torstai 14. toukokuuta 2015

Ohraa ja linssejä

Yotam Ottolenghin mainio variaatio Lähi-idässä mejadra - tai hupaisasti megadarra - nimellä tunnetusta ruokalajista. Tavallisesti tähän ruokaan käytetään riisiä ja linssejä, mutta ohrasuurimot ja sienet antavat ruualle ihan oman säväyksensä. Öljyssä paahdettu sipuli sen sijaan on vakiainesosa.

Hiukkasen sovittelin reseptiä omiin mieltymyksiini lisäämällä sieniä ja sipulia. Käytin myös herkkusieniä portobellojen sijasta, ja linssinikin olivat vihreitä eivätkä ruskeita.

Vaikka Suomessa voikin ostaa esikeitettyjä ohrasuurimoita ja ohittaa alkuperäisessä reseptissä mainittavan ohran liottamisen, valmistaminen on melko isotöistä - jopa niin että jouduin laittamaan banaanilettuja välipalaksi - mutta lopputulos palkitsee! Mejadra sopii kevyeksi ateriaksi ihan itsessään.

Mejadra ohrasta ja sienistä Yotam Ottolenghin reseptiä mukaillen (3-4:lle pääruokana)

20 g (tai sinnepäin, otin pari, kolme kourallista) kuivattuja herkkutatteja
4 dl kuumaa vettä
120 g ohrasuurimoita (esikeitettyjä)
170 g ruskeita tai vihreitä linssejä
kaksi kohtalaisen kokoista sipulia
2 rkl vehnäjauhoja
n. 6 dl auringonkukkaöljyä (pärjäsin vähemmällä ja käytin rypsiöljyä)
2 rkl oliiviöljyä
1,5 tl jauhettua jeeraa (juustokuminaa)
1 tl jauhettua maustepippuria
1 tl jauhettua kanelia
200 g  viipaloituja herkkusieniä, tai kolme isoa portobellosientä, tai niin paljon kuin mieli tekee
1 sitruunan kuori ohuina suikaleina
0,5 tl hienoa sokeria
suolaa, mustapippuria
1 rkl kuivattua minttua (tätä minulla ei ollut)
1 rkl sitruunamehua
nippu tilliä ja nippu persiljaa karkeasti silputtuna

Kuumenna kiehuvaksi 4 dl vettä. Laita kuivatut tatit kulhoon ja kaada kuuma vesi päälle. Anna liota noin tunnin ajan.

Mittaa kattilaan ohra ja linssit ja laske niiden päälle vettä niin että ne peittyvät noin viiden sentin (omassa tapauksessani vajaan etusormenmitan) verran veteen. Keitä noin 20 minuuttia, niin että suurimot ja linssit ovat edelleen napakoita. Kaada vesi pois ja valuta hyvin siivilässä. Laita odottamaan.

Leikkaa ensin yksi sipuli pituussuunnassa ohuiksi suikaleiksi ja pyöräytä suikaleet jauhoissa. Kuumenna auringonkukka- tai rypsiöljy isossa pannussa tai kattilassa (180-asteiseksi) ja friteeraa sipulit siinä parissa erässä. Siirrä ruskistuneet, rapeat sipulit reikäkauhalla valumaan lautaselle talouspaperin päälle.

Leikkaa toinen sipuli leveämmiksi lohkoiksi. Kuumenna isossa pannussa oliiviöljy ja paista sipulilohkoja viitisen minuuttia kunnes ne ovat pehmeitä ja hiukan kärähtäneitä. Sekoita joukkoon jauhetut mausteet ja sen jälkeen sienet, sitruunankuoret ja puoli teelusikallista suolaa ja sokeria kumpaistakin. Paista kolme minuuttia, kunnes sienet alkavat saada väriä. 

Lisää herkkutatit liotusliemineen ja keitä reippaasti kokoon, kunnes pannussa on jäljellä noin kuusi ruokalusikallista (vajaa desilitra) lientä. Vähennä lämpöä ja lisää linssit, ohra, kuivattu minttu, vajaa teelusikallinen suolaa ja reipas rouhaisu mustapippuria myllystä. Sekoita ainekset, anna hautua vielä minuutin verran ja ota pois tulelta. Lisää lopuksi sitruunamehu, tilli ja persilja sekä rapeaksi paistetut sipulit. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti