lauantai 13. huhtikuuta 2013

Palmusunnuntain päivällinen

Palmusunnuntain aterialle saimme vieraaksemme Päivättären, mikä kannusti meidät kokeilemaan vaihteeksi jotain uutta.Toki mukana oli jotain vanhaa ja hyväksi havaittuakin.

Alkupaloiksi värkkäsimme savunieriämoussea ja roomalaisia pinjansiementahnalla täytettyjä munia.


Pääruoan haukimureke sai kaverikseen chantilly-kastikkeen sekä höyrytettyjä kukka- ja parsakaalinnuppuja.


Päivätär toteutti jälkiruuaksi ihanan limoncello-triflen.



Helppo savunieriämousse

puolikas savustettu nieriä
reilusti silputtua ruohosipulia
suolaa
n. 1,5 dl kuohukermaa

Perkaa nieriä ja aja tehosekoittimen terällä, monitoimikoneella tai sauvasekoittimella lähes tahnamaisen hienoksi. Silppua ruohosipuli. Vispaa kerma vaahdoksi. Yhdistä ainekset, sekoita hyvin keskenään ja tarkasta suola.

Haukimureke
(Herkutellaan kalalla)

500 g haukifileitä
50 g voitan.
2 tl suolaa
0,5 dl perunajauhoja
3 munaa
3 dl kermamaitoa (laitoimme puolet kermaa, puolet maitoa)
1 maustemitallinen jauhettua valkopippuria

+ korppujauhoja ja voita vuoan voitelemiseen

Jäähdytä kaikki valmistusaineet ja välineet hyvin. 

Poista kalasta isoimmat ruodot. Jauha haukimassa voin kanssa hienoksi että jäljelle jääneet ruodot hienontuvat, mutta älä jauha liian pitkään ettei massa sitkisty - käsimyllyllä kolme kierrosta, joista viimeisellä lisää voi.  Sekoita kulhossa kalamassaan suola, perunajauhot ja munat. Lisää neste ja sekoita voimakkaasti. 

Voitele ja jauhota  n. 1,5 litran kakku- tai leipävuoka (tai timbaalivuoka jos omistat) korppujauhoilla. Kopauta vuokaa pari kertaa napakasti pöytään, jotta murekeseos tiivistyy. Peitä vuoka kannella, foliolla tai voidellulla paperilla. 

Nosta vuoka vesihauteeseen 200-asteisen uunin alaosaan ja paista noin tunnin ajan. Itse tarkistin paistamisen loppupuolella kypsyyttä murekkeen keskeltä tikulla kuin kakkua.

  Chantilly-kastike
(Ranskalaisen keittiön salaisuudet)

n. 3 dl hollandaise-kastiketta
vajaa 1 dl kuohukermaa vatkattuna vaahdoksi

Valmista hollandaise-kastike tavalliseen tapaan. Me teimme helpon ja aika takuuvarmasti onnistuvan hollandaisen, jossa kylmät voikuutiot vispataan yksi kerrallaan keltuaiseen kuumavesihauteessa. Koska kastiketta oli tarkoitus seisottaa alkupalojen syömisen ajan, käytin Julia Childin niksiä ja vispasin keltuaisen sekaan teelusikallisen maissijauhoa, joka estää kastiketta juoksettumasta jos se joutuu odottamaan. 

Vatkaa kylmä kerma vaahdoksi ja yhdistä kermavaahto hollandaise-kastikkeeseen juuri ennen tarjoamista. 

Limoncello-trifle (kuudelle)
(Jamie's 30 minute meals)

3 appelsiinia*
0,75 dl limoncelloa
100 g savoiardikeksejä (tai kuivahtanutta sokerikakkupohjaa)
250 g mascarpone-juustoa
2 kukkuraista ruokalusikallista tomusokeria
1 dl kevytmaitoa
1 luomusitruuna
1 tl vaniljauutetta (tai hiukan reilummin vaniljasokeria)
tuoreita marjoja tai hedelmiä
tummaa suklaata

*Kaksikin voi riittää, riippuen siitä kuinka mehukkaita ne ovat. 

Purista appelsiineista mehu ja sekoita siihen limoncello; maistele että makeus on sopiva eikä alkoholi maistu liikaa. Kostuta savoiardikeksit mehussa (alkuperäisessä ohjeessa keksit laitetaan mehuun suoraan jälkiruokakulhoon, mutta meistä tuntui että lopputulos olisi saattanut olla turhankin mehuisa). 

Sekoita kulhossa hyvin keskenään mascarpone, tomusokeri, maito, raastettu sitruunan kuori, puolikkaan sitruunan mehu ja vaniljauute tai -sokeri. Levitä seos kostutettujen savoiardien päälle ja koristele marjoilla tai tuoreilla hedelmänpaloilla ja suklaalastuilla. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
 

2 kommenttia: