Järvitaimen ruohosipulikastikkeessa
4 annoskalan kokoista järvitaimenta (meillä oli yksi n. 800 g nieriä)
vehnäjauhoja
korppujauhetta
3 rkl voita
valkopippuria
suolaa
Kastike:
4 dl kermaa
2 rkl silputtua ruohosipulia
1/2 sitruunan mehu
valkopippuria
suolaa
Perkaa, huuhtele ja kuivaa kalat. Suolaa ja pippuroi sisältä ja päältä, kierittele vehnäjauhoissa ja ruskista nopeasti voissa molemmin puolin. Siirrä voideltuun uunivuokaan.
Keitä kermaa niin että se alkaa saostua. Sekoita joukkoon ruohosipuli ja sitruunan mehu. Mausta suolalla ja pippurilla.
Kaada kastike kaloille. Ripota päälle korppujauhetta, lisää muutama nokare voita ja gratinoi 300-asteisessa uunissa.
Tarjoa keitinperunoiden, mieluummin uusien kanssa.
Ison nieriän ruskistaminen pannussa oli hiukan haasteellista, mutta Karhuherra onnistui siinä kiitettävän hyvin. Kolmeasataa astetta uunistamme ei irtoa, mutta kuumensimme uunin niin kuumaksi kuin lähtee eli n. 250 asteeseen ja uunitimme kalaa n. 15 minuuttia. Kala sai kullanruskean värin ja kypsyysaste oli oikein parahultainen. Kaikkien kolmen ruokailijan mielestä kala kalanen oli erittäin onnistunutta. Lainkaan hullumpaa ei ollut myöskään alkupaloiksi nautittu hunajameloni parmankinkun kera.
Alkumaljaksi otimme tietenkin teeman mukaan Marskin ryyppyä (olkoonkin että itse tällä kertaa tavoistani poiketen jätin ryypyn väliin). Arin ruokajuomaksi valitsema saksalainen luomuviini Weingut Ökonomierat Lind Gewürztraminer Trocken oli täydellinen kermaisessa kastikkeessa uiskentelevan nieriän seuraksi.
Musiikkielämyksiä tarjosivat Sibeliuksen Finlandia, Karelia-sarja ja Lemminkäinen.
Kuulostaa herkulliselta! En ole koskaan kokeillut kypsentää kalaa noin kuumassa uunissa (aina vaan puoli tuntia 175-200 C:ssa), mutta pitänee kokeilla.
VastaaPoistaMä en oikein osaa yhdistää itseäni verbiin sulostuttaa :)
VastaaPoistaKissaemo, ensimmäinen kokeilu tämä oli meillekin.
VastaaPoistaari, voit suhtautua siihen sarkasmina jos haluat, mutta meistä oli kyllä kivaa että kävit. :)
Minustakin oli mukavaa, että kävin, Kitsune.
VastaaPoistatämä on aika samantapainen ruoka mitä teimme tänään kuhafileestä. teillä on kyllä näyttävämpi kokonaisuuden ansiosta!
VastaaPoista