lauantai 11. maaliskuuta 2017

Pororaguta revontulten loisteessa

Koiran myötä perheellemme on tullut uusia harrastuksia. Reissaamme nykyisin vuosittain kevättalvella Lappiin paimentamaan poroja. Hiihtämässäkin käydään sään ja terveydentilan sallimisen mukaan (edellisenä vuonna olimme kaikki flunssassa) - siihen ei etelässä viime vuosina ole turhan paljon tilaisuuksia ollut.

Samalla reissulla on hyvä ostaa poronlihat pakkaseen suoraan porotilalta - en muuten enää ikinä osta marketista pakastettua poronkäristystä pussissa.

Viimekertaisella reissulla kokkasimme osan lihoista saman tien tämän Karhuherran sommitteleman ragun muotoon ja nautiskelimme aterian viinin kanssa revontulten loimottaessa taivaalla. 

Pororagu ja tuore pappardelle (kolmelle)

sofritto: 1 sellerinvarsi, 1 porkkana, 1 keskikokoinen sipuli, kaikki pieninä kuutioina
oliiviöljyä ja voita

500 g poron jauhelihaa
2-3 dl punaviiniä
pari rkl tomaattipyreetä
timjaminvarsia
suolaa ja mustapippuria

Hauduta pieneksi kuutioitu selleri, porkkana ja sipuli voin ja oliiviöljyn seoksessa. Ruskista sitten niiden kanssa poron jauheliha. Kaada päälle pari-kolme desilitraa punaviiniä ja sekoita joukkoon pari ruokalusikallista tomaattipyreetä. Heitä sekaan timjaminvarret ja anna hautua. Mausta lopuksi suolalla ja mustapippurilla. 

Kastikkeen muhiessa valmista pappardelle-tuorepasta itse. Vaihtoehtoisesti voit käyttää oikotietä onneen eli valmista pappardelle-pastaa - mökkioloissa me turvauduimme tähän jälkimmäiseen vaihtoehtoon. 


sunnuntai 5. maaliskuuta 2017

Koska merimies on eri mies, onko merimiespihvi eri pihvi?

Ohje on kotoisin Alexander ja Hanna Gullichsenin takavuosien hittikirjasta Safkaa. En kopioi ohjetta tähän ihan sanasta sanaan, mutta yritän säilyttää oleellisen.

Merimiespihvi (kuudelle)

n. 700 g naudan sisäpaistia
2 isoa sipulia
reilu kilo perunoita
mustapippuria myllystä ja 12 kokonaista mustapippuria
suolaa
2 dl keskiolutta
2 laakerinlehteä
3 dl lihalientä
voita paistamiseen
(kuumaa vettä)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 

Viipaloi liha ja nuiji paloja vähän ohuemmaksi. Puolita sipuli ja siivuta se. Leikkaa kuoritut perunat n. 5 mm siivuiksi. 


Ruskista sipuli kevyesti voissa. 


Kuumenna iso paistinpannu kunnolla, lisää n. 1 rkl voita ja ruskista lihat erissä, ettei pannu pääse jäähtymään. (Lihan pitää tiristä pannulla. Liian kylmä pannu irrottaa lihasnesteet ja liha alkaa keittyä.) Pippuroi ja suolaa lihat aina paistettuasi erän. 

Kun olet ruskistanut lihat, kaada olut pannulle ja anna kiehahtaa pannuun jääneen paistorasvan kanssa. Ota liemi talteen. 

Voitele uunivuoka ja lado pohjalle kerros perunoita, sitten kerros sipulia, suolaa ja pippuria sekä kerros lihapaloja. Laakerinlehdet ja kokonaiset pippurit väliin. Jatka latomista samassa järjestyksessä niin että päällimmäiseksi tulee kerros perunoita (meidän vuokamme oli niin iso, että saimme aikaan vain yhden kerroksen lihaa). Kaada vuokaan paistoliemi ja lihaliemi. Leikkaa pinnalle voinokareita ja laita vuoka uuniin. Paista n. 20 minuuttia.

Ota vuoka uunista, lisää kuumaa vettä niin että perunat peittyvät ja peitä vuoka foliolla. Laske uunin lämpötila 120 asteeseen ja hauduta ruokaa vielä tunnin ajan. 

Tämän veden lisäyksen olisimme näin jälkiviisaasti voineet hyvin ohittaa. Lopputuloksena merimiespihvimme nimittäin aivan ui liemessä. Älä siis lisää vettä, jos nestettä näyttää 20 minuutin paistamisen jälkeen muutenkin olevan riittämiin.

Lopputuloksena oli oikein maistuvaa viikonloppuruokaa.








lauantai 4. maaliskuuta 2017

Pikaruokaa

Olen taas vaihteeksi reissannut maailmalla. Opiskelija-asuntojen keittiöt tapaavat olla aika heikosti varusteltuja mitä kattila- ja astiapuoleen tulee. Parin viikon takia niitä ei myöskään viitsi ryhtyä parantelemaan kotikeittiön tasolle. Siksipä pitää kehitellä helppoja ruokia yhdellä paistinpannulla ja lautasella toteutettavaksi. Tähän tekeleeseen ihastuin niin paljon, että taidan tehdä sitä kotonakin!

Lämmin kikherne-fetasalaatti (yhdelle)

1 tlk (400 g) valutettuja kikherneitä
1 pieni kesäkurpitsa
pienehkö sipuli, tai osa isommasta
öljyä paistamiseen
100 g fetajuustoa
reilusti sileälehtistä persiljaa silputtuna 
ripaus jeeraa, jauhettua korianteria ja paprikaa kutakin
suolaa
sitruunan mehua

Leikkaa kesäkurpitsa ohuiksi siivuiksi, halutessasi puolita se ensin. Suikaloi sipuli. Kuumenna pannussa öljy ja lisää kesäkurpitsasiivut. Paistele käännellen kunnes alkavat saada väriä molemmin puolin ja lisää sipuli. Anna sipulinkin hiukan ruskistua. 

Sekoita kesäkurpitsat ja sipulit (sekä öljy) valutettuihin kikherneisiin. Heitä mukaan murenneltua fetajuustoa, mausteet, persilja ja suola ja kruunaa komeus reippaalla lorauksella sitruunamehua. Sekoita hyvin ja nauti.