lauantai 26. maaliskuuta 2016

Mallasleipää

Näinkin vanhaksi minun piti elää, ennen kuin uskaltauduin kokeilemaan kotikaljan valmistusta.

Mallaspussin kyljessä tuli ohje myös mallasleipään, jota voi valmistaa kotikaljan käyttämisestä syntyvästä mäskistä. Eipä siis muuta kuin kalja pulloihin ja leipomaan!

Mallas-viikunaleipä (2 limppua)

n. 3 dl kotikaljan valmistuksesta jäänyttä mallasmäskiä (tai 1,5 dl maltaita, jotka kiehautetaan 3 dl:ssa vettä)
2,5 dl piimää
0,5 rkl suolaa
25 g hiivaa (=puolikas hiiva) 
0,75 dl siirappia
4 dl ruisjauhoja
1 dl talkkunajauhoja
n. 6 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
0,75 dl auringonkukansiemeniä
100 g kuivattuja viikunoita
n. 40 g voita tai margariinia

Sekoita mallasmäskiin hieman lämmitetty piimä - seoksen tulisi olla kädenlämpöistä. 

Lisää suola, hiirva, siirappi, talkkuna ja ruisjauhot. Leikkaa viikunat paloiksi ja sekoita ne ja auringonkukansiemenet taikinaan. 
'
Alusta taikina vehnä- tai hiivaleipäjauhoilla melko napakski. Lopuksi lisää pehmeä rasva ja anna taikinan kohota. 

Leivo taikinasta kaksi leipää, ja anna niiden kohota liinan alla. Pistele kohonneet leivät tai leikkaa niihin veitsellä viillot. Voit voidella leivät halutessasi kananmunalla ja ripotella koristeeksi auringonkukansiemeniä. 

Paista leipiä 200 asteessa 50-60 minuuttia. Kokeile kypsyyttä koputtamalla leivän pohjaa. Kun koputtaessa kuuluu ontto, kumahteleva ääni, leivät ovat kypsiä. 

Mallasleivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti