perjantai 19. syyskuuta 2008

Kurpitsajuhla

Äijäruokala ja Ketun keittiö päättivät yhdistää voimansa ja tehdä kaiken kurpitsasta - alkupalat, pääruoan ja jälkkärin. Sen kunniaksi päätimme myös polkata ruoanlaiton reaaliaikaisesti. Tämä on vastauksemme syyskuun ruokahaasteeseen.


Imaami uuniin
Pyörtyneet imaamit (Imam bayildi) valmistetaan tavallisesti munakoisosta, mutta koska teemana on kurpitsa, Ari toi raaka-aineeksi muhkean kesäkurpitsan. Sattui pieniä kommelluksia Ketturouvan intoutuessa viiltelemään ylenmäärin tomaatteja kaltattavaksi täytettä varten ennen kuin tuli kysyneeksi vastuulliselta kokilta eli Arilta montako niitä taas tarvittiinkaan - ja tämä jo ennen kuin viiniä oli päästy edes maistamaan.

Yhden imaamin valmistamiseen käytettiin:

1 isohko kesäkurpitsa, leikataan auki ja koverretaan sisus pois
1 isohko sipuli silputtuna
2 isoa valkosipulin kynttä hienoksi hakattuna
3 kaltattua ja kuorittua ja silputtua tomaattia, siemenet poistetaan
silputtua tilliä ja persiljaa
suolaa
reilu 0,5 dl oliiviöljyä

Sipuli, valkosipuli, tomaatit ja silputut yrtit sekoitettiin ja sekaan lisättiin ripaus suolaa ja tilkka oliiviöljyä. Lopuksi koko komeuden päälle kaadettiin puoli desiä oliiviöljyä. Tämä kokoonpano meni uuniin noin tunniksi. Reseptissä ei paljastettu lämpötilaa, mutta ajattelimme, että 180 astetta olisi parahultainen.




20:20 Noin 10 minuutin uunituksen jälkeen: herkullinen valkosipulin tuoksu alkaa levitä ympäristöön. Nyt on saatu jo viiniäkin laseihin (La Buxynoise Pinot Noir 2007).

klo 20:30 Possu tirisee pannulla, eli pääruokaa tehdään.

Paistettua porsasta kurpitsan kera (4:lle)

350 g suikaloitua porsasta (meillä oli n. 500 g fileetä)
300 g kurpitsanmaltoa
oliiviöljyä, voita
suolaa, pippuria
2,5 dl valkoviinia
ruokosokeria tai hunajaa

Possu ruskistetaan kuumassa pannussa vähässä voissa ja öljyssä.
Kun liha on ruskistunut, lisätään kuutioitu kurpitsa, sekoitetaan, lisätään kauhallinen lihalientä, valkoviini ja hieman ruokosokeria tai hunajaa. Vähennetään lämpöä ja annetaan hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisätään suolaa ja pippuria maun mukaan.




Asiaa paistinpannusta kun nyt tuli puheeksi: Hyvät ihmiset, älkää laittako paistinpannua astianpesukoneeseen vaikka se konepesun muka kestäisikin. Astianpesukoneiden pesuaineet poistavat nimittäin rasvan vähän turhankin tehokkaasti - paistinpannulle tekee hyvää säilyttää pieni rasvakerros pinnassa koko ajan.

21:16 Paikkoja siistitään ja pöydällä on enää vain kurpitsanpuolikas, oliiviöljypullo, äijakamera ja dekantteri. Lashit ovat tyhjiä. Tuoksut ovat erittäin lupaavia.

21:21 Ari lupasi tehdä jäljelle jääneestä tillistä tillilihaa. Odotamme polkkausta!

21:28 Pääsemme maistelemaan imaamia. Reseptissä neuvottiin tarjoamaan ruoka kylmänä ja puristamaan päälle sitruunamehua. Noudatimme ohjeista jälkimmäistä.

21:38 Imaami maistui oikein hyvältä. Vuoan pohjalle valunut öljy kannattaa myös nauttia leivän kanssa, siihen on tarttunut paljon hyvää makua. Siirrymme pääruokaan.

21:50 Possu on jalo eläin. Myös kurpitsan kanssa. Valmistamamme reilunpuoleinen neljän hengen annos riitti hyvin kolmelle.

21:57 Täytyy sanoa, että olemme hyviä. Ja viinikin on hyvää (
portugalilainen Dom Dinis Reserva 2003). Kakkua täytyy vielä hieman odottaa.

22:28 Kakku uunista ulos. Tämä on ihka ensimmäinen kakku, jonka olen paistanut kaasu-uunilla elettyäni sellaisen kanssa vuodesta 2000, ja vaikka itse sanonkin, sehän näyttää hienolta! Tuoksu muistuttaa piparkakkua.


22:33 Arin kommentti: Tää on jännittävää.

Mausteinen kurpitsakakku

600 g kurpitsan maltoa
300 g vehnäjauhoja
200 g sultana-rusinoita
250 g sokeria
3 kananmunaa
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl kardemummaa
4 rkl oliiviöljyä
puoli pussia (n. 5 g) kuivahiivaa
tomusokeria pinnalle

Viipaloi kurpitsa n. 2 cm viipaleiksi. Laita kurpitsaviipaleet laakeassa vuoassa uuniin varttitunniksi, ja soseuta ne sen jälkeen. Sekoita kurpitsasoseeseen rusinat ja oliiviöljy.

Sekoita jauhot, mausteet ja kuivahiiva keskenään. Vaahdota toisessa astiassa kananmunat ja sokeri. Sekoita muna-sokerivaahtoon kurpitsaseos ja jauhot.

Voitele vuoka, jauhota se ja kaada taikina vuokaan. Paista n. tunnin ajan 180 asteessa.

Luonnehdinta kakun mausta ja koostumuksesta: Kuvitelkaa syövänne piimäkakun, pullan ja piparkakun yhdistelmää. Hyvin täyttävää.

Jälkiruokaviini: Ketturouvan joskus Kreikasta tuoma Samos Vin Doux 2002. Jännää sekin.

Musiikki
Synkkien laulujen maa (ruoanlaitto)
Comedian harmonists (alku- ja pääruoka)
Rajaton sings Abba with Lahti Symphony Orchestra (jälkiruoka ja jälkipuinti)
Mary Coughlan: After the Fall (hylsyjen heittely)

Lähdeteokset:
Basan, Ghillie: The Middle Eastern Kitchen
Nizzoli, Arneo: Kurpitsa. Italialaisen keittiön perinteikkäitä ohjeita.

7 kommenttia:

  1. Todella hyvännäköistä kaikki, erityisesti tuo kakku!

    VastaaPoista
  2. Todella... vau! Teillä on ollut melkoiset kurpitsakekkerit :)

    Imaami osallistukoon siis haasteskabaan.

    VastaaPoista
  3. Kurpitsa muuntuu yllättävän moneksi. Kakku parani saadessaan tekeytyä seuraavaan päivään, eikä ole yhtään huonompi ns. kuiva kakku. Lisäksi rohkaistuin paistokokeilusta niin, että uskallan ehkä yrittää muitakin kakkuja kaasu-uunissa. :)

    VastaaPoista
  4. Minä mielestäni syyllistyin lievään uhkaukseen enkä lupaukseen tillilihasta :)

    VastaaPoista