sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Nieriää ruohosipulikastikkeessa

Ari tuli sulostuttamaan päiväämme sunnuntailounaan merkeissä. Tarkoituksemme oli alun perin keittää tänään lihalientä, mutta viime aikojen pakkaset johtivat siihen että liemiainesten tilaamisen kanssa olisi pitänyt olla liikkeellä aikaisemmin kuin perjantaina - kovalla pakkasella ei hoideta eläinkuljetuksia, mikä tietysti oikein onkin. Liemenkeittoa täytyy siis lykätä, mutta päätimme kuitenkin valmistaa suunnitelmien mukaisesti lounaaksi kuhaa Mannerheimin tapaan. Viime metreillä kuha muuttui nieriäksi, joka pääsi markkeeraamaan järvitaimenta, mutta Mannerheimin pöydässä pysyttiin edelleen.

Järvitaimen ruohosipulikastikkeessa
4 annoskalan kokoista järvitaimenta (meillä oli yksi n. 800 g nieriä)
vehnäjauhoja
korppujauhetta
3 rkl voita
valkopippuria
suolaa

Kastike:

4 dl kermaa
2 rkl silputtua ruohosipulia
1/2 sitruunan mehu
valkopippuria
suolaa

Perkaa, huuhtele ja kuivaa kalat. Suolaa ja pippuroi sisältä ja päältä, kierittele vehnäjauhoissa ja ruskista nopeasti voissa molemmin puolin. Siirrä voideltuun uunivuokaan. 

Keitä kermaa niin että se alkaa saostua. Sekoita joukkoon ruohosipuli ja sitruunan mehu. Mausta suolalla ja pippurilla. 

Kaada kastike kaloille. Ripota päälle korppujauhetta, lisää muutama nokare voita ja gratinoi 300-asteisessa uunissa. 

Tarjoa keitinperunoiden, mieluummin uusien kanssa.

Ison nieriän ruskistaminen pannussa oli hiukan haasteellista, mutta Karhuherra onnistui siinä kiitettävän hyvin. Kolmeasataa astetta uunistamme ei irtoa, mutta kuumensimme uunin niin kuumaksi kuin lähtee eli n. 250 asteeseen ja uunitimme kalaa n. 15 minuuttia. Kala sai kullanruskean värin ja kypsyysaste oli oikein parahultainen. Kaikkien kolmen ruokailijan mielestä kala kalanen oli erittäin onnistunutta. Lainkaan hullumpaa ei ollut myöskään alkupaloiksi nautittu hunajameloni parmankinkun kera.


Alkumaljaksi otimme tietenkin teeman mukaan Marskin ryyppyä (olkoonkin että itse tällä kertaa tavoistani poiketen jätin ryypyn väliin). Arin ruokajuomaksi valitsema saksalainen luomuviini Weingut Ökonomierat Lind Gewürztraminer Trocken oli täydellinen kermaisessa kastikkeessa uiskentelevan nieriän seuraksi.

Musiikkielämyksiä tarjosivat Sibeliuksen Finlandia, Karelia-sarja ja Lemminkäinen.

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa herkulliselta! En ole koskaan kokeillut kypsentää kalaa noin kuumassa uunissa (aina vaan puoli tuntia 175-200 C:ssa), mutta pitänee kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Mä en oikein osaa yhdistää itseäni verbiin sulostuttaa :)

    VastaaPoista
  3. Kissaemo, ensimmäinen kokeilu tämä oli meillekin.

    ari, voit suhtautua siihen sarkasmina jos haluat, mutta meistä oli kyllä kivaa että kävit. :)

    VastaaPoista
  4. Minustakin oli mukavaa, että kävin, Kitsune.

    VastaaPoista
  5. tämä on aika samantapainen ruoka mitä teimme tänään kuhafileestä. teillä on kyllä näyttävämpi kokonaisuuden ansiosta!

    VastaaPoista