Helteisenä iltana kesäkuun alkupuolella kävimme maistelemassa Hartwallin uutta Happy Joe -luomuomenasiideriä (ja taisipa tulla samalla maisteltua koko tuoteperhe läpi) ja samalla herkuttelemassa Sami Tallbergin kokkauksilla. Happy Joe olikin oikein mukava tuttavuus, kuiva, englantilaistyyppisen omenainen kaveri.
Oheisella reseptillä osallistumme Happy Joe -reseptikilpailuun. Resepti sisältää siis aivan häpeämätöntä tuotesijoittelua.
***
Tarkoituksemme oli grillata. Tarkoituksemme oli myös kirmailla niityllä keräämässä villiyrttejä salaattiin. Tarkoitus oli siis hyvä, mutta sään haltijat puuttuivat suunnitelmiin järjestämällä kekkereille kaatosateen, ja taisipa joku salamakin välähtää.
Eipä anneta tunnelman sateesta turmeltua. Pidetään kekkerit kotona ja käytetään grillin sijasta paistinpannua. Käydään sateenvarjon kanssa kumisaappaat jalassa nyppimässä takapihalta salaattiin sitä syötäväksikelpaavaa mitä siellä nyt sattuu kasvamaan.
Ja sitten kokataan, satoi tai paistoi.
Siiderissä marinoidut possunkyljykset (neljälle)
- Kaikkihan tietävät että
possu ja omena kuuluvat yhteen niin kuin, no, omena paistetun possun
suuhun.
Tarvitset:
4 kpl hyviä possunkyljyksiä
yhden kirpeähkön omenan viipaloituna
muutaman suuren salvianlehden revittynä
suolaa ja mustapippuria
teelusikallisen (intiaani-)sokeria
pullollisen Happy Joe Organic -siideriä
Näillä pääset alkuun. Myöhemmin tarvitset vielä
ison purjosipulin
2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
possun paistoliemen
Sekoita kaikki ainekset omenasta siideriin, kaada ehjään pakastuspussiin ja laita liha pussiin marinoitumaan vähintään tunniksi. Kääntele välillä pussia että marinadi pääsee kaikkialle.
Kun kyljykset ovat saaneet olla siiderikylvyssään sopivan ajan, laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Leikkaa iso purjo renkaiksi. Voitele uunivuoka ja levitä purjorenkaat sen pohjalle.
Ota possunkyljykset marinadista, mutta pidä marinadi tallessa pussissaan. Kuivaa possunkyljykset ja ruskista ne nopeasti pannulla voi-öljy -seoksessa. Siirrä ne purjosipulipedille uunivuokaan ja valuta päälle marinadin neste. Näppärimmin tämä käy ottamalla marinointipussi ja leikkaamalla siitä kulma auki, jolloin isommat sattumat jäävät pussiin. Peitä vuoka kannella tai foliolla.
Uunita kyljyksiä noin 15-20 minuuttia kunnes ne ovat kypsiä ja mureita. Pidä kyljykset lämpiminä ja siivilöi paistoliemi talteen. Tee vaalea voi-jauhosuurus ja kiehauta paistoliemi kastikkeeksi kyljyksille. Mausta tarpeen mukaan mustapippurilla ja suolalla.
Possunkyljysten marinoituessa ehtii hyvin tehdä niille kaveriksi salaattia, johon laitoimme
punaista ja vihreää lehtisalaattia, puoli kerää kumpaakin
poimulehden nuoria lehtiä ja kukkia
ruoholaukan kukkia
pannussa kullanruskeaksi paistettua halloumijuustoa
pari kourallista paahdettuja cashew-pähkinöitä
Halloumista saat vähemmän suolaista kun liotat sitä puolisen tuntia kylmässä vedessä ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi ja paistat kuumalla pannulla oliiviöljyssä molemmin puolin. Pannun on syytä olla tosi kuuma ettei juusto ala sulaa ennen kuin se paistuu.
Salaattia raikastamaan teimme vielä siideripohjaisen kastikkeen.
Siideri-vinaigretteen tarvitset:
noin kolme ruokalusikallista miedonmakuista oliiviöljyä
reilun teelusikallisen valkoista balsamicoa
ripauksen suolaa
ropauksen mustapippuria
n. 1/3 pullollista Happy Joe Organic -siideriä
Yhdistä kaikki kastikeen ainekset tiiviskorkkisessa pullossa ja hölskytä sekaisin. Maista että maku on kohdallaan. Anna maustua jonkin aikaa.
Kastike erottuu seistessään. Ravista kastike sekaisin ennen kuin avaat korkin ja valuttelet sitä salaatin päälle.
