tiistai 7. tammikuuta 2014

Kanaa, salsicciaa ja fenkolia

Meillä nähdään ruokapöydässä todella harvoin siipikarjaa, koska Karhuherra ei erityisemmin pidä kanasta enkä välitä ostaa tehotuotettuja broiskuja. Luomukanat taas ovat lähihyperagorastamme yleensä loppu, vaikka tarina kertoo että niitä voisi sieltä pakastealtaasta löytää. Kanan ja fenkolin yhdistelmä salsiccialla ryyditettynä kuulosti kuitenkin kokeilemisen arvoiselta, ja Hakaniemen hallista löytyivät tarvittavat ainekset salsicciaa myöten.

Ohje on Tessa Kirosin keittokirjasta Limoncello and Linen Water (2012). Meillä on yksi Kirosin aiemmista keittokirjoista, Twelve, ja kaikki mitä olemme siitä kokanneet on ollut onnistunutta. Niinpä odotukseni olivat myönteiset, ja linja piti myös tämän ohjeen suhteen. Rustiikkien kanapadan makumaailma on mieto mutta sielua lämmittävä.

 Kanaa, salsicciaa ja fenkolia (neljälle)

1,2 kg kana (/broileri), nahka poistetaan ja kana leikataan kahdeksaan osaan
2 fenkolia
3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli silputtuna
1 sellerinvarsi silputtuna
1 iso valkosipulin kynsi silputtuna
3 salsiccia-makkaraa
1,25 dl valkoviiniä
1 tl fenkolin siemeniä murskattuna
0,5 l kuumaa vettä
suolaa, mustapippuria

Huuhdo kanapalat ja kuivaa ne. Leikkaa fenkolista kuivat kannat (mutta älä poista niin paljon että fenkoli hajoaa) ja latvat, pidä mahdolliset lehdet tallessa. Leikkaa fenkoli pystysuunnassa melko isoiksi lohkoiksi. 

Kuumenna öljy isossa kannellisessa paistokasarissa ja lisää sipuli- ja sellerisilppu. Kuullota. Lisää valkosipuli, ja sen alkaessa tuoksua purista makkarat kuorestaan ja murustele makkaramassa pannuun. Paistele kunnes makkara on saanut väriä. Lisää sitten kanan palat ja ruskista ne ympäriinsä. 


 
Lisää viini ja anna kiehahtaa niin että se haihtuu. Lisää fenkolilohkot, murskatut fenkolinsiemenet sekä suolaa ja pippuria. Lisää vesi, peitä kasari kannella ja anna muhia kolmesta vartista tuntiin. Lopuksi poista kansi ja anna liemen kiehua kokoon noin kymmenen minuuttia.




Nosta pata tulelta ja koristele ruoka fenkolin lehdillä. Tarjoa leivän kera. 


Tämä oli myös ensi kohtaamiseni kokonaisen kanan kanssa, mutta ihan kunnialla siitä selvittiin. Irrotin pataan koivet, siivet ja rintalihat. Loput luista lihoineen säästin ja keitin niistä kanaliemen. 

6 kommenttia:

  1. Hyvä makupaletti! Tykkään kaikista noista aineksista, joten varmaan tykkäisin niistä yhdessä!

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Olikin jo aikaisemmin pitanyt kysya, miksi ette kayta siivekkaita, kun olet siita muutamaan kertaan maininnut. Itse olen samaa mielta, etta Suomessa myytava broileri on ihan kamalaa limaa. Mutta enta maistuuko teille kalkkuna tai ankka (joko on jo aika punaista lihaa)?

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Tei, olemme joskus kokkailleet kalkkunaa ja ankkakin toki maistuu, tuppaa vain olemaan arvokasta, varsinkin kotimainen.

    VastaaPoista