Nokkossesonki on täällä etelässä parhaimmillaan. Tänään olimme menossa ystäväperheen luokse grillaamaan, joten lounaaksi söimme kevyesti keittoa. Tämä ohje on mukaelma Mysi Lahtisen reseptistä, jonka olen ottanut talteen Hesarin kuukausiliitteestä joskus varmaankin jo toistakymmentä vuotta sitten. Keittoannos on pienempi ja maitoa on alkuperäistä vähemmän, alkuperäinen maito:kasvisliemi -suhde oli 2:1. Myös keittoaikaa tämä kiireinen emäntä lyhensi, alkuperäistä kehotettiin hauduttelemaan puolisen tuntia.
Nokkoskeitto (2:lle)
0,5 l tuoreita nokkosia
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä (kuutiosta; itse suosin Reformi-yrttilientä)
3 dl maitoa
valkopippuria
(suolaa)
Ryöppää nokkoset keittämällä niitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä. Valuta nokkoset siivilässä ja laske niiden päälle kylmää vettä. Silppua ryöpätyt nokkoset.
Valmista suurus: sulata voi kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Älä anna ruskistua, vaan lisää heti neste koko ajan hyvin sekoittaen ettei keittoon jää jauhopaakkuja. Lisää nokkossilppu ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä ja ahkerasti sekoittaen, ettei maito pala pohjaan.
sunnuntai 25. toukokuuta 2008
lauantai 3. toukokuuta 2008
Vappupäivällinen
Tämän vuoden vappupäivällisen reseptit löytyivät tuoreimmasta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (No 52, 3/2008). Koska ahven-tai kuhafileitä emme saaneet, tilli unohtui kauppaan ja maizena oli päässyt loppumaan, reseptejä täytyi hieman soveltaa.
Kuohuviini-fenkolirisotto
1 salottisipuli
1 fenkoli
1 rkl voita
1 rkl öljyä
2,5 dl risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl kuivaa kuohuviiniä
5-7 dl kuumaa kasvislientä (fondista tai kuutiosta)
1 rkl voita
1 dl kuorittuja paahdettuja manteleita
veitsenkärjellinen aitoa vaniljaa
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä
Kuori ja hienonna salottisipuli. Poista fenkolista tupsuinen yläosa ja kova kanta ja leikkaa se erittäin ohuiksi viipaleiksi. Paahda mantelit valmiiksi - pidä varasi, alettuaan ruskistua ne palavat helposti.
Sulata voi ja öljy laakeassa kasarissa ja kuullota sipulia ja fenkolia kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää riisi ja kuullota läpikuultavaksi.
Lisää kuohuviini, sekoita ja kypsennä keskilämmöllä. Kun kuohuviini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä vähän (n. 1,5 dl) kerrallaan ja odota aina että edellinen erä imeytyy ennen kuin lisäät lientä. Sekoittele risottoa välillä. Kun riisi on vielä hieman kovaa sisältä, ota kattila tulelta. Lisää voi ja anna risoton vetäytyä kannen alla 5 min. Viimeistele ennen tarjoilua paahdetuilla manteleilla, aidolla vaniljalla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Teimme risoton valmiiksi ennen alkupalojen syömistä ja jätimme sen hiukan vetiseksi. Tämä toimi hyvin, risotto oli tekeytynyt juuri sopivaksi kun pääsimme pääruokaan asti.
Täytetyt (puna-)ahvenrullat
4 isokokoista ahven- tai kuhafileetä
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä
täyte:
1 dl säilöttyjä ravunpyrstöjä
silputtua persiljaa (alkup. reseptissä tilliä)
2 rkl silputtua timjamia
1 limetin hienoksi raastettu kuori ja puristettu mehu
0,5 tl suolaa
Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
Tee täyte: silppua valutetut ravunpyrstöt ja yhdistä niihin yrtit, limetinkuori ja -mehu sekä suola. Jaa täyte kalafileille. Kääri fileet rullalle ja kiinnitä puisilla cocktailtikuilla tai kiedo (kuumennusta kestävään) muovikelmuun.
Tee liemi:
2 dl kuivaa kuohuviiniä
0,5 tl suolaa
1 (luomu)appelsiinin suikaloitu kuori ja puristettu mehu
Mittaa ainekset laakeaan kattilaan. Kuumenna liemi lähes kiehuvaksi. (Käytä apuna paistolämpömittaria jos sellaisen omistat, ideaali lämpötila on 95 astetta - jos käytät muovikelmua, lämpötilan kanssa on oltava tarkkana, koska muovikelmu ei kestä korkeita lämpötiloja. Me käytimme cocktailtikkuja, mutta kelmulla lopputulos olisi varmaankin ollut kauniimpi.) Laske kalafileet liemeen ja kypsennä niitä miedolla lämmöllä kannen alla 5-8 min molemmin puolin.
Nosta kalarullat liemestä (poista kelmu). Pidä kalat lämpiminä alumiinifolion alla sillä välin kun valmistat kastikkeen lisäämällä kalojen kypsennysliemeen:
vaaleaa kastikesuurusta
(ripaus sahramia)*
2 rkl kylmää voita
*Kastike oli aluksi kauniin keltaista, mutta minulla oli vain ruskeaa kastikesuurusta, joka tietenkin pilasi värin. Siksi lisäsin sahramia - lopputulos oli voimakkaan keltainen mutta ehdottomasti kauniimpi kuin ilman.
Nosta lopuksi kalarullat hetkeksi kuumenemaan kastikkeeseen. Tarjoa kuohuviinirisoton kanssa.
Kuohuviini-fenkolirisotto
1 salottisipuli
1 fenkoli
1 rkl voita
1 rkl öljyä
2,5 dl risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl kuivaa kuohuviiniä
5-7 dl kuumaa kasvislientä (fondista tai kuutiosta)
1 rkl voita
1 dl kuorittuja paahdettuja manteleita
veitsenkärjellinen aitoa vaniljaa
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä
Kuori ja hienonna salottisipuli. Poista fenkolista tupsuinen yläosa ja kova kanta ja leikkaa se erittäin ohuiksi viipaleiksi. Paahda mantelit valmiiksi - pidä varasi, alettuaan ruskistua ne palavat helposti.
Sulata voi ja öljy laakeassa kasarissa ja kuullota sipulia ja fenkolia kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää riisi ja kuullota läpikuultavaksi.
Lisää kuohuviini, sekoita ja kypsennä keskilämmöllä. Kun kuohuviini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä vähän (n. 1,5 dl) kerrallaan ja odota aina että edellinen erä imeytyy ennen kuin lisäät lientä. Sekoittele risottoa välillä. Kun riisi on vielä hieman kovaa sisältä, ota kattila tulelta. Lisää voi ja anna risoton vetäytyä kannen alla 5 min. Viimeistele ennen tarjoilua paahdetuilla manteleilla, aidolla vaniljalla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.
Teimme risoton valmiiksi ennen alkupalojen syömistä ja jätimme sen hiukan vetiseksi. Tämä toimi hyvin, risotto oli tekeytynyt juuri sopivaksi kun pääsimme pääruokaan asti.
Täytetyt (puna-)ahvenrullat
4 isokokoista ahven- tai kuhafileetä
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä
täyte:
1 dl säilöttyjä ravunpyrstöjä
silputtua persiljaa (alkup. reseptissä tilliä)
2 rkl silputtua timjamia
1 limetin hienoksi raastettu kuori ja puristettu mehu
0,5 tl suolaa
Mausta fileet suolalla ja pippurilla.
Tee täyte: silppua valutetut ravunpyrstöt ja yhdistä niihin yrtit, limetinkuori ja -mehu sekä suola. Jaa täyte kalafileille. Kääri fileet rullalle ja kiinnitä puisilla cocktailtikuilla tai kiedo (kuumennusta kestävään) muovikelmuun.
Tee liemi:
2 dl kuivaa kuohuviiniä
0,5 tl suolaa
1 (luomu)appelsiinin suikaloitu kuori ja puristettu mehu
Mittaa ainekset laakeaan kattilaan. Kuumenna liemi lähes kiehuvaksi. (Käytä apuna paistolämpömittaria jos sellaisen omistat, ideaali lämpötila on 95 astetta - jos käytät muovikelmua, lämpötilan kanssa on oltava tarkkana, koska muovikelmu ei kestä korkeita lämpötiloja. Me käytimme cocktailtikkuja, mutta kelmulla lopputulos olisi varmaankin ollut kauniimpi.) Laske kalafileet liemeen ja kypsennä niitä miedolla lämmöllä kannen alla 5-8 min molemmin puolin.
Nosta kalarullat liemestä (poista kelmu). Pidä kalat lämpiminä alumiinifolion alla sillä välin kun valmistat kastikkeen lisäämällä kalojen kypsennysliemeen:
vaaleaa kastikesuurusta
(ripaus sahramia)*
2 rkl kylmää voita
*Kastike oli aluksi kauniin keltaista, mutta minulla oli vain ruskeaa kastikesuurusta, joka tietenkin pilasi värin. Siksi lisäsin sahramia - lopputulos oli voimakkaan keltainen mutta ehdottomasti kauniimpi kuin ilman.
Nosta lopuksi kalarullat hetkeksi kuumenemaan kastikkeeseen. Tarjoa kuohuviinirisoton kanssa.
torstai 1. toukokuuta 2008
Parsahaasteen voittaja
Parsahaasteen voittajasta äänestettiin ilahduttavan ahkerasti. Tiukka kamppailu käytiin Monkeyfoodin parsamunkkien, Uneliaan kokin parsa-tillipiiraan ja Keittokomeron dijonkerman saatteleman kylmäsavulohen ja parsan välillä. Loppurutistuksessa parsamunkit jäivät 10 äänelle, kun taas parsa-tillipiiras ja parsa kylmäsavulohen kanssa olivat kumpikin saaneet 11 ääntä. Vaikea valinta jäi siis meidän tehtäväksemme. Kylmäsavulohen ja parsan liitto kuulostaa jumalaiselta, mutta toisaalta myös parsa-tillipiiraan vakuutettiin hivelevän makuhermoja eikä sitäkään ole mitään syytä epäillä (huolimatta Ketturouvan antipatiasta tilliä kohtaan, mutta sitähän on piiraassa melko vähän).
Valinnan helpottamiseksi heitimme lanttia ja onnetar suosi Uneliaan kokin parsa-tillipiirasta. Luovutamme siis juhlallisesti huhtikuun ruokahaasteen Uneliaaseen keittiöön, ja jäämme odottamaan toukokuun haastetta.
Suurensuuret kiitokset vielä kaikille kisaan osallistuneille! Saaliiksi saatuja reseptejä tullaan vielä kevään mittaan testailemaan keittiössämme, vaikka tämän päivän alkuruokavalinnaksi tulikin parsa & prosciutto.
(pahoittelen vielä syvästi voittajan julkistamisen myöhästymistä, meillä on ollut pieniä verkko-ongelmia)
Valinnan helpottamiseksi heitimme lanttia ja onnetar suosi Uneliaan kokin parsa-tillipiirasta. Luovutamme siis juhlallisesti huhtikuun ruokahaasteen Uneliaaseen keittiöön, ja jäämme odottamaan toukokuun haastetta.
Suurensuuret kiitokset vielä kaikille kisaan osallistuneille! Saaliiksi saatuja reseptejä tullaan vielä kevään mittaan testailemaan keittiössämme, vaikka tämän päivän alkuruokavalinnaksi tulikin parsa & prosciutto.
(pahoittelen vielä syvästi voittajan julkistamisen myöhästymistä, meillä on ollut pieniä verkko-ongelmia)