lauantai 31. lokakuuta 2009

12 kuukautta: lokakuu

eli pyhäinpäivän kurpitsarisotto

Tessan keittokirjassa on lokakuun kohdalla paljon kurpitsareseptejä. Kurpitsarisottoa on meillä tehty ennenkin, mutta tämä oli hiukan erilainen ohje. Mieleeni juolahti kokeilla uutta taginea myös risoton valmistuksessa, ja se palveli tarkoituksessa erittäin hyvin.

Risotto con la zucca gialla (kuudelle)

70 g voita
1 iso sipuli silputtuna
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 pieni porkkana hienonnettuna
(1 pieni sellerinvarsi hienonnettuna - emme käyttäneet)
70 g savustamatonta pancettaa (käytimme pekonikuutioita)
600 g kuorittua kurpitsaa josta on poistettu siemenet, pieninä kuutioina
1,5 l lihalientä tai kanalientä (teimme liemen riistafondista joka toimi mielestämme hyvin)
500 g risottoriisiä (esim. arborio tai vialone)
2,5 dl kuivaa valkoviiniä
suolaa, mustapippuria
kämmenenpohjallinen silputtua tuoretta persiljaa
50 g raastettua parmesaania (lisäksi tarjoiluun)

Pilko ainekset. Valmista lihaliemi ja pidä se kuumana.

Sulata sitten n. 40 g voita laakeassa kasarissa. Kun voi alkaa tiristä, lisää pekoni, sipuli, valkosipuli, porkkana (ja selleri, jos käytät). Hauduta miedolla lämmöllä kunnes ainekset alkavat saada hiukan väriä.

Lisää sitten kurpitsakuutiot ja 2,5 dl lihalientä ja hauduta vielä kymmenkunta minuuttia kunnes kurpitsa on hiukan pehmennyt.

Lisää riisi ja sekoita perusteellisesti. Kypsennä hetki ja lisää sen jälkeen viini. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kun viini on haihtunut, ala lisätä lihalientä kauhallinen kerrallaan, sekoittaen huolellisesti ettei risotto ota pohjaan. Odota että neste imeytyy riisiin ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen. Jatka tällä tavoin kunnes riisi on kypsää - sen pitäisi olla pehmeää mutta vielä napakkaa, ei vetistä. Meillä ohjeessa annettu lihaliemimäärä riitti juuri riisin kypsentämiseen, mutta jos liemi loppuu kesken, voi nestettä jatkaa lisäämällä hiukan kuumaa vettä.

Lopuksi sekoita joukkoon loput voista (n. 30 g) nokareina, parmesaaniraaste ja persiljasilppu. Tarjoa heti. Voit vielä lisätä annosten päälle parmesaaniraastetta ja rouhaista hiukan mustapippuria myllystä.


Kurpitsakuutioiden kannattaa olla melko pieniä, jotta ne eivät jää liian koviksi. Niiden ei kuitenkaan kaiketi ole tarkoituskaan muuttua aivan mössöksi, vaan ne saavat olla al dente. Tessan kirjassa olen jäänyt kaipaamaan enemmän kuvitusta, nytkin olisi ollut kiva nähdä miltä valmiin ruuan on tarkoitus näyttää.

Keittokirjojen annoskoot ovat toisinaan kovin pieniä, mutta Tessan kuuden hengen annos on tosiaankin kuuden hengen annos. Onneksi osoittautui että tämä risotto kestää myös yön yli säilyttämisen ja uudelleenlämmityksen - kaikki risotot eivät siihen sovi.

perjantai 30. lokakuuta 2009

Uusi astia

Päivätär tuli vieraisille ja ehdotti taginea. Kun Arin pata, joka vietti meillä useita kuukausia kaapinpäällyshoidossa, oli jo tullut palautettua lailliselle omistajalleen, ja samaan aikaan erään postimyyntifirman kuvastossa komeili punainen taginepata varsin kohtuullisella hinnalla, uusi hankinta keittiöön oli tehtävä. Poikkesimme siis sienestysretkeltä palatessa kaupan kautta ja punainen pata muutti meille. Ainakin tämän koekäyttökerran perusteella olemme siihen kovin tyytyväisiä. Myös ruoka oli mukavan makuista.

Tagine mquali (neljälle)
(Alkuperäinen ohje kirjasta Miller: Välimeren maiden herkut)

1 kg lampaankyljyksiä - käytimme paloiteltua karitsan karetta
3 rkl oliiviöljyä
2 melko karkeasti silputtua sipulia
3 murskattua valkosipulinkynttä
3 dl lihalientä
2 rkl raastettua sitruunankuorta
2 rkl sitruunamehua (taisi kyllä mennä enemmän)
2 rkl tomaattipyrettä
0,5 tl sahramia
1 tl rouhittuja juustokuminan (jeera) siemeniä
suolaa, mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
16 vihreää oliivia

Poista lampaanlihasta kova rasva. Ruskista kyljykset paistinpannulla öljy-voiseoksessa molemmin puolin ja siirrä pataan. Niiden ei tarvitse olla läpikypsiä. Ruskista samassa pannussa myös sipuli ja valkosipuli ja lisää pataan. Lopuksi huuhtele pannu vesitilkalla ja kaada se kyljysten päälle. Lisää kaikki mausteet, tomaattipyre ja lihaliemi ja sekoita. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä liedellä tai uunissa 45-55 min.
Sekoita vehnäjauhot vesitilkkaan ja lisää suurus pataan, sekoita hyvin. Hauduta kunnes liemi saostuu - meidän liememme oli käytännössä hyvin saennutta jo jauhoja lisätessä eikä tarvinnut enää hauduttelua. Lisää lopuksi oliivit.

Tarjoa lisukkeena couscousta tai keitettyä riisiä.


Jälkiruokana nautimme taannoiselta Lähi-itään suuntautuneelta työmatkalta tuliaisina tuotuja herkkuja, eli baklavaa ja suklaakuorrutettuja taateleita minttuteen kera.