Ruokajuomaksi sopii tietysti omenainen Happy Joe Organic -siideri. :)
Kun istuimme pöytään, sadekin oli lakannut, ilta-aurinko tavoitteli puiden latvoja ja taivaalla tummia pilviä vasten näkyi sateenkaari!
keskiviikko 19. kesäkuuta 2013
tiistai 18. kesäkuuta 2013
Munkit ja sima
Tämä bloggaus on melkein kaksi kuukautta odotellut viimeistelyään, mutta vaikka munkit ja sima yhdistyvätkin yleensä vappuun, mikä estää tekemästä niitä vaikka juhannukseksi? Kuplivainen sima on raikas kesäjuoma ja ystävät voi yllättää munkkikesteillä!
On oikeastaan aika yllättävää, että ennen vappua 2013 en ollut koskaan ennen a) paistanut munkkeja b) tehnyt simaa. Olen kuvitellut molempien olevan jotenkin isotöisiä, mutta munkithan syntyvätkin käden käänteessä ja sima käy melkein itsekseen.
Munkkirinkilät (20 kpl)
3 dl maitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl kardemummaa
1 muna
0,5 dl juoksevaa margariinia
n. 7 dl vehnäjauhoja
2 l rypsiöljyä paistamiseen
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele siihen hiiva. Sekoittele kunnes hiiva liukenee. Lisää sokeri, suola, kardemumma, muna ja juokseva margariini. Alusta jauhot nesteeseen vähitellen ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon seinämistä. Laita taikina liinalla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Kun taikina on kohonnut, leivo siitä kaksi tankoa ja leikkaa ne kumpainenkin 10 palaan. Pyörittele paloista palloja. Laita jauhotetulle alustalle ja peitä liinalla, anna kohota taas puolisen tuntia.
Laita öljy kuumenemaan isoon kattilaan. Sillä välin kun öljy kuumenee, puhkaise sormella munkkipalloihin reikä ja pyöritä sitä hiukan isommaksi.
Öljyn pitäisi olla 180-asteista. Jos et omista lämpömittaria, kokeile öljyn kuumuutta pienellä palalla vaaleata leipää. Öljy on kyllin kuumaa kun se alkaa kuplia välittömästi kun leipäpala pudotetaan siihen. Liian kylmä öljy imeytyy munkkitaikinaan ja lopputulos on kamala.
Laske munkkirinkilät kuumaan öljyyn yksitellen, niin monta kuin kattilaan mahtuu ilman että ne tarttuvat kiinni toisiinsa. Pyöräytä rinkilät ympäri kun ne ovat ruskistuneet toiselta puolen, ja paista myös toinen puoli. Nosta öljystä reikäkauhalla.
Jäähtyneet munkit voi kuorruttaa tomusokerikuorrutteella ja kieritellä nomparelleissa, mutta oma suosikkini on kyllä perinteinen sokerissa pyöräytetty munkki. Sokeri tarttuu parhaiten vielä kuumiin munkkeihin, ja munkit ovat parhaimmillaan tuoreina, heti kun ne ovat jäähtyneet sen verran että niitä kärsii syödä polttamatta sormiaan tai suutaan.
Sima vaatii kieltämättä hiukan munkkeja enemmän suunnitelmallisuutta, koska sen pitää ehtiä käydä useampi päivä. Tämä simaohje löytyi Ilta-Sanomien Ruokala-sivuilta Elsa-mummon siman nimellä. Valmistin ohjeen määrästä puolet, josta siitäkin tuli lähemmäs neljä litraa.
Elsa-mummon sima
1 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g kidesokeria
1,5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
l kylmää vettä
1 tl hiivaa+ 0,5 dl vettä
sokeria
rusinoita
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen sokeri. Hämmentele kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori sekä kylmä vesi ja sekoita hyvin. Kun sima on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, jonka olet liuottanut vesitilkkaan. Anna käydä kattilassa vuorokauden ajan. Pullottaessa lisää 1-2 tl sokeria ja 5-10 rusinaa per pullo.
Kokeilin eri määriä sokeria. Omasta mielestäni parasta tuli siitä pullollisesta, jossa oli 1 tl sokeria / 0,5 l simaa.
Minulle kävi niin, että lähikaupastamme oli hiiva lopussa, ja sen takia pääsin siman tekoon hiukan liian myöhään, vasta lauantai-iltana. Yritin nopeuttaa käymistä pitämällä pullotettua simaa alkuun huoneenlämmössä, mutta siitä huolimatta sima oli parhaimmillaan vasta vappupäivää seuraavana päivänä, eli pullottamisen jälkeen käymiseen meni vielä neljä päivää.
On oikeastaan aika yllättävää, että ennen vappua 2013 en ollut koskaan ennen a) paistanut munkkeja b) tehnyt simaa. Olen kuvitellut molempien olevan jotenkin isotöisiä, mutta munkithan syntyvätkin käden käänteessä ja sima käy melkein itsekseen.
Munkkirinkilät (20 kpl)
3 dl maitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl kardemummaa
1 muna
0,5 dl juoksevaa margariinia
n. 7 dl vehnäjauhoja
2 l rypsiöljyä paistamiseen
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele siihen hiiva. Sekoittele kunnes hiiva liukenee. Lisää sokeri, suola, kardemumma, muna ja juokseva margariini. Alusta jauhot nesteeseen vähitellen ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon seinämistä. Laita taikina liinalla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi.
Kun taikina on kohonnut, leivo siitä kaksi tankoa ja leikkaa ne kumpainenkin 10 palaan. Pyörittele paloista palloja. Laita jauhotetulle alustalle ja peitä liinalla, anna kohota taas puolisen tuntia.
Laita öljy kuumenemaan isoon kattilaan. Sillä välin kun öljy kuumenee, puhkaise sormella munkkipalloihin reikä ja pyöritä sitä hiukan isommaksi.
Öljyn pitäisi olla 180-asteista. Jos et omista lämpömittaria, kokeile öljyn kuumuutta pienellä palalla vaaleata leipää. Öljy on kyllin kuumaa kun se alkaa kuplia välittömästi kun leipäpala pudotetaan siihen. Liian kylmä öljy imeytyy munkkitaikinaan ja lopputulos on kamala.
Laske munkkirinkilät kuumaan öljyyn yksitellen, niin monta kuin kattilaan mahtuu ilman että ne tarttuvat kiinni toisiinsa. Pyöräytä rinkilät ympäri kun ne ovat ruskistuneet toiselta puolen, ja paista myös toinen puoli. Nosta öljystä reikäkauhalla.
Jäähtyneet munkit voi kuorruttaa tomusokerikuorrutteella ja kieritellä nomparelleissa, mutta oma suosikkini on kyllä perinteinen sokerissa pyöräytetty munkki. Sokeri tarttuu parhaiten vielä kuumiin munkkeihin, ja munkit ovat parhaimmillaan tuoreina, heti kun ne ovat jäähtyneet sen verran että niitä kärsii syödä polttamatta sormiaan tai suutaan.
Sima vaatii kieltämättä hiukan munkkeja enemmän suunnitelmallisuutta, koska sen pitää ehtiä käydä useampi päivä. Tämä simaohje löytyi Ilta-Sanomien Ruokala-sivuilta Elsa-mummon siman nimellä. Valmistin ohjeen määrästä puolet, josta siitäkin tuli lähemmäs neljä litraa.
Elsa-mummon sima
1 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g kidesokeria
1,5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
l kylmää vettä
1 tl hiivaa+ 0,5 dl vettä
sokeria
rusinoita
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen sokeri. Hämmentele kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori sekä kylmä vesi ja sekoita hyvin. Kun sima on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, jonka olet liuottanut vesitilkkaan. Anna käydä kattilassa vuorokauden ajan. Pullottaessa lisää 1-2 tl sokeria ja 5-10 rusinaa per pullo.
Kokeilin eri määriä sokeria. Omasta mielestäni parasta tuli siitä pullollisesta, jossa oli 1 tl sokeria / 0,5 l simaa.
Minulle kävi niin, että lähikaupastamme oli hiiva lopussa, ja sen takia pääsin siman tekoon hiukan liian myöhään, vasta lauantai-iltana. Yritin nopeuttaa käymistä pitämällä pullotettua simaa alkuun huoneenlämmössä, mutta siitä huolimatta sima oli parhaimmillaan vasta vappupäivää seuraavana päivänä, eli pullottamisen jälkeen käymiseen meni vielä neljä päivää.
sunnuntai 16. kesäkuuta 2013
Tervetuloa kesä!
Kettuperhe on viettänyt alkukesästä liikkuvaa elämää, jonka vuoksi blogissa on ollut hiljaista.
Tässä tunnelmakuvia ja ruokahetkiä kesäkuun helteiltä Kesäkodista.
Pikkupalsternakkojako? Ei, vaan koiranputken juuria. Keitin pestyt ja kuoritut juuret suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä ja lisäsin tarjoiluun voisulaa ja persiljasilppua, mutta maku oli silti kitkerähkö. Ehkä uuni ja hunaja toimisivat?
Kesän ensimmäisen grilliaterian raikastivat nuorilla mustaherukanlehdillä maustetut hölskytyskurkut.
Entrecôten eli tuttavallisemmin läskianteron seurana ikisuosikkimme lyttypotut sekä uppopaistettua kukkakaalia (on muuten ainoa tapa jolla kypsennetystä kukkakaalista saa mielestäni syömäkelpoista).
Pannulla paistetut pikkuahvenet ja rannalta kerätty ruohosipuli kuuluvat kesään.
Keittiöpuutarha saatiin hyvälle alulle torilta ostettujen yrtintaimien avulla.
Iltaisin meitä ilahduttivat upeat auringonlaskut.