pienessä kasarissa voi. Anna sen ruskistua (mutta varo polttamasta pohjaan!). Kuumenna toisessa pienessä kasarissa oliiviöljy, johon olet lisännyt murskatut valkosipulinkynnet. Anna kynsien kuullottua öljyssä jonkin aikaa jotta ne luovuttavat makunsa öljyyn.
Kun spagetti on valmista (al dente), valuta se ja kaada isoon tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon kinkkusuikaleet, ruskistettu voi ja öljy (poista valkosipulinkynnet). Viimeiseksi sekoita mukaan herneet ja mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa vasta raastetun parmesaanin kanssa.
Valmistusaika: n. 30 minuuttia
Herne-kinkkupasta (4-6:lle)
500 g kiharaa spagettia (Myllyn paras)
150 g ilmakuivattua kinkkua viipaleina
200-300 g tuoreita sokeriherneen palkoja
50 g voita ruskistettuna
n. 0,5 dl oliiviöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
suolaa ja mustapippuria myllystä
tarjoiluun: vastaraastettua parmesaania
Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan. Huuhdo herneet ja leikkaa herneenpalot viistoon 1-2 cm pätkiksi. Leikkaa ilmakuivattu kinkku viipaleen pituussuunnassa suikaleiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne esim. veitsen lappeella.
Kun pastavesi kiehuu, lisää veteen suola ja kihara spagetti.
Pastan kiehuessa ryöppää herneet toisessa kattilassa pienessä määrässä vettä muutaman minuutin ajan tai höyrytä ne. Palot eivät saa tuntua sitkeiltä, mutta herneet saavat olla vielä rouskahtavia.Valuta herneet ja laita ne syrjään odottamaan kannen alla, että ne pysyvät lämpiminä.
Sulata pienessä kasarissa voi. Anna sen ruskistua (mutta varo polttamasta pohjaan!). Kuumenna toisessa pienessä kasarissa oliiviöljy, johon olet lisännyt murskatut valkosipulinkynnet. Anna kynsien kuullottua öljyssä jonkin aikaa jotta ne luovuttavat makunsa öljyyn.
Kun spagetti on valmista (al dente), valuta se ja kaada isoon tarjoilukulhoon. Sekoita joukkoon kinkkusuikaleet, ruskistettu voi ja öljy (poista valkosipulinkynnet). Viimeiseksi sekoita mukaan herneet ja mausta suolalla ja pippurilla.
Tarjoa vasta raastetun parmesaanin kanssa.
Valmistusaika: n. 30 minuuttia