sunnuntai 18. marraskuuta 2007

Suklaata pataan

Taannoin suklaaruokahaasteen yhteydessä tuli lupailtua toistakin suklaata sisältävää pääruokaohjetta. Tässä se nyt on. Ohje on peräisin Pepita Aris'in Espanjalaisesta keittokirjasta.

Ystävämme A. järjesti reseptin ja viinin ja me hankimme ruoka-ainekset, joista sitten yhdessä kokkaamalla syntyi tämä kaikin puolin suositeltavissa oleva makuelämys. Ainakaan tässä tapauksessa useampi kokki ei siis tarkoittanut huonompaa soppaa.

Carne con chocolate (4-6 annosta)

oliiviöljyä
1 kg luutonta, rasvatonta naudanlihaa kuutioituna (käytimme sisäpaistia)
1 tl paprikajauhetta (laitoimme kyllä enemmän)
150 g savupekonia tai pancettaa kuutioina
1 iso sipuli pilkottuna (alkuperäisessä ohjeessa "espanjansipuli", mutta tietämättä mikä se on laitoin tavallisen keltasipulin)
4 porkkanaa paksuina viipaleina
1 ison purjon valkoinen osa viipaloituna
6 valkosipulinkynttä, murskataan
225 g (ruskeita) herkkusieniä viipaleina
4 tomaattia kaltattuina, kuorittuina ja ilman siemeniä, pilkotaan
3 rkl vehnäjauhoja
12 rouhittua mustapippuria
(1 siansorkka - tätä meillä ei ollut)
2,5 dl punaviiniä
1 laakerinlehti
4 timjamin oksaa (tai pari tl kuivattua timjamia)
1,5 dl espanjalaista brandya (sen puuttuessa käytimme suomalaista jaloviinaa)
450 g pieniä, kiinteitä perunoita (tai isompia lohkottuna)
25 g 70% tummaa suklaata rouhittuna
suolaa, mustapippuria
(tuoretta persiljaa koristeluun)

Kuumenna pari ruokalusikallista oliiviöljyä isossa paistinpannussa. Mausta lihakuutiot paprikajauheella ja ruskista ne sitten parissa erässä kovalla lämmöllä (lisää öljyä tarvittaessa).

Kuumenna 1 rkl öljyä isossa padassa ja paista pekoni tai pancetta. Lisää sipuli, porkkana ja purjo, kun pekonin rasva alkaa sulaa. Kypsennä miedolla lämmöllä, kunnes sipuli on pehmennyt.
Murskaa valkosipulinkynnet veitsen lappeella ja lisää pataan sienten ja tomaattien kanssa. Kypsennä sekoittaen miedolla lämmöllä, ripottele sekaan jauhot, sekoita hyvin ja kypsennä vielä hetken aikaa.

Lisää sitten pataan liha, suola ja pippurirouhe (sekä siansorkka). Lisää tilkka viiniä, sekoita hiukan ja lisää sitten loput viinistä voimakkaasti sekoittaen sekä laakerinlehti ja timjami. Kuumenna kiehuvaksi, pane kansi päälle ja laita uuniin 175 asteeseen hautumaan tunniksi ja vartiksi.

Kun liha on ollut lähemmäs tunnin uunissa, keitä perunat: pane ne kiehuvaan veteen ja keitä 15 minuuttia. Ota pata uunista ja lisää siihen perunat, suklaa ja brandy. Laita pata takaisin uuniin ja hauduta vielä puoli tuntia. Ota siansorkka pois, jos olet sellaista käyttänyt, tarkista nesteen määrä ja maku.

Alkuperäisessä reseptissä oli lisäksi 3 dl lihalientä, joka meiltä kuitenkin unohtui, koska missään kohtaa ohjeessa ei mainittu, milloin se on tarkoitus lisätä, ja koska - kieltämättää - kokkia oli tässä vaiheessa jo marinoitu punaviinillä. Oletettavasti sitä voi lisätä nesteeksi, jos pata uhkaa kuivua. Me emme sitä jääneet kaipaamaan.

Huolimatta suklaan melko pienestä määrästä tämän ruuan maku oli yllättävän voimakkaasti suklainen. Ruokalaji on hyvin lihaisa, niin kuin voi päätellä lihan ja perunoiden suhteesta, ja niinpä sen kanssa sopii tarjota myös jotakin lisuketta. Ainakin suklaachilin kanssa käyttämämme villiriisisekoitus toimi erinomaisesti kun lämmitimme tähteitä seuraavana päivänä.


Padan kanssa kannattaa nauttia leipää, jolla voi pyyhkiä kastikkeen lautaselta. Innostuimme kokeilemaan Artesaanin lämmitettävää ja itsemaustettavaa focacciaa, joka ei ollut yhtään hassumpaa. Pinnasta tuli uunissa mukavan rapsakka. Hyvä vaihtoehto laiskalle tai kiireiselle leipurille.

Suklaapadan keralla nautittu viini oli muuten italialainen, ei espanjalainen, tarkemmin sanoen Toscanasta tuleva Villa Pillo (2004), jonka maku meistä soveltuikin erinomaisesti tämän ruuan seuralaiseksi.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiinnostaisiko linkkienvaihto? En löytänyt sähköpostiosoitettanne mistään, tai sitten en vaan osaa.

Laitoin teidän linkkinne jo sivuilleni. ruokablogi piste fi. Toivottavasti teidän tarvitsee 'moderoida' tätä viestiä ennen kun näkyy kaikille, kun ei sinällään ole kommentti tähän reseptiin...

terveisin,
jakke

Anonyymi kirjoitti...

Tervetuloa tutustumaan uusiin sivuihini!
Sivut toimivat ke-to välisestä yöstä eteenpäin ilman tunnuksia.

Mukavaa joulun odotusta!

Terkuin Hellapoliisi (ent Lintu75)
www.hellapoliisi.fi

Ari Makela kirjoitti...

Ystävänne A toteaa, että espanjansipuli on kevyen googlettamisen perusteella Allium fistulosum ja suomeksi pillisipuli.

Kts. esim. http://puutarha.net/index.asp?s=/kauppa/esittelyx.asp?tuote=22589

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails