lauantai 11. toukokuuta 2013

Vappupäivällinen 2013

Sää ja mukavuudenhalu saattavat haitata brunssia Ullanlinnanmäellä, mutta sisällä syöminen ei säätä säikähdä. Meillä on perinteenä nauttia toukokuun ensimmäisenä päivänä vappupäivällistä sisareni Päivättären kanssa. Näin tapahtui tänäkin vuonna.

Alkupalalla nautimme grillattua parsaa ja kampasimpukoita salsa verden kera.


Grillatut kampasimpukat

oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Kuivaa kampasimpukat ja sivele ne oliiviöljyllä. Grillaa simpukoita tai paista niitä parilalla niiden koosta riippuen 1-3 minuuttia puoleltaan kunnes liha on valkoista ja simpukoissa kaunis pinta. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Salsa verden ohje on mukailtu tästä Nigel Slaterin ohjeesta, kuitenkin vähentäen anjovista ja kapriksia, ettei niiden maku peittäisi parsan ja kampasimpukoiden omia makuja. Basilikaa laitoimme hieman reilummin.

Salsa verde

kourallinen sileälehtistä persiljaa
hieman reilumpi kourallinen basilikaa
1 valkosipulin kynsi
2 öljyyn säilöttyä anjovisfileetä (sardellianjovista)
kapriksia
oliiviöljyä

Surraa ainekset esimerkiksi sauvasekoittimella (rustiikimpi lopputulos tulee silppuamalla kaikki käsin). Maistele maku kohdalleen. Anna kastikken maustua noin tunnin verran ennen tarjoilua. Tarkista maku.

Pääruuaksi oli muistaakseni MeNaiset -lehdestä bongattuja ihanan pehmeän mureita karitsan ulkofileitä yrtti-juustokuorrutuksella sekä Appelsiineja ja hunajaa -blogin hunajaisia maa-artisokkia, jotka saivat kaverikseen myös pikkupalsternakkoja plantaasin kevätsadosta.


Yrtti-juustokuorrutetut karitsanfileet

1 karitsan ulkofile / syöjä
suolaa, mustapippuria
timjamia
sileälehtistä persiljaa
n. 50 g fetajuustoa 
50 g voita
3 viipaletta vaaleaa leipää muruina
(oliiviöljyä) 

Murusta leipä ja justo ja silppua yrtit. Sekoita voin kanssa tasaiseksi taikinamaiseksi tahnaksi. Laita jähmettymään jääkaappiin.

Ruskista karitsanfileet pannussa ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaulitse jäähtyneestä juusto-yrttitahnasta ohut levy jokaisen fileen päälle. 

Kuumenna uuni tällä välin 200 asteeseen. Laita fileet voideltuun uunivuokaan ja paista noin viisi minuuttia kunnes lihan sisälämpötila on 55 astetta (medium).

Meille kävi sikäli hullusti että persiljaa oli turhan niukasti, koska sitä meni myös salsa verdeen. Lisäksi en saanut aikaan kovin notkeaa taikinaa pelkästä juustosta ja voista, joten lisäsin seokseen hieman oliiviöljyä.

Karitsan kypsyys onnistui aivan täydellisesti, liha oli kauniin ruusunpunaista ja aivan uskomattoman mureaa. Laittaisin seuraavalla kerralla fileiden kuorrutteeseen myös jotakin mikä toisi raikkautta makuun jota nyt hallitsivat aika tavalla voi ja juusto sekä leipä, vaikka toki siinä timjamikin tuntui. Voisi kokeilla vaikkapa lisätä hiukan raastettua sitruunankuorta ja kenties myös minttua. 

Hunajaiset maa-artisokat ja pikkupalsternakat

500 g maa-artisokkia
12 kpl pikkupalsternakkoja

2,5 rkl hunajaa
3,5 rkl oliiviöljyä
2 rkl tuoretta tai kuivattua timjamia
suolaa, mustapippuria

Kuori maa-artisokat ja palsternakat kylmään veteen. Isompia artisokkia ja palsternakkoja voi lohkoa hiukan, jotta palat ovat enemmän tasakokoisia. 

Sekoita keskenään hunaja, öljy, timjami, suola ja pippuri.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suolaa. Keitä noin 5 minuuttia, kunnes artisokat ja palsternakat ovat aavistuksen pehmenneet. Valuta vesi pois, siirrä ne uunivuokaan ja kaada päälle hunaja-timjami-öljy. Kypsennä 220-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia.

Vappupäivällisen jälkiruoan  oli perinteikkäästi tehnyt Päivätär, joka toi herkuteltavaksemme ihanan raikkaan ja keväisen jäädytetyn mansikka-pistaasikakun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti