tiistai 24. lokakuuta 2006

Pata kattilaa soimaa

Ketun keittiössä on kulunut nolostuttavan pitkä aika edellisestä blogatusta kokkauksesta. Puolustukseksi sanottakoon, että Ketturouva on vähitellen aloitellut työntekoa, mikä on vähentänyt sitä aikaa, joka on käytettävissä kaikenlaiseen muuhun. Olemme viime aikoina käyneet myös melko usein ulkona syömässä, mm. nauttimassa kahteenkin otteeseen ravintola Belgen hiljattain päättyneistä simpukkaviikoista myöhäisen lounaan merkeissä, sekä tämän alkavan viikon kunniaksi Kabukissa herkuttelemassa japanilaisella ruualla ystävien kanssa.

Muutamia kokkauksia on kuitenkin varastossa odottamassa, joten vedetään pakasta edellisen pataohjeen jatkoksi toinen. Bigos on puolalainen perinneruoka, jota ymmärtääkseni kypsennetään useita tunteja. Tämä meidän suosimamme nopeammin valmistuva mukaelma on peräisin Valion Ruokavuosi-vihkosesta (1/2001), jonka menivät ikävä kyllä tänä vuonna vesittämään Kerma-nimiseksi maksulliseksi julkaisuksi. No, eivät testaamattomat reseptit tästä taloudesta ihan heti pääse kesken loppumaan, joten ehkä vahinko ei ollut niin suuren suuri.

Hapankaalipata eli bigos

300 g luutonta vähärasvaista sianlihaa tai hirvenlihaa (olemme käyttäneet possun paistia tai kassleria, hirveä valitettavan harvoin eksyy keittiöömme)
1 rkl voita
300 g bratwurstia tai Krakovan makkaraa
400 g (5 dl) hapankaalia
2 sipulia kapeina lohkoina
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
2 porkkanaa suikaleina
1 rkl sokeria
1 rkl meiramia
suolaa, mustapippuria
3 dl lihalientä (TAI tomaattimehua, en ole ikinä kyllä kokeillut)*
1 tlk smetanaa tai ruokakermaa**

Kuutioi liha ja pilko makkarat sekä muut ainekset. Alkuperäinen ohje neuvoo silppuamaan sipulin, mutta jätämme sen mieluumin lohkoiksi. Kaupan hapankaalia harvoin tarvitsee hienontaa, sen sijaan nestettä voi olla tarpeen puristaa vähemmäksi.

Aloita ruskistamalla liha kattilanpohjalla voissa. Lisää sitten makkarat ja sipuli ja ruskista hetki. Lisää hapankaali ja porkkanat ja sekoita hyvin sekä mausta. Kaada sekaan lihaliemi ja smetana/kerma ja hauduta kannen alla noin tunnin ajan. Helppoa, vai mitä? Bigos on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä, joten se on ihanteellinen eväsruoka.





*Omatekoinen lihaliemi, joka on kuulunut jo pitkään "tätä täytyy tehdä" -listallemme, olisi varmaankin mainiota tässä reseptissä. Paremman puutteessa olen säästänyt paistinliemet ja vastaavat, jotka antavat myöskin mukavasti potkua bigokseen, ehdottomasti suositeltava vaihtoehto verrattuna liemikuution tai fondin käyttämiseen.
**Ruokakermalla saa lopputuloksesta terveellisemmän, smetanalla paremman makuisen (molemmat on kokeiltu).

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails