lauantai 23. tammikuuta 2016

Nyhtöpossulla uuteen vuoteen

Viime aikoina on eri medioissa uutisoitu uudesta suomalaisesta keksinnöstä, nyhtökaurasta - onko tästä odotettavissa vuoden 2016 ruokailmiö? Ainakin Stockmannille myyntiin tullut erä oli myyty loppuun ennätysajassa.

Ennen kuin nyhtökauraa pääsee täällä maaseudulla maistamaan, laitoimme vielä nyhtöpossua Maku-lehden reseptillä.

Nyhtöpossu


1200 g possun kasleria (/lapaa) - saa olla silava pinnassa

mausteseos:
1,5 dl (raaka-)ruokosokeria 
1,5 rkl suolaa
1 rkl jauhettua korianteria
2 tl inkivääriä
1,5 tl mustapippuria*

Ota liha lämpiämään noin tuntia aikaisemmin. 

Sekoita mausteseoksen ainekset hyvin keskenään ja hiero seosta reippaasti lihan pintaan (loput voi laittaa tiiviiseen purkkiin odottamaan seuraavaa kertaa).  

Laita liha kannelliseen tai foliolla peitettyyn uunivuokaan 110-asteiseen uuniin 5,5-6,5 tunniksi. Katkaise uunista virta ja anna tekeytyä vielä jälkilämmössä tunnin verran. 

Riivi liha haarukalla ja kostuta paistoliemellä. Jos liha jää liian kuivaksi, siihen voi sekoittaa kastiketta, vaikkapa tätä Pastanjauhajilta löytämäämme Länsi-Carolinan BBQ-kastiketta:

Länsi-Carolinan BBQ-kastike

3 rkl suolatonta voita
0,6 dl silputtua sipulia
4,8 dl ketsuppia
1,6 dl ruskeaa sokeria
1,2 dl amerikkalaista sinappia (yellow mustard) tai dijonia
1,2 dl siiderietikkaa
2 tl Worcestershire-kastiketta
1 tl Tabascoa

Sulata voi pienessä kasarissa. Kuullota sipulia voissa kunnes se on läpikuultavaa. Lisää loput ainekset ja kiehauta. Vähennä sitten lämpöä ja hauduta n. 10 minuuttia.

Anna kastikkeen jäähtyä huoneenlämpöön ennen tarjoamista. Kastiketta voi tehdä reilumman annoksen, se säilyy tiiviissä, puhtaassa purkissa jääkaapissa hyvän aikaa. 


Nyhtöpossua voi laittaa esim. hampurilaisten tai pitaleipien täytteeksi. Kaveriksi sopii vaikkapa coleslaw.

  * Onko keittiössäsi vain kokonaisia mustapippureita? Ei hätää! 1,5 tl kokonaisia pippureita on aika tarkkaan sama määrä jauhettuna, eli huhmare heilumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti