tiistai 21. elokuuta 2012

Spelttistä sienipannaria

Päätin tehdä nopeaksi vierasvaraksi sienipannaria. Tällaista siitä tällä kertaa tuli:

Sienevä spelttipannari

taikina:
4 munaa
8 dl maitoa (tai maitoa + kermaa)
4 dl spelttijauhoja (tai 2 dl tavallisia vehnäjauhoja ja 2 dl spelttijauhoja)
0,5 dl raastettua parmesaania
ripaus suolaa

täyte:
n. 1 l tuoreita sieniä jotka eivät vaadi ryöppäämistä, esim. tatteja, kantarelleja (minulla oli molempia), puhdistettuna ja pilkottuna melko pieniksi paloiksi
1 iso sipuli silputtuna
nokare voita
suolaa, mustapippuria
reilusti tuoretta timjamia 

+ nokare voita uunipellin voiteluun

Tee ensin taikina turpoamaan vatkaamalla kaikki ainekset sekaisin.

Paistele sen jälkeen pilkottuja sieniä pannulla kunnes niistä irtoava neste alkaa olla haihtunut. Lisää nokare voita ja silputtu sipuli ja paista käännellen kunnes sipuli on kuullottunut.Mausta suolalla ja pippurilla ja riivi sekaan reippaasti timjamin lehtiä (jos varret ovat hentoja, voit myös silputa koko yrtin - oman parveketimjamimme varret ovat aika puisia tässä vaiheessa kesää).

Sekoita täyte turvonneeseen taikinaan ja valuta taikina voidellulle, korkealaitaiselle uunipellille. Kaasu-uunilla leipova saa pannarin pohjan onnistumaan paremmin kun vuoraa uunipellin leivinpaperilla. Silloin voiteluun varatun voin voi sulattaa ja sekoittaa suoraan taikinaan.


En ole käyttänyt spelttiä kovin paljon, ja sen maku oli lopputuloksessa yllättävän hallitseva. Sienet kyllä maistuivat mukavasti, mutta juuston makua ei käytännössä huomannut, ja timjamia olisi voinut olla enemmänkin, vaikka sitä mielestäni ihan reilusti laitoin. Makujen tasapainottamiseksi osan jauhoista voisi kokeilla korvata tavallisella vehnäjauholla.

Speltin maku tuo mieleeni tattarin, ja tästä saisi varmaankin ihan sujuvasti gluteenittoman version käyttämällä speltin sijaan tattarijauhoja - sitäkin voisi kokeilla.

Hyvältä tämä joka tapauksessa näinkin maistui, myös lapsivieraista. Poika on totaalikieltäytyjä sienten suhteen, mutta niin olin itsekin lapsena, joten toivoa on vielä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti