lauantai 3. toukokuuta 2008

Vappupäivällinen

Tämän vuoden vappupäivällisen reseptit löytyivät tuoreimmasta Glorian Ruoka & Viini -lehdestä (No 52, 3/2008). Koska ahven-tai kuhafileitä emme saaneet, tilli unohtui kauppaan ja maizena oli päässyt loppumaan, reseptejä täytyi hieman soveltaa.

Kuohuviini-fenkolirisotto

1 salottisipuli
1 fenkoli
1 rkl voita
1 rkl öljyä
2,5 dl risottoriisiä (esim. arborio)
2 dl kuivaa kuohuviiniä
5-7 dl kuumaa kasvislientä (fondista tai kuutiosta)
1 rkl voita
1 dl kuorittuja paahdettuja manteleita
veitsenkärjellinen aitoa vaniljaa
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä

Kuori ja hienonna salottisipuli. Poista fenkolista tupsuinen yläosa ja kova kanta ja leikkaa se erittäin ohuiksi viipaleiksi. Paahda mantelit valmiiksi - pidä varasi, alettuaan ruskistua ne palavat helposti.

Sulata voi ja öljy laakeassa kasarissa ja kuullota sipulia ja fenkolia kunnes ne pehmenevät ja muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää riisi ja kuullota läpikuultavaksi.

Lisää kuohuviini, sekoita ja kypsennä keskilämmöllä. Kun kuohuviini on lähes kokonaan imeytynyt riisiin, lisää kasvislientä vähän
(n. 1,5 dl) kerrallaan ja odota aina että edellinen erä imeytyy ennen kuin lisäät lientä. Sekoittele risottoa välillä. Kun riisi on vielä hieman kovaa sisältä, ota kattila tulelta. Lisää voi ja anna risoton vetäytyä kannen alla 5 min. Viimeistele ennen tarjoilua paahdetuilla manteleilla, aidolla vaniljalla, mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla.

Teimme risoton valmiiksi ennen alkupalojen syömistä ja jätimme sen hiukan vetiseksi. Tämä toimi hyvin, risotto oli tekeytynyt juuri sopivaksi kun pääsimme pääruokaan asti.

Täytetyt (puna-)ahvenrullat


4 isokokoista ahven- tai kuhafileetä
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä

täyte:
1 dl säilöttyjä ravunpyrstöjä
silputtua persiljaa (alkup. reseptissä tilliä)
2 rkl silputtua timjamia
1 limetin hienoksi raastettu kuori ja puristettu mehu
0,5 tl suolaa

Mausta fileet suolalla ja pippurilla.

Tee täyte: silppua valutetut ravunpyrstöt ja yhdistä niihin yrtit, limetinkuori ja -mehu sekä suola. Jaa täyte kalafileille. Kääri fileet rullalle ja kiinnitä puisilla cocktailtikuilla tai kiedo (kuumennusta kestävään) muovikelmuun.

Tee liemi:

2 dl kuivaa kuohuviiniä
0,5 tl suolaa
1 (luomu)appelsiinin suikaloitu kuori ja puristettu mehu

Mittaa ainekset laakeaan kattilaan. Kuumenna liemi lähes kiehuvaksi. (Käytä apuna paistolämpömittaria jos sellaisen omistat, ideaali lämpötila on 95 astetta - jos käytät muovikelmua, lämpötilan kanssa on oltava tarkkana, koska muovikelmu ei kestä korkeita lämpötiloja. Me käytimme cocktailtikkuja, mutta kelmulla lopputulos olisi varmaankin ollut kauniimpi.) Laske kalafileet liemeen ja kypsennä niitä miedolla lämmöllä kannen alla 5-8 min molemmin puolin.

Nosta kalarullat liemestä (poista kelmu). Pidä kalat lämpiminä alumiinifolion alla sillä välin kun valmistat kastikkeen
lisäämällä kalojen kypsennysliemeen:

vaaleaa kastikesuurusta
(ripaus sahramia)*
2 rkl kylmää voita

*Kastike oli aluksi kauniin keltaista, mutta minulla oli vain ruskeaa kastikesuurusta, joka tietenkin pilasi värin. Siksi lisäsin sahramia - lopputulos oli voimakkaan keltainen mutta ehdottomasti kauniimpi kuin ilman.

Nosta lopuksi kalarullat hetkeksi kuumenemaan kastikkeeseen. Tarjoa kuohuviinirisoton kanssa.

2 kommenttia:

  1. Jo on mielettömät herkut! Ja tekin ootte olleet uusimman Glorian R&V:n kimpussa, itse leipaisin sieltä kaakun ja oikein oli hyvä ohje, ennen en ole siitä lehdestä mitään tehnytkään. Ilmeisesti ohjeet ovat järjestään hyvin testattuja ja maukkaita?

    Ainakin teidän aterianne kuulostaa ihanalta, kalakääröjä täytyy tyypata pian, etenkin kun yritän lisätä kalan syöntiä vielä entisestäänkin ja erityisesti uusin tavoin valmistettuna. :-)

    VastaaPoista
  2. Ylimuuli, olen vuosien varrella silloin tällöin kokkaillut Glorian Ruoka & Viinin ohjeista, ja kokemukset ovat olleet hyviä. Nyt oikopäätä en muista ainuttakaan tapausta jossa resepti olisi jotenkin pettänyt.

    Mikään ei muuten ole ärsyttävämpää kuin huono tai selvästi virheellinen ohje. Esimerkiksi toisinaan tarvikelistassa mainitaan jokin ainesosa, jonka käyttö ei sitten valmistusvaiheita lukiessa selviäkään.

    Ja kalansyöntiä on meilläkin pyritty lisäämään yrittämällä syödä ainakin kerran viikonlopussa kalaa.

    VastaaPoista