keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Aurinkoa sadepäivään

Kun vettä tulee taivaan täydeltä kolmatta päivää putkeen, voi kesätunnelmiin virittäytyä vetämällä verhot eteen ja syömällä tätä salaattia, joka toimii kyllä jälkkärinäkin.

Mansikka-hunajamelonisalaatti (3-4:lle)

1 hunajameloni (mahdollisimman kypsä)
1 l mansikoita
tuoretta minttua
Aura-juustoa
balsamicosiirappia (ks. ohje)

Kuutioi meloni. Perkaa ja puolita mansikat. Riivi tuoreesta mintusta lehtiä. Kuutioi aurajuusto. Yhdistä ainekset salaatiksi tai rakenna annokset suoraan lautasille. Valuta päälle balsamicosiirappia ja nauti. 


tiistai 17. heinäkuuta 2012

Kesäkurpitsaa ja halloumia grillistä

Uusi grilliherkkusuosikki on syntynyt!

Grillattua kesäkurpitsaa ja halloumi-juustoa
(väittävät että neljälle, mutta itse väitän että korkeintaan kolmelle - kuvassa on tupla-annos)

1 halloumijuusto
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
oliiviöljyä
suolaa, rouhittua mustapippuria 
kourallinen paahdettuja pinjansiemeniä 
balsamicosiirappia
basilikaa

Valmista balsamicosiirappi jäähtymään (ks. ohje alla).

Viipaloi kesäkurpitsa vajaan sentin paksuisiksi viipaleiksi ja anna sen nahistua hiukan ennen grillaamista - esimerkiksi puolikin tuntia auringossa parantaa lopputulosta. 

Liota halloumia vedessä n. 20-30 min suolan vähentämiseksi. Viipaloi halloumi suunnilleen samanpaksuisiksi viipaleiksi kuin kesäkurpitsa.

Paahda pinjansiemenet kuumassa pannussa - varo etteivät ne pala. Kun siemenet ovat saaneet sopivan värin, ne on syytä siirtää pannusta toiseen astiaan, tai kuuma pannu polttaa ne piloille.

Kääntele kesäkurpitsa- ja halloumiviipaleet öljyssä ja grillaa niihin kaunis väri. Me olemme grillanneet vain kesäkurpitsan ja paistaneet halloumin  pannulla öljyssä, koska grillikokeilut halloumin kanssa eivät kerta kaikkiaan onnistuneet, parilalla eikä ilman. Käytitpä sitten grilliä tai paistinpannua, pannun tms. täytyy olla kunnolla kuumentunut ennen kuin juustoviipaleet lisätään, jotta juusto ei sula liikaa.

Lado halloumia ja kesäkurpitsaa limittäin tarjoiluastiaan, jauha päälle mustapippuria myllystä, mausta suolalla ja valuttele balsamicosiirappia, ja ripota päälle pinjansiemenet. Koristele basilikan (tai mintun) lehdillä.

Syö. Santsaa.


Balsamicosiirappi 

1:1 sokeria ja tummaa balsamicoa, siis esimerkiksi 0,5 dl kumpaakin

Laita balsamico ja sokeri kattilaan ja kuumenna sekoitellen että sokeri sulaa. Keittele miedolla lämmöllä edelleen sekoitellen kunnes lopputulos on siirappimaista (tätä voit testata pyyhkäisemällä seosta ohuelti esim. lautaselle). Ota pois tulelta ja jäähdytä.

Ohje grillatulle kesäkurpitsalle ja halloumille sattui silmääni Kodin kuvalehdestä. Balsamicosiirapin ohjeen nappasimme Pastanjauhajilta - yllä annettu mitoitus riittää hyvinkin yhdelle annokselle kesäkurpitsaa ja halloumia ja siitä jää vielä ylikin, nautittavaksi vaikkapa hyvin kypsyneen cheddar-juuston kanssa.

maanantai 16. heinäkuuta 2012

Vastaus ahvenhaasteeseen!

Koska Kesäkodissa tarjoutui tilaisuus kokkailla ahventa useampaankin otteeseen, päätimme tarttua Kivistössä -blogin kesä-heinäkuun ruokahaasteeseen. Siispä, olkaa hyvät, Ketun keittiö sangen ylpeänä esittää:

Pekoniin kiedotut yrttiset grilliahvenet

1 keskikokoinen ahven/syöjä
2 siivua hyvää, ohueksi siivutettua pekonia/ahven
karkeaa merisuolaa 
sitruuna (mielellään luomu)
tuoreita timjamin oksia


Suomusta ja suolista ahvenet ja poista kidukset. Helpomman syömiskokemuksen saavutat jos poistat jo perkuuvaiheessa myös evät leikkaamalla (me emme tätä tosin tehneet). Selkä- ja vatsaevät saa pois leikkaamalla vinot viillot evän molemmin puolin ja vetäisemällä lujasti.

Leikkaa ahventen kylkiin kummallekin puolelle muutama vinoviilto ja hiero kalojen pintaan reilusti karkeaa merisuolaa. Anna ahventen suolautua noin kymmenen minuuttia ja pyyhi ylimääräinen suola pois.

Leikkaa sitruuna viipaleiksi ja puolita viipaleet. Laita kunkin ahvenen vatsaan pari sitruunaviipaletta ja timjaminoksa. Paina lisää pieniä timjaminoksia kalan kyljissä oleviin viiltoihin.


Kiedo kala pekoniin päästä alaspäin, kaksi siivua riittää keskikokoiselle kalalle hyvin. Halutessasi kiinnitä siivut vielä cocktailtikuilla, tosin ne pysyvät muutenkin paikallaan, koska pekoni käristyesään grillissä "kutistuu" kalan ympärille.


Tällä välin grilli on ehtinyt kuumeta. Grillaa ahvenet kuumassa grillissä molemmin puolin muutaman minuutin ajan kunnes pekoni on saanut kauniin värin ja kalan liha on muuttunut valkoiseksi (kylkien viillot aukeavat grillissä kalan kypsyessä, ja niistä kypsyys on helppo todeta).


Pekoni pitää kuivalihaisen ahvenen grillissä mehevänä ja sitruuna ja timjami antavat kaloille ihanan tuoksun ja raikkaan, välimerellisen maun peittämättä kuitenkaan ahvenen omaa makua. Kesäruokaa parhaimmillaan!


maanantai 2. heinäkuuta 2012

Ahvensaalis

Kesäkodissa yksi parhaista asioista (joita on paljon) on vasta merestä nostettu, melkein itse pyydetty kala. Tällä kertaa saimme sedältäni ahvenia, jotka perkasin rantakivikossa.


Kahdessa ahvenessa oli mätiä, jonka otin talteen ja suolasin. Söimme nokkoslettuja ahvenenmädin, sokerilla taitetun punasipulisilpun ja sitruunakerman kanssa. Hyvää oli, vaikka tuulessa grillin kaasuliekillä paistetuista letuista osa jäikin vähän vaaleiksi.


Isoimmat ahveneet halstrasimme leivinuuniin poltetulla hiilloksella.


Ahven on muuten myös kesä-heinäkuun ruokahaasteen teema.

sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Kesäinen kesäkurpitsapasta

Barillan pastapakkausten kyljestä löytyy toisinaan houkuttelevia reseptejä. Bucatinia tomaattien, kesäkurpitsan ja pekonin kanssa - tämäkin on mukava, kesäinen pasta, vaikka tomaattien kalttaaminen ja kaikki pilkkominen vaatiikin hieman vaivannäköä.

Bucatini all'Amatriciana con zucchini

350 g bucatini-pastaa
600 g tuoreita tomaatteja 
6 rkl neitsytoliiviöljyä
pieni kesäkurpitsa kuutioituna (200 g) 
100 g ohuita pekonisiivuja suikaloituna
keskikokoinen keltasipuli silputtuna 
1 pieni chili
30 g pecorino-juustoa raasteena
silputtua persiljaa
suolaa ja mustapippuria

Kalttaa tomaatit ja poista niistä kuoret. Kuutioi tomaatit ja poista myös siemenet. 

Kuullota pieniksi kuutioitu kesäkurpitsa oliiviöljyssä paistokasarissa ja mausta suolalla. Kypsennä vielä viisi minuuttia. 

Ruskista sipuli, ohueksi suikaloitu pekoni ja chili toisessa isossa pannussa. Lisää kaltatut tomaatit ja hauduta tovi, suolaa ja pippuroi. 

Keitä bucatinit pakauksen ohjeen mukaan ja sekoita ne kesäkurpitsan joukkoon. Lisää tomaattikastike, hauduta hetki. Ripottele päälle persiljaa ja raastettua pecorinoa ennen tarjoilua.