torstai 26. marraskuuta 2015

Kummitusjuhlat

Olin luvannut Pojalle että voidaan järjestää Halloween-kekkerit, mutta suuren päivän koittaessa Poika olikin kipeänä. Niinpä kekkerit siirtyivät viikolla eteenpäin.

Miettiessäni karmaisevia tarjottavia päädyin kokeilemaan hopeatoffeekuorrutusta sitruunamuffinsseille. Helppo sitruunamuffinssiohje, johon minulla oli kaikki tarvittava, löytyi Leipuritar-blogista. Hopeatoffeekuorrutus tärppäsi ensimmäisenä Hannan keittiössä.

Sitruunamuffinssit (n. 15 kpl)

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 munaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 rkl sitruunamehua
1 dl maitoa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon munat ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet (jos viitsit... minä yleensä en) ja lisää ne ja neste vuorotellen taikinaan. Jaa muffinssivuokiin tai pellille ja paista uunissa 200 asteessa n. 15 min. 






Hopeatoffeekuorrutus

1 pussillinen hopeatoffeita
1,5-2 dl kermaa

Laita kerma ja hopeatoffeet kasariin ja kuumenna sekoitellen, kunnes hopeatoffee sulaa kermaan ja seos tasoittuu. Anna jäähtyä hetki ja valuttele muffinssien päälle. 

perjantai 6. marraskuuta 2015

Poltetut possunluut

Ketun keittiö palaa vihdoin ruotuun ja ruutuun Kesäkodista, puutarhasta, metsistä ja keskiajalta mukaan tarttuneiden reseptien kera.

Marraskuun harmaudessa on hyvä muistella kesää. Ketun keittiön menneen kesän grilliherkku numero yksi oli possun grillikylki eli muodikkaammin ribsit, joka on kulkenut lapsuudenperheessäni nimellä "poltetut possunluut".

Nämä possunluut eivät kuitenkaan palaneet, vaan muuttuivat oikein herkullisiksi keittämällä, marinoimalla ja grillaamalla. Käytetty aika ja vaiva korvautuu makuelämyksellä! Paras lopputulos tulee testiemme perusteella melko luisesta grillikyljestä, jossa marinadin peittämä pinta on suurimmillaan suhteessa lihan määrään.

Possun grillikylki tulisen tahmeassa marinadissa

2-4 kpl laihan possun grillikylkiä keitettynä

Keitin grillikyljet etukäteen tällä Kotikokista löytyneellä ohjeella:

3 litraa vettä 
1 dl merisuolaa (tuntui paljolta, joten laitoin vain puolet, minulla oli 1 kg grillikylkeä) 
1 dl (omena-)viinietikkaa 
2 laakerinlehteä
6 maustepippuria

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää mausteet. Paloittele grillikyljet niin että ne mahtuvat kattilaan ja keitä niitä mausteliemessä noin tunnin ajan. Jätä maustumaan liemeen muutamaksi tunniksi. 

Kalasta possunkyljet liemestä ja voitele ne marinadilla. Tulisentahmean marinadin ohjeen kaappasin Suvi Rüsteriltä Hesarin ruokasivuilta:

0,5 dl ketsuppia
0,5 dl soijakastiketta
0,5 dl muscovadosokeria
1-2 rkl tulista chilikastiketta
0,5 rkl worcestershirekastiketta
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 rkl raastettua, tuoretta inkivääriä

koristeluun: 
1 dl hienonnettua korianteria
0,5 dl hienonnettua minttua

Sivele marinadia grillikylkiin joka puolelle ja anna imeä makua noin tunnin ajan. Grillaa, sivellen samalla marinadia kyljille. Ripota lopuksi silputut yrtit päälle.