Näin tulivat herkullisesti hyödynnetyksi sekä keitetyt perunat joista ei olisi riittänyt mihinkään muuhun, että tuotteet, jotka muuten olisivat saattaneet päätyä kaupan roskikseen.
Espanjalaisehko munakas
5 munaa
tilkka maitoa tai kermaa
suolaa, mustapippuria
1 silputtu sipuli
1-2 makkaraa (kokeile myös esim. siivutettua chorizoa)
puolikas paprika
öljyä paistamiseen
juustoa raasteena
Silppua sipuli ja pilko paprika. Viipaloi makkara. Vispaa sekaisin kananmuna ja maito- tai kermatilkka ja mausta seos suolalla ja pippurilla.
Paista ensin makkaroihin hyvä paistopinta ja ota ne syrjään lautaselle. Lorauta sitten pannulle öljyä ja kuullota siinä sipuli ja paprika (ei haittaa vaikka paprika olisi hieman nahistunut).
Valuta kananmunaseos sipuli-paprikasilpun päälle ja lisää makkarat. Anna munakkaan kypsyä miedolla lämmöllä ettei se pala pohjasta. Auta reunoilta veitsellä tai paistolastalla vielä juoksevaa kananmunaa pääsemään kosketuksiin pannun kanssa. Voit myös laittaa kannen päälle, jolloin höyry kypsentää munakasta päältä.
Lopuksi ripota pinnalle juustoraastetta ja odota että se sulaa hieman. Käännä munakas kaksinkerroin ja tarjoa.
Me totta puhuen "metsästämme" kaupassa noita myyntipäivätuotteita - esimerkiksi hapanmaitotuotteella, jolla on päivä tai pari viimeiseen myyntipäivään, on vielä useita päiviä käyttöikää jäljellä, ja luomulihaa on kiva löytää alennettuun hintaan. Jos emme heti ehdi käyttää sitä, liha päätyy pakastimeen odottamaan sopivaa käyttötarkoitusta. Homejuusto puolestaan on usein vasta parhaimmillaan viimeisen myyntipäivän jälkeen!
Luotan aika vahvasti siihen että pystyn aistinvaraisesti havaitsemaan onko ruoka vielä syötävää, tosin on myös tuotteita joihin suhtaudun varovaisesti: raaka kala, katkaravut ja simpukat on syytä saada mahdollisimman tuoreena.