Pojan syntymän jälkeen kotonamme on käynyt pienimuotoinen vieraiden virta, kuten tällaisissa tilanteissa on tapana. Kahden keittotaidostaan ylpeän henkilön ei ole ollut aivan helppoa hyväksyä tilannetta, jossa ruuanlaittokapasiteettimme on ollut siinä määrin rajallinen, että tarjoilu on jäänyt pitkälti vieraiden mukanaan tuomien rotinoiden ja kaupan paistovalmiiden pullien varaan.
Kuluneena viikonloppuna Ketturouvan vanhemmatkin saapuivat vihdoin ihailemaan tulokasta. Kun Pojalla oli viihdyttäjiä enemmän kuin tarpeeksi, Ketturouva karkasi ruuanlaittopuuhiin oman äitinsä kanssa. Edellisen päivän kaupparetki oli hieman vahingossa tuottanut saaliiksi kaksi porsaan sisäfilettä (tarkoitus oli ostaa kalaa, mutta lähikaupan kalatiskin tarjonta ei miellyttänyt). Asiaa hetken harkittuaan Ketturouva päätti ex tempore kokeilla uusimman Valion ruokalehden ohjetta "Possua mangosalsassa".
Koska reseptin valinta tapahtui vasta ostosten jälkeen eikä kaapeistamme löytynyt säilykemangoa, Ketturouva annosteli sitäkin reilummin mango chutneya mutta kastike oli joka tapauksessa erinomaisen herkullista ja täyteläisen hedelmäisen makuista niinkin. Salsapossu viihtyi mainiosti lisukkeena tarjottujen couscousin ja höyrytetyn ruusukaalin seurassa. Mikäli ruuan kanssa tarjotaan viiniä, ehdotamme kuivaa mutta voimakasta valkoviiniä. Aterian kruunasi Päivättären loihtima sitruunapiiras kahvin kanssa nautittuna.
Ainoa pieni epäonnistuminen liittyi aterioinnin ajoitukseen. Juuri kun Ketturouva oli saanut ruuan omalle lautaselleen, pärähti Pojan sisäinen ruokakello soimaan. Ei siis auttanut muu kuin huolehtia ensin nuorimman perheenjäsenen ravitsemustilasta. Kamarin puolella Ketturouva kuunteli keittiöstä kantautuvia hyväksyviä kommentteja ruuasta. Onneksi tämä ruokalaji kesti myös lämmittämisen mikroaaltouunissa. Ja vielä seuraavana maanantaina työpaikalla lounaana lämmitettynäkin maku oli tallella, ehkä jopa kehittynytkin.
Sitruunatorttu
(ohje alunperin syyskuun 2005 Gloriasta)
pohja
100g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte
3 dl ruokakermaa
1 1/2 dl sokeria
3 munaa
1 dl sitruunamehua
1 rkl raastettua sitruunankuorta
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää joukkoon muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina voidellun piirasvuoan (halkaisija 25 cm) pohjalle ja reunoille. Sekoita sitten täyteaineet keskenään ja kaada seos vuokaan. Kypsennä piirakkaa uunissa 200 asteessa n. 25 min.
Piirakan kanssa sopii hedelmäsalsa, johon tarvitaan esim. 1 papaija, 2 kiiviä, 100g viinirypäleitä, 1 rkl sitruunamehua ja tuoretta minttua. Rypäleistä poistetaan siemenet ja hedelmät kuoritaan ja kuutioidaan. Sitten maustetaan sitruunamehulla ja mintulla.
Siteeraamme Päivätärtä: Ajattelin täytettä tehdessäni, että 3 dl kermaa on aika paljon, ja vaikka minulla oli suurin piirtein ohjeen kokoinen vuoka (25 cm halkaisija), laitoin vain n 2 dl. En oikein usko että 3 dl olisi mahtunut ainakaan matalaan pyrexvuokaani. Paistoin myös torttua pidempään, kun tuntui, ettei täyte hyydy ollenkaan.
2 kommenttia:
Terveiset Kettuperheelle!Eikö pikkupilteillä ole pettämätön kyky oikeaan ajoitukseen!Sitä melkein ihailisi, jos ei olis jo kyllästynyt mikrotettuun sapuskaan....
Minulla on näköjään paha tapa kommentoida itse itseäni.
Kokeilimme tässä iltana muutamana valmistaa kalkkunan fileepaloja tuon mangosalsan kanssa, ja herkullistahan siitä tuli, vieläpä nopeasti. Suosittelemme.
Lähetä kommentti