tiistai 1. joulukuuta 2015

Sienevät leivät

Yksi maalla asumisen ehdottomia iloja ovat sienet. Ainakin jos on sienihullu niin kuin me. Vai mitä tuumitte siitä, että tänä kesänä huomasin omalla pihallamme kasvavan haperoita, herkkusieniä ja -tatteja, kantarelleja löytyi kivenheiton päästä eikä suppilovahveroitakaan tarvitse lähteä hakemaan monen kilometrin päästä?

Pitkin syksyä toimme Pyryn kanssa retkiltämme erilaisia sieniä, jotka usein päätyivät iltapalalla syötäviksi. Hauskaa vaihtelua makuun toivat eri sienilajit, riippuen siitä mitä kulloinkin satuimme löytämään.

Ketturouvan sienevät iltapalaleivät

2 viipaletta hyvää vaaleaa leipää / syöjä - tykästyimme erityisesti paikallisen spelttileivän makuun
muutamia ryöppäämättä syötäväksi sopivia sieniä, esim. herkkutatti, (villi) herkkusieni, koivuhapero
voita
suolaa, mustapippuria
tuoretta kirveliä silputtuna

Kuten Asterixissa tiedetään, sienet pitää paistaa. Paistettuna niiden aromi säilyy parhaiten. 

Paista siis puhdistetut, pilkotut sienet voissa ja mausta pippurilla ja suolalla. Siirrä syrjään. (Suosittelen laittamaan vain yhtä sientä yhdelle leivälle, koska sienten maut vaihtelevat, ja mitä niitä suotta sekoittamaan kun voi maistella eri makuisia sienileipiä.)

Paista myös leivät nopeasti molemmin puolin voisella pannulla. Levitä sienipaistosta leiville ja silppua reilusti tuoretta kirveliä päälle. 

Nauti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti