torstai 3. tammikuuta 2008

Cantuccinit

Olen tainnut joskus ennenkin paljastaa, että en ole mikään leipuri. Erityisen paljon viitseliäisyyttä vaatisivat pikkuleivät, joten varsinkaan niitä en leivo. Poikkeuksena nämä meidän perheen jouluperinteeksi muodostuneet mantelileivät eli cantuccinit, joita tänä vuonna lähti myös syötäviksi joululahjoiksi. Tämäkin ohje on löytynyt joskus vuosia sitten Helsingin sanomien Ruokatorstai-sivuilta. Olen muuttanut sitä sikäli että olen lisännyt raastetun sitruunankuoren määrää, koska siitä tulee mukavan raikas maku.

Mantelileivät (n. 50 kpl)

50 g voita
2,25 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan kuori raastettuna
4 dl vehnäjauhoja
200 g kalttaamattomia manteleita

Sekoita pehmeä rasva ja sokeri keskenään ja lisää munat yksitellen. Lisää mausteet ja vehnäjauhot ja lopuksi kokonaiset mantelit.

Pyöritä taikinasta kaksi halkaisijaltaan noin kolmen sentin tankoa. Kääri ne folioon tai leivinpaperiin ja pane jääkaappiin kovettumaan noin puoleksi tunniksi. Siirrä ne sitten leivinpaperilla peitetylle pellille ja paista tankoja uunissa (sen alaosassa) 175 asteessa n. 20 min.

Anna tankojen jäähtyä hyvin ja leikkaa ne sen jälkeen sentin paksuisiksi viipaleiksi terävällä veitsellä. Lämpiminä tangot murenevat, joten malta antaa niiden jäähtyä kunnolla!

Aseta viipaleet takaisin uunipellille leivinpaperin päälle ja paista vielä 15-20 minuuttia 175 asteessa, kunnes ne kuivuvat ja saavat kullanruskean värin. Itse tapaan kääntää leivät n. 10 minuutin jälkeen koska kaasu-uunissa käy muuten turhan helposti niin, että peltiä vasten oleva puoli palaa.

Leivät säilyvät hyvin, jos eivät tule syödyksi sitä ennen. Nämä maistuivat Pojallekin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails