lauantai 16. lokakuuta 2010

Puolukkapiirakkaa

Ystäväni tarjosi minulle tätä piirakkaa punaherukasta tehtynä, ja tykkäsin niin paljon että pyysin reseptinkin - jonka tietysti sen jälkeen hajasijoitin. Onneksi jokseenkin samanlainen ohje löytyi Elovenan reseptiarkistosta. Alkuperäisen ohjeen rasva oli nestemäistä margariinia tai leivontamargariinia, mutta leivon niin harvoin, että olkoon sitten edes voilla leivottua.

Puolukkavuosi on tiemmä ollut huono. Täytteeksi käyvät tietysti muutkin marjat, ainakin nuo mainitut punaherukat toimivat mainiosti.

Puolukkapiirakka

100 g voita
1 muna
0,5 dl sokeria
1,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja 
1 tl leivinjauhetta

päälle:
4 dl puolukoita
0,5 dl sokeria
(+ 1,5 rkl perunajauhoja, jos käytät pakastepuolukoita)

+ muruseos:
50 g sulatettua voita
0,75 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1,5 dl kaurahiutaleita

Sulata voi, ja sekoita siihen sokeri ja muna sekä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaurahiutaleet. Voitele pyöreä piirakkavuoka ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin.

Tee muruseos täytettä varten: Sulata voi ja sekoita kaikki ainekset keskenään.

Jos käytät pakastepuolukoita, sekoita niihin perunajauhot. Levitä puolukat taikinapohjan päälle ja ripottele sokeri perään. Levitä sitten puolukoiden päälle muruseos. 

Paista uunissa 200 asteessa noin 30 min. Nauti riittävästi jäähtyneenä vaniljakastikkeen kanssa. 

4 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen kuuloinen ohje, täytyy ehdottomasti kokeilla!

    Ilmeisesti puolukoita on ollut vaihtelevasti; ainakin isäni ja enoni löysivät niitä Keski-Suomesta ihan mukavasti.

    VastaaPoista
  2. Kissaemo, toivottavasti on myös herkullisen makuinen lopputulos - siitä pääset huomenna päättämään itse. ;)

    VastaaPoista
  3. Oi, ihanaa! Puolukkapiirakka kuuluu ehdottomiin suosikkeihini kaikista leivonnaisista.

    VastaaPoista
  4. Pohja oli ehkä päässyt paistumaan vähän kuivaksi, mutta hyvin tuo vaniljakastikkeen kanssa tuntui maistuvan - jopa Pojalle, joka ei yleensä ole syönyt mitään marjapiirakoita.

    VastaaPoista