Seurasimme ahkerasti kotisohvallamme MasterChef-kisaa. Koska ruuanlaittoa katsoessa tulee nälkä, meille muodostui tavaksi laittaa jotain pientä syötävää jota napsimme katsellessamme. Hampurilaisjakso innoitti meidätkin tekemään sipulirenkaita.
Sipulirenkaat
1 keskikokoinen sipuli/syöjä
frittitaikina:
vehnäjauhoja
vissyä (tai olutta)
suolaa
öljyä friteeraamiseen
Kuori sipulit ja leikkaa ne renkaiksi. Sekoita frittitaikina: sen pitäisi olla löysää mutta ei liian valuvaa. Maista suola.
Kuumenna öljy laakeassa kattilassa. Se on valmista kun tipauttaessasi pisaran taikinaa öljyyn se alkaa välittömästi kuplia kiivaasti ja taikina nousee pintaan. Jos öljy on liian kylmää, taikina imee sitä ja lopputuloksena renkaista tulee öljyisiä.
Kasta sipulirenkaat frityyriin ja nosta öljyyn. Varo etteivät renkaat tartu toisiinsa. Tarvittaessa käännä renkaat kun ne ovat paistuneet pohjapuolelta kullanruskeiksi.
Nosta sipulirenkaat esim. reikäkauhalla valumaan talouspaperin päälle.
Sinappimajoneesi
1 keltuainen
öljyä
valkoviinietikkaa
dijon-sinappia
Vatkaa keltuainen hyvin sekaisin. Sen jälkeen vatkaa sekaan öljyä ohuena nauhana kunnes majoneesin koostumus sakenee sopivasti. Lisää hiukan valkoviinietikkaa taittamaan rasvaisuutta. Sinappimajoneesi syntyy lisäämällä perusmajoneesiin djon-sinappia (maistele milloin sitä on sopivasti!).
Teimme majoneesin neitsytrypsiöljyyn. Ei se huonoa ollut, mutta joku miedomman makuinen öljy olisi voinut toimia paremmin.
lauantai 27. huhtikuuta 2013
maanantai 22. huhtikuuta 2013
Aamiaisleivät
Aamiaisleipien ohje löytyi taannoin Arla Keittiön sivuilta, kun etsiskelin ohjeita brunssia varten. Sillä kertaa leivät jäivät toteuttamatta, mutta innostuin tekaisemaan niitä tässä eräänä sunnuntaiaamuna muutamaa viikkoa myöhemmin.
Menin tosin omin päin korvaamaan voin juoksevalla oivariinilla, liekö sitten sen syytä että omat leipäni jäivät vähän littanoiksi verrattuna esikuvaansa ja olivat hiukan turhankin mureita (lue: murenevaisia). Maistuivat kuitenkin.
Aamiaisleipäset (4 kpl)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
suolaa
50 g voita
200 g (1 prk) raejuustoa
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Paloittele voi ja murustele se jauhoseoksen joukkoon. Lisää raejuusto ja sekoita ainekset nopeasti tiiviiksi taikinaksi. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile pyöreiksi leipäsiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista (uunin keskitasolla) n. 15 minuuttia.
Menin tosin omin päin korvaamaan voin juoksevalla oivariinilla, liekö sitten sen syytä että omat leipäni jäivät vähän littanoiksi verrattuna esikuvaansa ja olivat hiukan turhankin mureita (lue: murenevaisia). Maistuivat kuitenkin.
Aamiaisleipäset (4 kpl)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
suolaa
50 g voita
200 g (1 prk) raejuustoa
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Paloittele voi ja murustele se jauhoseoksen joukkoon. Lisää raejuusto ja sekoita ainekset nopeasti tiiviiksi taikinaksi. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile pyöreiksi leipäsiksi leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista (uunin keskitasolla) n. 15 minuuttia.
lauantai 20. huhtikuuta 2013
Kotijäätelöä ilman konetta
Jäätelön tekeminen kotona ilman jäätelökonetta on tavannut olla hankalaa ja työintensiivistä, koska massaa on ollut tarpeen sekoitella jäähtymisen aikana useita kertoja. Isoon, kalliiseen jäätelökoneeseen meillä ei ole oikein ollut varaa, eikä keittiössämme tarpeeksi säilytystiloja. Toisaalta en ole halunnut ostaa meille pientä, halpaa jäätelökonetta koska eihän sellaisella saa tehtyä tarpeeksi jätskiä kolmihenkiselle perheelle, saati jos haluaisi tarjota vielä vieraillekin.
Nyt on kuitenkin tulossa ratkaisu kotijäätelön himoon: glukoosisiirappi tulee kauppohin toukokuussa! Glukoosisiirappi on viljapohjaista siirappia, joka ei kiteydy pakastimessa sokerin tavoin.
Kotijäätelö glukoosisiirapin kanssa syntyy näin:
Kotijäätelö ilman konetta (n. 1,5 l)
3 kananmunaa
ripaus hienoa suolaa
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
Erottele keltuaisetja valkuaiset toisistaan omiin kulhoihinsa.
Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi suolaripauksen kanssa. (Muista käyttää kuivia välineitä!)
Siivilöi tomusokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa vaahdoksi.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi erillisessä kulhossa.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi vaniljansiemenet kermavaahdon joukkoon. Lisää kermavaahtoon myös glukoosisiirappi ja sekoita tasaiseksi.
Yhdistä vaahdot ja sekoita ne keskenään käsin esim. taikinanuolijalla. Tässä vaiheessa voit lisätä massaan esim. suklaahippuja, suklaakastiketta, tuoreita marjoja tms.
Kaada kuohkea jäätelömassa 1,5 l vetoiseen astiaan, esim. foliovuokaan, ja peitä kannella. Pakasta 12-15 tuntia. Ota pehmenemään hiukan ennen tarjoilua.
Me pääsimme maistelemaan tällä tavoin tehtyä kotijätskiä taannoisessa BSH-kodinkoneiden bloggaajatilaisuudessa, ja saimme pari pulloa siirappia kotona testattavaksi. Ja testattu on, ahkerasti. Olemme tehneet wienernougatia, suklaata ja pistaasia, joista viimemainittu tosin vaatii vielä hiukan tuotekehittelyä koostumuksen parantamiseksi. Makuyhdistelmissä vain mielikuvitus on rajana.
Oikeaoppisesti tämä ei kuulemma ole jäätelöä, koska aineksia ei keitetä. Menee kuitenkin täydestä kuin väärä raha. Lisää tätä ja isommat lusikat!
Nyt on kuitenkin tulossa ratkaisu kotijäätelön himoon: glukoosisiirappi tulee kauppohin toukokuussa! Glukoosisiirappi on viljapohjaista siirappia, joka ei kiteydy pakastimessa sokerin tavoin.
Kotijäätelö glukoosisiirapin kanssa syntyy näin:
Kotijäätelö ilman konetta (n. 1,5 l)
3 kananmunaa
ripaus hienoa suolaa
3 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
1 dl glukoosisiirappia
1 vaniljatanko
Erottele keltuaisetja valkuaiset toisistaan omiin kulhoihinsa.
Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi suolaripauksen kanssa. (Muista käyttää kuivia välineitä!)
Siivilöi tomusokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa vaahdoksi.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi erillisessä kulhossa.
Halkaise vaniljatanko ja kaavi vaniljansiemenet kermavaahdon joukkoon. Lisää kermavaahtoon myös glukoosisiirappi ja sekoita tasaiseksi.
Yhdistä vaahdot ja sekoita ne keskenään käsin esim. taikinanuolijalla. Tässä vaiheessa voit lisätä massaan esim. suklaahippuja, suklaakastiketta, tuoreita marjoja tms.
Kaada kuohkea jäätelömassa 1,5 l vetoiseen astiaan, esim. foliovuokaan, ja peitä kannella. Pakasta 12-15 tuntia. Ota pehmenemään hiukan ennen tarjoilua.
Me pääsimme maistelemaan tällä tavoin tehtyä kotijätskiä taannoisessa BSH-kodinkoneiden bloggaajatilaisuudessa, ja saimme pari pulloa siirappia kotona testattavaksi. Ja testattu on, ahkerasti. Olemme tehneet wienernougatia, suklaata ja pistaasia, joista viimemainittu tosin vaatii vielä hiukan tuotekehittelyä koostumuksen parantamiseksi. Makuyhdistelmissä vain mielikuvitus on rajana.
Oikeaoppisesti tämä ei kuulemma ole jäätelöä, koska aineksia ei keitetä. Menee kuitenkin täydestä kuin väärä raha. Lisää tätä ja isommat lusikat!
Wienernougatjätskiä ja suklaakastiketta
Pistaasijäätelöpalloja
sunnuntai 14. huhtikuuta 2013
Sata ja yksi tapaa käyttää tuorekelmua
Kävimme taannoin vaihteeksi bloggaajatilaisuudessa, tällä kertaa Lauttasaaressa BSH:n näyttelytiloissa. Tilaisuuden teemana olivat kevään juhlat.
Kokki Aki Wahlman näytti kuinka kelmun ja leivinpaperin avulla voi höyryttää kalaa jos ei satu omistamaan höyrytyskoria (vinkki pantu korvan taa mökkioloja varten) sekä keittää uppomunia jotka onnistuvat takuuvarmasti.
Wahlman esitteli myös höyrytystoiminnolla varustettua uunia (tuolla uuneja ja liesiä katseltuani tiedän millaiset haluan keittiööni sitten joskus kun on varaa siihen Unelmien Keittiöremonttiin - sitä odotellessa jatkamme lottoamista ;)
Maistiaisannos höyrytettyä lohta ja vihanneksia sekä mainiota Grüner Veltliner Meinklang -valkoviiniä.
Maistiaisten lisäksi Wahlman oli onneksi laittanut meille myös seisovan pöydän salaatteineen ja lihavartaineen, mitä ainakin tämä suoraan töistä paikalle sännännyt kotikokkaaja arvosti.
Lisäksi pääsimme tutustumaan hurmaavaan Kinuskikissaan ja hänen herkullisiin leipomuksiinsa sekä kotijäätelön valmistukseen ilman jäätelökonetta ja veivaamista. Ihan totta. Mutta tästä lisää myöhemmin.
Uppomunia piti heti seuraavana viikonloppuna kokeilla kotona:
Kahvikuppi siis vuorataan reilun kokoisella kelmun palalla ja muna sijoitetaan kuppiin. Sekaan voi lisätä etikkaa, sitruunaa tai mitä nyt mielii - me lisäsimme tabascoa.
Sitten kiepautetaan kelmu pussiksi ja varmemmaksi vakuudeksi pyöräytetään toisesta kelmunpalasta naru, jolla pussi sidotaan kiinni. Ja sen jälkeen pussi upotetaan hiljalleen kiehuvaan veteen tarvittavan muutaman minuutin ajaksi.
Kokki Aki Wahlman näytti kuinka kelmun ja leivinpaperin avulla voi höyryttää kalaa jos ei satu omistamaan höyrytyskoria (vinkki pantu korvan taa mökkioloja varten) sekä keittää uppomunia jotka onnistuvat takuuvarmasti.
Wahlman esitteli myös höyrytystoiminnolla varustettua uunia (tuolla uuneja ja liesiä katseltuani tiedän millaiset haluan keittiööni sitten joskus kun on varaa siihen Unelmien Keittiöremonttiin - sitä odotellessa jatkamme lottoamista ;)
Maistiaisannos höyrytettyä lohta ja vihanneksia sekä mainiota Grüner Veltliner Meinklang -valkoviiniä.
Maistiaisten lisäksi Wahlman oli onneksi laittanut meille myös seisovan pöydän salaatteineen ja lihavartaineen, mitä ainakin tämä suoraan töistä paikalle sännännyt kotikokkaaja arvosti.
Lisäksi pääsimme tutustumaan hurmaavaan Kinuskikissaan ja hänen herkullisiin leipomuksiinsa sekä kotijäätelön valmistukseen ilman jäätelökonetta ja veivaamista. Ihan totta. Mutta tästä lisää myöhemmin.
Uppomunia piti heti seuraavana viikonloppuna kokeilla kotona:
Kahvikuppi siis vuorataan reilun kokoisella kelmun palalla ja muna sijoitetaan kuppiin. Sekaan voi lisätä etikkaa, sitruunaa tai mitä nyt mielii - me lisäsimme tabascoa.
Sitten kiepautetaan kelmu pussiksi ja varmemmaksi vakuudeksi pyöräytetään toisesta kelmunpalasta naru, jolla pussi sidotaan kiinni. Ja sen jälkeen pussi upotetaan hiljalleen kiehuvaan veteen tarvittavan muutaman minuutin ajaksi.
lauantai 13. huhtikuuta 2013
Palmusunnuntain päivällinen
Palmusunnuntain aterialle saimme vieraaksemme Päivättären, mikä kannusti meidät kokeilemaan vaihteeksi jotain uutta.Toki mukana oli jotain vanhaa ja hyväksi havaittuakin.
Alkupaloiksi värkkäsimme savunieriämoussea ja roomalaisia pinjansiementahnalla täytettyjä munia.
Pääruoan haukimureke sai kaverikseen chantilly-kastikkeen sekä höyrytettyjä kukka- ja parsakaalinnuppuja.
Päivätär toteutti jälkiruuaksi ihanan limoncello-triflen.
Helppo savunieriämousse
puolikas savustettu nieriä
reilusti silputtua ruohosipulia
suolaa
n. 1,5 dl kuohukermaa
Perkaa nieriä ja aja tehosekoittimen terällä, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella lähes tahnamaisen hienoksi. Silppua ruohosipuli. Vispaa kerma vaahdoksi. Yhdistä ainekset, sekoita hyvin keskenään ja tarkasta suola.
Haukimureke
(Herkutellaan kalalla)
500 g haukifileitä
50 g voitan.
2 tl suolaa
0,5 dl perunajauhoja
3 munaa
3 dl kermamaitoa (laitoimme puolet kermaa, puolet maitoa)
1 maustemitallinen jauhettua valkopippuria
+ korppujauhoja ja voita vuoan voitelemiseen
Jäähdytä kaikki valmistusaineet ja välineet hyvin.
Poista kalasta isoimmat ruodot. Jauha haukimassa voin kanssa hienoksi että jäljelle jääneet ruodot hienontuvat, mutta älä jauha liian pitkään ettei massa sitkisty - käsimyllyllä kolme kierrosta, joista viimeisellä lisää voi. Sekoita kulhossa kalamassaan suola, perunajauhot ja munat. Lisää neste ja sekoita voimakkaasti.
Voitele ja jauhota n. 1,5 litran kakku- tai leipävuoka (tai timbaalivuoka jos omistat) korppujauhoilla. Kopauta vuokaa pari kertaa napakasti pöytään, jotta murekeseos tiivistyy. Peitä vuoka kannella, foliolla tai voidellulla paperilla.
Nosta vuoka vesihauteeseen 200-asteisen uunin alaosaan ja paista noin tunnin ajan. Itse tarkistin paistamisen loppupuolella kypsyyttä murekkeen keskeltä tikulla kuin kakkua.
Chantilly-kastike
(Ranskalaisen keittiön salaisuudet)
n. 3 dl hollandaise-kastiketta
vajaa 1 dl kuohukermaa vatkattuna vaahdoksi
Valmista hollandaise-kastike tavalliseen tapaan. Me teimme helpon ja aika takuuvarmasti onnistuvan hollandaisen, jossa kylmät voikuutiot vispataan yksi kerrallaan keltuaiseen kuumavesihauteessa. Koska kastiketta oli tarkoitus seisottaa alkupalojen syömisen ajan, käytin Julia Childin niksiä ja vispasin keltuaisen sekaan teelusikallisen maissijauhoa, joka estää kastiketta juoksettumasta jos se joutuu odottamaan.
Vatkaa kylmä kerma vaahdoksi ja yhdistä kermavaahto hollandaise-kastikkeeseen juuri ennen tarjoamista.
Limoncello-trifle (kuudelle)
(Jamie's 30 minute meals)
3 appelsiinia*
0,75 dl limoncelloa
100 g savoiardikeksejä (tai kuivahtanutta sokerikakkupohjaa)
250 g mascarpone-juustoa
2 kukkuraista ruokalusikallista tomusokeria
1 dl kevytmaitoa
1 luomusitruuna
1 tl vaniljauutetta (tai hiukan reilummin vaniljasokeria)
tuoreita marjoja tai hedelmiä
tummaa suklaata
*Kaksikin voi riittää, riippuen siitä kuinka mehukkaita ne ovat.
Purista appelsiineista mehu ja sekoita siihen limoncello; maistele että makeus on sopiva eikä alkoholi maistu liikaa. Kostuta savoiardikeksit mehussa (alkuperäisessä ohjeessa keksit laitetaan mehuun suoraan jälkiruokakulhoon, mutta meistä tuntui että lopputulos olisi saattanut olla turhankin mehuisa).
Sekoita kulhossa hyvin keskenään mascarpone, tomusokeri, maito, raastettu sitruunan kuori, puolikkaan sitruunan mehu ja vaniljauute tai -sokeri. Levitä seos kostutettujen savoiardien päälle ja koristele marjoilla tai tuoreilla hedelmänpaloilla ja suklaalastuilla. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Alkupaloiksi värkkäsimme savunieriämoussea ja roomalaisia pinjansiementahnalla täytettyjä munia.
Pääruoan haukimureke sai kaverikseen chantilly-kastikkeen sekä höyrytettyjä kukka- ja parsakaalinnuppuja.
Päivätär toteutti jälkiruuaksi ihanan limoncello-triflen.
Helppo savunieriämousse
puolikas savustettu nieriä
reilusti silputtua ruohosipulia
suolaa
n. 1,5 dl kuohukermaa
Perkaa nieriä ja aja tehosekoittimen terällä, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella lähes tahnamaisen hienoksi. Silppua ruohosipuli. Vispaa kerma vaahdoksi. Yhdistä ainekset, sekoita hyvin keskenään ja tarkasta suola.
Haukimureke
(Herkutellaan kalalla)
500 g haukifileitä
50 g voitan.
2 tl suolaa
0,5 dl perunajauhoja
3 munaa
3 dl kermamaitoa (laitoimme puolet kermaa, puolet maitoa)
1 maustemitallinen jauhettua valkopippuria
+ korppujauhoja ja voita vuoan voitelemiseen
Jäähdytä kaikki valmistusaineet ja välineet hyvin.
Poista kalasta isoimmat ruodot. Jauha haukimassa voin kanssa hienoksi että jäljelle jääneet ruodot hienontuvat, mutta älä jauha liian pitkään ettei massa sitkisty - käsimyllyllä kolme kierrosta, joista viimeisellä lisää voi. Sekoita kulhossa kalamassaan suola, perunajauhot ja munat. Lisää neste ja sekoita voimakkaasti.
Voitele ja jauhota n. 1,5 litran kakku- tai leipävuoka (tai timbaalivuoka jos omistat) korppujauhoilla. Kopauta vuokaa pari kertaa napakasti pöytään, jotta murekeseos tiivistyy. Peitä vuoka kannella, foliolla tai voidellulla paperilla.
Nosta vuoka vesihauteeseen 200-asteisen uunin alaosaan ja paista noin tunnin ajan. Itse tarkistin paistamisen loppupuolella kypsyyttä murekkeen keskeltä tikulla kuin kakkua.
Chantilly-kastike
(Ranskalaisen keittiön salaisuudet)
n. 3 dl hollandaise-kastiketta
vajaa 1 dl kuohukermaa vatkattuna vaahdoksi
Valmista hollandaise-kastike tavalliseen tapaan. Me teimme helpon ja aika takuuvarmasti onnistuvan hollandaisen, jossa kylmät voikuutiot vispataan yksi kerrallaan keltuaiseen kuumavesihauteessa. Koska kastiketta oli tarkoitus seisottaa alkupalojen syömisen ajan, käytin Julia Childin niksiä ja vispasin keltuaisen sekaan teelusikallisen maissijauhoa, joka estää kastiketta juoksettumasta jos se joutuu odottamaan.
Vatkaa kylmä kerma vaahdoksi ja yhdistä kermavaahto hollandaise-kastikkeeseen juuri ennen tarjoamista.
Limoncello-trifle (kuudelle)
(Jamie's 30 minute meals)
3 appelsiinia*
0,75 dl limoncelloa
100 g savoiardikeksejä (tai kuivahtanutta sokerikakkupohjaa)
250 g mascarpone-juustoa
2 kukkuraista ruokalusikallista tomusokeria
1 dl kevytmaitoa
1 luomusitruuna
1 tl vaniljauutetta (tai hiukan reilummin vaniljasokeria)
tuoreita marjoja tai hedelmiä
tummaa suklaata
*Kaksikin voi riittää, riippuen siitä kuinka mehukkaita ne ovat.
Purista appelsiineista mehu ja sekoita siihen limoncello; maistele että makeus on sopiva eikä alkoholi maistu liikaa. Kostuta savoiardikeksit mehussa (alkuperäisessä ohjeessa keksit laitetaan mehuun suoraan jälkiruokakulhoon, mutta meistä tuntui että lopputulos olisi saattanut olla turhankin mehuisa).
Sekoita kulhossa hyvin keskenään mascarpone, tomusokeri, maito, raastettu sitruunan kuori, puolikkaan sitruunan mehu ja vaniljauute tai -sokeri. Levitä seos kostutettujen savoiardien päälle ja koristele marjoilla tai tuoreilla hedelmänpaloilla ja suklaalastuilla. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
maanantai 8. huhtikuuta 2013
Tatticrostinit
Viime syksyn tattisatomme ei ollut kaksinen, mutta löysin kuitenkin pakastimesta pussillisen tattikuutioita. Siispä tekemään iltapalaksi tatticrostineja, joihin sain innoituksen Safkaa-kirjasta.
Tatticrostinit (kahdelle iltapalaksi, neljälle alkupalaksi)
200 g puhdistettuja tuoreita tai pakastettja herkkutatteja kuutioituna
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
valkosipulin kynsi
kirveliä (/tuoretta lehtipersiljaa, teimme leipiä ex tempore, joten meillä ei ollut)
viipale hyvää maalaisleipää/syöjä (isompi, jos iltapalaksi, pienempi, jos alkupalaksi)
+ toinen valkosipulin kynsi
Kuutioi tatit ja viipaloi valkosipulin kynsi. Kuumenna paistinpannu ja lorauta siihen oliiviöljyä. Paista tattikuutioita öljyssä kunnes sienet ovat lakanneet luovuttamasta nestettä. Tässä vaiheessa lisää suola, mustapippuri ja viipaloitu valkosipulin kynsi. Varo ettei valkosipuli pala. Lisää slputtu persilja tai kirveli ja paista vielä hetki, tarkista maku.
Alkuperäisessä ohjeessa leivät paistetaan voi-öljyseoksessa pannulla. Me paahdoimme leivät nopeasti kuumassa uunissa, jonka jälkeen niitä hangattiin kuoritulla valkosipulin kynnellä. Päälle ammennettiin tattiseosta.
Tatticrostinit (kahdelle iltapalaksi, neljälle alkupalaksi)
200 g puhdistettuja tuoreita tai pakastettja herkkutatteja kuutioituna
2 rkl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria
valkosipulin kynsi
kirveliä (/tuoretta lehtipersiljaa, teimme leipiä ex tempore, joten meillä ei ollut)
viipale hyvää maalaisleipää/syöjä (isompi, jos iltapalaksi, pienempi, jos alkupalaksi)
+ toinen valkosipulin kynsi
Kuutioi tatit ja viipaloi valkosipulin kynsi. Kuumenna paistinpannu ja lorauta siihen oliiviöljyä. Paista tattikuutioita öljyssä kunnes sienet ovat lakanneet luovuttamasta nestettä. Tässä vaiheessa lisää suola, mustapippuri ja viipaloitu valkosipulin kynsi. Varo ettei valkosipuli pala. Lisää slputtu persilja tai kirveli ja paista vielä hetki, tarkista maku.
Alkuperäisessä ohjeessa leivät paistetaan voi-öljyseoksessa pannulla. Me paahdoimme leivät nopeasti kuumassa uunissa, jonka jälkeen niitä hangattiin kuoritulla valkosipulin kynnellä. Päälle ammennettiin tattiseosta.
sunnuntai 7. huhtikuuta 2013
Munakoiso-tattipasta
Me laitamme usein pastaa, koska se on nopeaa, helppoa ja koko perhe pitää siitä. Tämä pasta ei tosin maistunut Pojalle, joka söi sen sijaan pastansa kanssa lihapullia, mutta me aikuiset tykkäsimme. Ohje on peräisin Enkovaara-Astraldin Pastatieto-kijasta, mutta viritimme sitä vielä hiukan. Kastike on nopea ja lukuunottamatta munakoison itkettämistä tämä ruoka syntyy käden käänteessä.
Munakoiso-tattipasta (neljälle)
pienehkö munakoiso
suolaa
muutama kourallinen kuivattuja herkkutattiviipaleita tai 250 g tuoretta herkkutattia
oliiviöljyä
laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria
persiljaa
hyvää neitsytoliiviöljyä
parmesaania
400 g tuorenauhapastaa, esim. fettucine
Kuori ja kuutioi munakoiso. Laita kuutiot siivilään ja ripottele päälle reippaasti suolaa. Jätä munakoisokuutiot "itkemään" puoleksi tunniksi. Laita kuivatut sienet likoamaan, tai jos käytät tuoreita sieniä (joita meillä ei tähän vuodenaikaan sattuneesta syystä ollut), puhdista ja viipaloi sienet.
Kun koisokuutiot ovat saaneet itkeä katkeruutensa ulos ja samalla hiukan pehmenneet, huuhdo ne hyvin ja kuivaa esim. puhtaan astiapyyhkeen päällä (taita pyyhkeen toinen puoli kuutioiden päälle ja painele kevyesti).
Laita pastavesi tulelle.
Kun vesi on jo lähes kiehuvaa, kuumenna oliiviöljy laakerinlehden ja kokonaisen kuoritun valkosipulinkynnen kanssa isossa pannussa tai kasarissa. Kaada sekaan munakoissokuutiot ja ruskista kevyesti. Lisää tatit, mausta suolalla ja mustapippurilla ja kypsennä noin kolme minuuttia.
Kastikkeen kypsyessä keitä tuorepasta kevyesti suolatussa vedessä - siihen menee aikaa pari-kolme minuuttia. Valuta pasta mutta älä liian perusteellisesti, siihen saa jäädä hiukan keitinvettä, ja kaada se kastikkeen päälle. Pirskota päälle vielä hyvää oliiviöljyä ja tarkista suola. Sekoita pasta ja kastike keskenään kunnolla. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa ja tarjoa heti. Annoksen päälle voi raastaa vielä hiukan parmesaania.
Munakoiso-tattipasta (neljälle)
pienehkö munakoiso
suolaa
muutama kourallinen kuivattuja herkkutattiviipaleita tai 250 g tuoretta herkkutattia
oliiviöljyä
laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria
persiljaa
hyvää neitsytoliiviöljyä
parmesaania
400 g tuorenauhapastaa, esim. fettucine
Kuori ja kuutioi munakoiso. Laita kuutiot siivilään ja ripottele päälle reippaasti suolaa. Jätä munakoisokuutiot "itkemään" puoleksi tunniksi. Laita kuivatut sienet likoamaan, tai jos käytät tuoreita sieniä (joita meillä ei tähän vuodenaikaan sattuneesta syystä ollut), puhdista ja viipaloi sienet.
Kun koisokuutiot ovat saaneet itkeä katkeruutensa ulos ja samalla hiukan pehmenneet, huuhdo ne hyvin ja kuivaa esim. puhtaan astiapyyhkeen päällä (taita pyyhkeen toinen puoli kuutioiden päälle ja painele kevyesti).
Laita pastavesi tulelle.
Kun vesi on jo lähes kiehuvaa, kuumenna oliiviöljy laakerinlehden ja kokonaisen kuoritun valkosipulinkynnen kanssa isossa pannussa tai kasarissa. Kaada sekaan munakoissokuutiot ja ruskista kevyesti. Lisää tatit, mausta suolalla ja mustapippurilla ja kypsennä noin kolme minuuttia.
Kastikkeen kypsyessä keitä tuorepasta kevyesti suolatussa vedessä - siihen menee aikaa pari-kolme minuuttia. Valuta pasta mutta älä liian perusteellisesti, siihen saa jäädä hiukan keitinvettä, ja kaada se kastikkeen päälle. Pirskota päälle vielä hyvää oliiviöljyä ja tarkista suola. Sekoita pasta ja kastike keskenään kunnolla. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa ja tarjoa heti. Annoksen päälle voi raastaa vielä hiukan parmesaania.