sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Polttaripurtavaa

On aina iloinen asia kun ystävät löytävät elämänkumppanin. Lauantaina vietimme yhden tällaisen ystävän polttareita erilaisten tehtävien, saunomisen ja syömisen merkeissä. Koska en ole kovin kekseliäs leikkien tai sentapaisen ajanvietteen suhteen, tarjouduin tietenkin laittamaan ruokaa. Morsiussaunan ohessa nautittiin siis morsiamen ja meidän muutamien muiden paikallaolleiden yhteiseen historiaan liittyen Lähi-idän herkkuja. Viime aikaiset työkiireet pakottivat kuittaamaan isotöisimmät tarjottavat - viininlehtikääryleet ja falafelit - kaupan tarjoomuksilla (Finduksen yllättävän raikkaanmakuiset pakastefalafelit kyllä puolustivat hienosti paikkaansa). Salaatit ja tahnat sen sijaan laadin paikan päällä - kauniit kiitokset avustajille.


Salatit al-batata (perunasalaatti)

1 kg isoja, salaattiin sopivia perunoita
1 dl sitruunamehua
1 dl oliiviöljyä
muutama valkosipulinkynsi
nippu kevätsipulia
nippu persiljaa
suolaa, mustapippuria

Keitä perunat kuorineen ja anna jäähtyä. Kuori ja pilko perunat, pilko kevätsipuli ja silppua persilja. Sekoita sitruunamehusta, oliiviöljystä ja murskatusta valkosipulista kastike, jonka kaadat salaatin päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja sekoita salaatti hyvin. Anna maustua pari tuntia ennen tarjoamista.


Fattoush

1 pkt pitaleipää (6 kpl)
2 kerää salaattia
2 tuoretta kurkkua
5 tomaattia
2 vihreää paprikaa
nippu kevätsipulia
1 dl oliiviöljyä
1 dl sitruunamehua (tai 1 tl jauhettua sumakkia ja 1 dl vettä, liotetaan 15 min)
suolaa, mustapippuria

Leikkaa pitaleipä salmiakinmuotoisiksi n. 1 cm kantiltaan oleviksi paloiksi ja uppopaista leipäpalat öljyssä 2-3 erässä punaruskeiksi. Revi salaatti ja pilko kasvikset. Sekoita ainekset ja lisää oliiviöljy ja sitruunamehu tai sumakkivesi (sumakki on punertava mauste, jota saattaa Suomessa löytyä etnisistä ruokakaupoista - en ole varma, omani olen tuonut matkoilta mukanani).


Hummus

2 tlk kikherneitä (á 425 g josta 260 g herneitä)
1,25 dl tahinia
oliiviöljyä
sitruunamehua
tilkka vettä
suolaa

Soseuta kikherneet ja tahini sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Lisää öljy, sitruunamehu ja vettä sen verran että saat aikaan notkean tahnan. Mausta suolalla maun mukaan ja koristele esim. paprikajauheella ja persiljalla.


Baba ghanoush (munakoisotahna)

1 iso tai 2 pientä munakoisoa
0,5 dl tahinia
n. 1 dl paksua maustamatonta jugurttia
2 rkl sitruunamehua
valkosipulin kynsi
1 tl juustokuminaa
(tuoreita, silputtuja korianterinlehtiä koristeluun)

Halkaise munakoisot ja itketä niitä puolisen tuntia (ripota niille suolaa, jonka lopuksi pyyhit pois). Sivele sitten puolikkaiden leikkauspinnat oliiviöljyllä ja laita ne uuniin 200 asteeseen n. tunniksi kunnes munakoiso on päältä ryppyinen. Kaavi lusikalla hedelmäliha kulhoon, lisää tahini, jugurtti, sitruunamehu, juustokumina ja valkosipuli. Soseuta sauvasekoittimella tai muulla vastaavalla.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails