sunnuntai 25. toukokuuta 2008

Rautaista ruokaa

Nokkossesonki on täällä etelässä parhaimmillaan. Tänään olimme menossa ystäväperheen luokse grillaamaan, joten lounaaksi söimme kevyesti keittoa. Tämä ohje on mukaelma Mysi Lahtisen reseptistä, jonka olen ottanut talteen Hesarin kuukausiliitteestä joskus varmaankin jo toistakymmentä vuotta sitten. Keittoannos on pienempi ja maitoa on alkuperäistä vähemmän, alkuperäinen maito:kasvisliemi -suhde oli 2:1. Myös keittoaikaa tämä kiireinen emäntä lyhensi, alkuperäistä kehotettiin hauduttelemaan puolisen tuntia.

Nokkoskeitto (2:lle)

0,5 l tuoreita nokkosia
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl kasvislientä (kuutiosta; itse suosin Reformi-yrttilientä)
3 dl maitoa
valkopippuria
(suolaa)

Ryöppää nokkoset keittämällä niitä muutama minuutti kiehuvassa vedessä. Valuta nokkoset siivilässä ja laske niiden päälle kylmää vettä. Silppua ryöpätyt nokkoset.

Valmista suurus: sulata voi kattilassa ja sekoita siihen vehnäjauhot. Älä anna ruskistua, vaan lisää heti neste koko ajan hyvin sekoittaen ettei keittoon jää jauhopaakkuja. Lisää nokkossilppu ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Keittele noin 10 minuuttia miedolla lämmöllä ja ahkerasti sekoittaen, ettei maito pala pohjaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti