tiistai 18. kesäkuuta 2013

Munkit ja sima

Tämä bloggaus on melkein kaksi kuukautta odotellut viimeistelyään, mutta vaikka munkit ja sima yhdistyvätkin yleensä vappuun, mikä estää tekemästä niitä vaikka juhannukseksi? Kuplivainen sima on raikas kesäjuoma ja ystävät voi yllättää munkkikesteillä!

On oikeastaan aika yllättävää, että ennen vappua 2013 en ollut koskaan ennen a) paistanut munkkeja b) tehnyt simaa. Olen kuvitellut molempien olevan jotenkin isotöisiä, mutta munkithan syntyvätkin käden käänteessä ja sima käy melkein itsekseen.

Munkkirinkilät (20 kpl)

3 dl maitoa
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl sokeria
0,5 tl kardemummaa 
1 muna
0,5 dl juoksevaa margariinia 
n. 7 dl vehnäjauhoja

2 l rypsiöljyä paistamiseen 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele siihen hiiva. Sekoittele kunnes hiiva liukenee. Lisää sokeri, suola, kardemumma, muna ja juokseva margariini. Alusta jauhot nesteeseen vähitellen ja vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa kulhon seinämistä. Laita taikina liinalla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan noin puoleksi tunniksi.

Kun taikina on kohonnut, leivo siitä kaksi tankoa ja leikkaa ne kumpainenkin 10 palaan. Pyörittele paloista palloja. Laita jauhotetulle alustalle ja peitä liinalla, anna kohota taas puolisen tuntia.

Laita öljy kuumenemaan isoon kattilaan. Sillä välin kun öljy kuumenee, puhkaise sormella munkkipalloihin reikä ja pyöritä sitä hiukan isommaksi. 


Öljyn pitäisi olla 180-asteista. Jos et omista lämpömittaria, kokeile öljyn kuumuutta pienellä palalla vaaleata leipää. Öljy on kyllin kuumaa kun se alkaa kuplia välittömästi kun leipäpala pudotetaan siihen. Liian kylmä öljy imeytyy munkkitaikinaan ja lopputulos on kamala.

Laske munkkirinkilät kuumaan öljyyn yksitellen, niin monta kuin kattilaan mahtuu ilman että ne tarttuvat kiinni toisiinsa. Pyöräytä rinkilät ympäri kun ne ovat ruskistuneet toiselta puolen, ja paista myös toinen puoli. Nosta öljystä reikäkauhalla. 


Jäähtyneet munkit voi kuorruttaa tomusokerikuorrutteella ja kieritellä nomparelleissa, mutta oma suosikkini on kyllä perinteinen sokerissa pyöräytetty munkki. Sokeri tarttuu parhaiten vielä kuumiin munkkeihin, ja munkit ovat parhaimmillaan tuoreina, heti kun ne ovat jäähtyneet sen verran että niitä kärsii syödä polttamatta sormiaan tai suutaan.  


Sima vaatii kieltämättä hiukan munkkeja enemmän suunnitelmallisuutta, koska sen pitää ehtiä käydä useampi päivä. Tämä simaohje löytyi Ilta-Sanomien Ruokala-sivuilta Elsa-mummon siman nimellä. Valmistin ohjeen määrästä puolet, josta siitäkin tuli lähemmäs neljä litraa. 

Elsa-mummon sima

1 l vettä
250 g fariinisokeria
250 g kidesokeria
1,5 luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
l kylmää vettä

1 tl hiivaa+ 0,5 dl vettä

sokeria
rusinoita

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen sokeri. Hämmentele kunnes sokeri on liuennut. Lisää sitruunamehu ja raastettu sitruunankuori sekä kylmä vesi ja sekoita hyvin. Kun sima on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, lisää hiiva, jonka olet liuottanut vesitilkkaan. Anna käydä kattilassa vuorokauden ajan. Pullottaessa lisää 1-2 tl sokeria ja 5-10 rusinaa per pullo.

Kokeilin eri määriä sokeria. Omasta mielestäni parasta tuli siitä pullollisesta, jossa oli 1 tl sokeria / 0,5 l simaa.

Minulle kävi niin, että lähikaupastamme oli hiiva lopussa, ja sen takia pääsin siman tekoon hiukan liian myöhään, vasta lauantai-iltana. Yritin nopeuttaa käymistä pitämällä pullotettua simaa alkuun huoneenlämmössä, mutta siitä huolimatta sima oli parhaimmillaan vasta vappupäivää seuraavana päivänä, eli pullottamisen jälkeen käymiseen meni vielä neljä päivää.

1 kommentti:

Ketturouva kirjoitti...

Simaohje oli jostain syystä jäänyt vähän vajavaiseksi. Täydensin sen nyt.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails