sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Juhlat Hobittilassa

Lauantaina 22. syyskuuta Ketunluola muuttui hobittikoloksi, kun vietimme Bilbo ja Frodo Reppulin syntymäpäivää nyyttäriperiaatteella. Hobittimaiseen tapaan ruokaa oli tarjolla runsaasti.

Alkumaljoissa helmeili Repunpään omenasadosta valmistettu mehu, jota aikuisille oli hiukkasen terästetty jalolla juomalla.


Alkumaljan kanssa napostelimme Päivättären leipomia juustoisia siemenkakkuja.


Aloittelimme ateriaa kevyesti salaatilla Repunpään puutarhan antimista,

 
rouva Magotin mainekkaalla sieni-pekonipiirakalla

 
sekä Äijäruoan Arin stoutilla höystetyllä cottage piella.


Pääruokana tarjottiin Sam Gamgin pupumuhennosta Ithilienin yrttien kera (pupun tilalla oli tosin tällä kertaa pala luomunaudan paahtopaistia, koska emme ilman Klonkun apua saaneet pupuja kiinni).


Lisämakua lihalle toivat karviaischutney ja mustaherukkahyytelö.


Muhennoksen keralla oli tarjolla papuja ja pekonia...


...sekä tietenkin hunajoituja sieniä!


Palan painikkeeksi nautimme Vihreän Lohikäärmeen mainioita oluita ja siidereitä sekä kuulua Vanhaa Viinitarhaa. 

Aterian kruunasi Päivättären makoisa mustikkacrumble.



Lähdekirjallisuus: J.R.R. Tolkien, Hobitti, Taru Sormusten herrasta
Illan musiikki: Taru sormusten herrasta 1-3 -elokuvien soundtrack.

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Papuja, pennejä, pekonia

Kilkkeet, jotka nostavat vanhoja bloggauksia esiin, ovat minusta hauskoja. On kivaa nähdä mitä Ketun keittiöstä on viime aikoina haettu - suosiossa ovat viime viikkoina olleet varsinkin mustatorvisienikeitto ja -kastike.

Myös muiden blogeissa silmään voi sattua jotain, mitä ei muuten olisi osannut edes tulla etsineeksi. Tällä tavalla löysin Pastanjauhajilta v. 2006 ilmestyneen ohjeen pavuille, penneille ja pekonille. Pidän pavuista, ja plantaasimme papusato on ollut tänä vuonna ennätysmäinen, joten tuumasta toimeen. Hiukkasen muokkasimme ohjetta mennessämme. Lopputulos oli siinä määrin onnistunut, että ansaitsee postauksen.

Pennejä pekonin ja papujen kera (kahdelle-kolmelle)

pennepastaa
n. 250 g tuoreita kotimaisia vihreitä papuja
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
n. 150 g pekonikuutioita (tai viipaloitua amerikanpekonia)
mustapippuria
suolaa
pecorino romano -juustoa raastettuna

Aloita laittamalla pastavesi tulelle. 
Poista pavuista kannat ja pätki ne suupaloiksi. Laita pavut, liiskattu valkosipulin kynsi ja ripaus suolaa isoon paistinpannuun mahdollisimman vähään kiehuvaan veteen. Laita pasta kiehumaan. 

Kun pavut ovat kiehuneet n. 6 minuuttia ja ovat vähän napakoita, poista ne pannusta. Tässä vaiheessa pannulle on jäänyt vielä hieman kiehuvaa vettä. Lisää loraus oliiviöljyä, toinen valkosipulinkynsi ja pekoni. Paista pekonia kunnes se on rapeaa ja rasvaa on irronnut mukavasti. 

Lisää sekaan pavut ja pyörittele hetki. Mausta suolalla ja pippurilla. Lopuksi lisää valutettu pasta ja sekoita huolella. Raasta päälle pecorinojuustoa.

Sadonkorjaajan kasvislasagne

Arla-Ingman tarjosi meille jälleen tilaisuutta tutustua kauden uutuustuotteisiin, ja mehän tietenkin tartuimme siihen innokkaasti. Tämänkertaisessa tuotepaketissa oli mukana kolmella eri juustolla maustettuja ruokakermoja, stevialla makeutettua rasvatonta jugurttia, Natura-kermajuustoa, India- ja Rucola&Pesto -maustettuja tuorejuustoja sekä täyteläistä crème fraichea ja kermarahkaa.

Maistoimme stevia-makeutettua Tropiikin hedelmät -jugurttia sunnuntaina aamupalalla ennen ulkoilmassa vietettyä päivää. Tämä oli tietääkseni ensimmäinen tuttavuuteni stevian kanssa, ja tekemättä olisi varmaan jäänyt, jos jugurtti ei olisi tullut kotiin, sillä tunnustan olevani ennakkoluuloinen kaikenlaisten sokeria korvaavien tuotteiden suhteen.  Stevia yllätti kuitenkin myönteisesti - se ei maistunut äitelältä kuten useimmat makeutusaineet minusta maistuvat. Jugurtin koostumuskin oli onnistunut, jugurtti on jokseenkin sileää mutta riittävän paksua, ja luvatut hedelmätkin maistuivat kiitettävästi. Hiukan "ohuelta" maku minusta tuntui, niin kuin rasvattomissa tuotteissa usein on, mutta se on tietysti makuasia. Poika, joka ei suinkaan tykkää likimainkaan kaikista jugurteista, veteli omansa hyvällä halulla ja kehui että hyvää on.

Iltapäivällä olimme nostamassa perunoita kahden aarin plantaasiltamme. Sato olikin huomattavasti parempi kuin parina viime vuonna. Sadonkorjuuajan kunniaksi kehittelin illalla kotiin päästyämme kasvislasagnen, johon upotin tölkin Arla Keittiö savujuusto-ruokakermaa, viimeisen palstamme tänä vuonna tuottamista kesäkurpitsoista, Kesäkodin kasvilavalta korjatut pinaatit sekä persiljaa ja basilikaa parvekkeen yrttiruukuista.

Kolmen vartin paistoaikaa lukuun ottamatta tämä ruoka valmistuu nopeasti ja on todella helppo tehdä.

Sadonkorjuulasagne (neljälle)

tomaattikastike:
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä murskattuna
500 g paseerattua tomaattia 
n. 1,5 dl vettä
n. 1 tl (ruskeaa ruoko-)sokeria
mustapippuria, suolaa
kourallinen persiljaa, silputtuna
kourallinen basilikaa, revittynä

Kuumenna oliiviöljy ja kuullota siinä murskattua valkosipulia jonkin aikaa. Lisää paseerattu tomaatti ja huuhtaise tölkistä mukaan n. 1,5 dl vettä niin että kastike hiukan ohentuu. Sekoita hyvin ja kuumenna kiehuvaksi, anna kiehua muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja pyöristä kastikkeen makua sokerilla. Lisää lopuksi tuoreet yrtit. 

pinaattikastike:
oliiivöljyä
n. 1 l tuoreita pinaatinlehtiä
2 dl savujuustoruokakermaa (Arla Keittiö)
2 dl maustamatonta ruokakermaa
mustapippuria
(suolaa)

Revi pinaatinlehdet karkeasti ja kuullosta niitä oliiviöljyssä kunnes ne pehmenevät.  Lisää savujuustoruokakerma ja tavallinen ruokakerma. Anna kiehahtaa muutaman minuutin ajan sekoitellen. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa hyppysellinen suolaa.

lisäksi:
1 isohko kesäkurpitsa
n. 16 lasagnelevyä
juustoraastetta, esim. parmesaania
oliiviöljyä vuoan voiteluun

Leikkaa kesäkurpitsa n. 5 mm paksuiksi viipaleiksi. Voitele korkealaitainen nelikulmainen tai suorakaiteen muotoinen uunivuoka oliiviöljyllä. Pane uuni lämpiämään.

Kaada vuoan pohjalle puolet tomaattikastikeesta, lado siihen kerros kesäkurpitsaviipaleita (noin puolet) ja peitä lasagnelevyillä (minun vuokaani menee neljä levyä yhteen kerrokseen niin että reunat ovat hiukan päällekkäin). Levitä levyjen päälle puolet pinaattikastikkeesta. Lado pinaattikastikkeen päälle toinen kerros lasagnelevyjä ja sen jälkeen uudestaan kerrokset tomaattikastiketta, kesäkurpitsaa ja lasagnelveyjä. Levitä päällimmäiseksi kerros pinaattikastiketta ja ripota pinnalle reilusti juustoraastetta.
Paista n. 180 asteessa 45 minuuttia. 


Pinaattikastiketta olisi voinut huoleti olla enemmänkin, mutta minulla oli vain yksi purkki savujuustokermaa, enkä halunnut laimentaa sen makua liikaa. Seuraavaa kertaa silmällä pitäen tekisin kuitenkin em. ohjeessa mainitusta pinaattikastikkeesta puolitoistakertaisen annoksen.

Maku oli joka tapauksessa onnistunut, mukavan runsas ja täyteläinen. Savujuuston makuinen kerma toimi tässä kokoonpanossa mainiosti ja antoi makuun selvästi aistittavan oman säväyksensä. Karhuherra kehui tätä jopa parhaaksi syömäkseen kasvislasagneksi - ja niitä on sentään meidänkin keittiössämme laitettu useampaa sorttia, eikä mikään aikaisempikaan ole ollut mielestäni epäonnistunutta.

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Roppakaupalla soppaa

Tämä on variaatio laiskan emännän kaalikeitosta. Savupotka ja tomaatti antavat keittoon oivan säväyksen. 


Punainen kaalikeitto

n. 1 kg valkokaalia
iso sipuli
2 l kasvislientä
1 tlk tomaattipyrettä
pari laakerin lehteä
meiramia
suolaa, mustapippuria
savupotkan luu

puolet savupotkan lihoista paloiteltuna 

Suikaloi kaali ja sipuli. Laita kaikki ainekset savupotkaa lukuunottamatta kattilaan. Liemen kuumetessa kiehuvaksi irrottele savupotkan lihat kamarasta ja luusta ja nakkaa luukin soppaan makua tuomaan. Keittele miedolla lämmöllä tunti tai pari. 

Lisää puolikkaan savupotkan lihat suuhun sopivaksi paloiteltuna ja keittele vielä tunnin verran.

Parhaimmillaan soppa on seuraavana päivänä, tai sitä seuraavana.





tiistai 4. syyskuuta 2012

Uunilahna

Lahna ei ole kesäsaaressamme järin arvostettu kala. Verkkoihin uineet lahnat päätyvät useimmiten lokkien ruuaksi. Tällä kertaa lohiverkkoon tarttunut iso lahna päätyi kuitenkin meidän käsiimme ja sitä kautta uuniin kera sitruunaisen täytteen, jonka sävelsin siitä mitä saatavilla sattui olemaan.

Sitruunainen uunilahna

1 iso, perattu lahna
suolaa

täyte:
viipale vaaleaa leipää
1 pienen sitruunan kuori raastettuna
puolikkaan pienen sitruunan mehu
reilusti silputtua basilikaa ja persiljaa
oliiviöljyä
valkopippuria, suolaa

Hiero karheasti jauhettua merisuolaa lahnan mahan sisälle ja pintaan.

Sekoita täytteen ainekset: lisää murusteltuun leipään silputut yrtit, raastettu sitruunankuori ja mausteet, sitruunamehu ja sen verran oliiviöljyä että tuloksena on tahnamainen täyte. Tunge lahnan maha täyteen täytettä.  

Uunita lahnaa 180 asteessa kalan painosta riippuen 30-40 minuuttia. 


Hyvää tästä tuli - Poikakin kehui. Lahna on ruotoinen, ja siinä on samanlaisia kaksihaaraisia ruotoja kuin hauessa, mutta ison lahnan ruodotkin ovat isoja, ja kypsästä kalasta ne irtoavat helposti.