sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Mustatorvisienirisotto

Mustatorvisienirisotto on periaatteessa tehty vanhan kunnon sienirisoton ohjeella. Yleensä olemme käyttäneet tähän ruokaan suppilovahveroita. Mustatorvisienistä tehtynä risotosta tuli kuitenkin niin kaunista ja mainion makuista, että se ansaitsee oman polkkauksensa. Myös yrttiliemellä oli epäilemättä vaikutuksensa lopputulokseen. Meillä oli kuivattuja mustatorvisieniä, mutta risoton voi tietenkin tehdä tuoreistakin.

Mustatorvisienirisotto (3-4 hengelle)

n. 1 l kasvislientä
(esim. Reformi yrttiliemikuutiosta) 
(2 dl sienten liotuslientä)
pari kourallista kuivattuja mustatorvisieniä
(tai n. 0,5 l tuoreita)
1 rkl oliiviöljyä

4 rkl voita

1 valkosipulin kynsi hienonnettuna

1 sipuli silputtuna

 n. 400 g risottoriisiä (vialone tai arborio)
1 dl kuivaa valkoviiniä

2.5 dl raastettua parmesan-juustoa + lisäksi tarjoiluun

merisuolaa ja mustapippuria


Jos käytät kuivattuja sieniä, liota ne. Ota talteen pari desilitraa liotuslientä ja valuta sienet, purista ylimääräinen neste pois ja pilko sienet. Silppua sipuli ja valkosipuli. 

Keitä kasvisliemi. Jos sinulla on sienten liotuslientä, sekoita se kuuman kasvisliemen joukkoon.

Laita isoon, korkealaitaiseen paistokasariin öljy ja 2 rkl voita. Lisää valkosipuli ja sipulisilppu ja kuullota miedolla lämmöllä, kunnes sipuli pehmenee. Jos käytät tuoreita sieniä, lisää myös ne tässä vaiheessa ja paistele niitä sipulin kanssa kunnes sienistä irtoava neste haihtuu. 


Lisää riisi ja sekoita hyvin, jotta kaikki jyvät peittyvät öljyyn.

Lisää kauhallinen kuumaa kasvislientä riisiin ja sekoita hyvin. Kun riisi on imenyt nesteen, lisää toinen kauhallinen ja sekoita hyvin. Jatka riisin kypsentämistä miedolla lämmöllä lisäten nestettä tällä tavalla kauhallinen kerrallaan kunnes riisi on sopivan kypsää - siinä saa olla vielä hiukkasen hammastuntumaa.


Lisää lopuksi sienet, valkoviini, loppu voi ja parmesan-raaste risottoon. Mausta suolalla ja pippurilla ja sekoittele miedolla lämmöllä vielä pari minuuttia kunnes juusto on sulanut ja sekoittunut hyvin risoton joukkoon. 


2 kommenttia:

Iida kirjoitti...

Sienirisotto on kyllä aina todella hyvää, mutta oletko tehnyt koskaan muuta risottoa?

Ketturouva kirjoitti...

Iida, vaikka sienet ovatkin lempparini, risottoja on tullut kokkailtua myös ainakin kurpitsasta, kesäkurpitsasta, parsasta ja kananmaksasta. Jos vilkaiset tuosta vierestä aiheenmukaista luokitusta, sieltä löytyy "risotot".

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails