sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Sienirisotto

Katsoimme taannoin BBC:n tuottamaa ruokaohjelmaa Intohimona italialainen ruoka (Michela's Classic Italian) jossa kokkaa Michela Chiappa. Suurena sienten ystävänä tajuntani räjähti tästä risotosta, johon tulee herkkusieniä, kantarelleja ja kuivattuja herkkutatteja. Pakko oli päästä kokeilemaan!

Risotto ylitti kaikki odotukseni. Epäilytti hiukan, että eri sienten maut sotkeentuisivat toisiinsa niin ettei risotto maistuisi oikein selkeästi miltään, mutta toisin kävi: jokainen sieni pääsi mukavasti esiin ja tuotti hauskasti vaihtelevia makuelämyksiä eri haarukallisilla.

Tätä tehdään ehdottomasti toistekin!

Sienirisotto (neljälle)

oliiviöljyä
1 keltasipuli hienonnettuna
200 g herkkusieniä
300 g kantarelleja 
350 g arborio-riisiä
reilu loraus valkoviiniä
1 litra sieni- tai kasvislientä (fondista tai kuutiosta)
20 g kuivattuja, liotettuja herkkutatteja
80 g raastettua parmesaani (+ parmesaania tarjoiluun)
0,25 tl cayennepippuria tai pepperoncino-chiliä jauhettuna
kelpo nokare voita
merisuolaa
mustapippuria
(tryffeliöljyä)

Liota herkkutatit n. 2 dl:ssa kiehuvan kuumaa vettä. 

Valmista n. 8 dl kuumaa kasvis- tai sienilientä (kuutiosta tai fondista). 

Kuumenna oliiviöljy suuressa, korkealaitaisessa pannussa ja lisää sipuli. Kuullota miedohkolla lämmöllä. Seuraavaksi lisää tuoreet sienet ja paistele sopiviksi (kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut). Sitten lisää riisi ja kuullota sitä samalla sekoitellen, ettei se pääse tarttumaan pannuun. 

Kun riisi alkaa olla läpikuultavaa, lorauta päälle valkoviiniä ja sekoita reippaasti viinin kiehahtaessa. Ala lisätä lientä kauhallinen kerrallaan, sekoittaen kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Jatka näin kunnes olet käyttänyt puolet liemestä (4 dl). 

Ota liotetut herkkutatit vedestä ja purista niistä ylimääräinen neste pois. SÄÄSTÄ LIOTUSLIEMI! Pilko tatteja tarvittaessa hieman pienemmiksi ja sekoita ne sitten riisin kanssa. Lisää myös liotusliemi. Lisää parmesaani ja cayennepippuri ja sekoita hyvin. 

Kun tattiliemi on imeytynyt, jatka nesteen lisäämistä kauhallinen kerrallaan kunnes olet käyttänyt kaiken liemen ja/tai risotto on koostumukseltaan paksua ja kermaista, mutta riisi on vielä al dente. Lisää lopuksi kunnon nokare voita, sekoita hyvin ja anna hautua kannen alla minuutin verran. 

Tarjoa raastetun parmesaanin ja halutessasi tryfffeliöljytipan kera.  


Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails