keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Karjalan kunnailta

Tulipa pitkästä aikaa laitettua yhtä perinteistä kotimaista, siis karjalanpaistia. Lapsuudenkodissani tätä syötiin niin usein, että saavutin moniksi vuosiksi jonkinlaisen kylläisyysasteen, mutta näin perheellistymisen myötä moni helppo kotiruokaklassikko on äkkiä alkanut vaikuttaa houkuttelevalta. Ja ehkä aikaakin oli kulunut riittävästi.

Karjalanpaisti äidin ohjeella

n. 600-700 g lihaa, josta puolet possua ja puolet nautaa
iso sipuli
pari laakerinlehteä
kymmenkunta maustepippuria
suolaa
vettä

Lihassa, etenkin possussa, sopii olla rasvaa, se tekee paistista mureampaa. Naudanlihaksi kelpaa oivallisesti joku paistia sitkaampikin osa, koska pitkä haudutus pehmentää sen. Ylenmääräiset kalvot eivät kuitenkaan ole kivoja, eli ne kannattaa poistaa.

Leikkaa liha kuutioiksi (itse teen niistä isohkoja, mutta pienemmäksikin saa pilkkoa). Lohko sipuli. Nakkele lihat, sipulit ja mausteet uunipataan. Kaada päälle kylmää vettä niin paljon että lihat melkein peittyvät.

Laita pata ilman kantta kuumaan (250 astetta) uuniin puoleksi tunniksi, että liha saa vähän väriä. Jotkut tykkäävät ruskistaa lihan ennen pataan pistämistä. Sen jälkeen tarkista että nestettä on jäljellä, laita kansi päälle ja hauduta ainakin tunnin ajan n. 150 asteessa. Välillä kannattaa tarkistaa, ettei liha pääse kuivumaan.

Tästä perusohjeesta voi sitten lähteä säätämään erilaisia versioita. Meillä paistiin on päätynyt ainakin - yllätys, yllätys - sieniä ja liemeksi tummaa olutta, jolta pohjalta syntyi olutpossu.


6 kommenttia:

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Herkullisia ruokia täällä. Ihan tulee nälkä lukiessa. Pitää jossain vaiheessa kokeilla resptejä.


Eilonwy
http://www.luomulaakso.blogspot.com/

Jaana kirjoitti...

Kiinnostaako Ketturouvaa makea haaste?

No pressure :-)

Ketturouva kirjoitti...

Eilonwy: kiitokset reseptikehuista. Piipahdin itsekin blogiasi tutkimassa. Meillä luomun käytölle asettaa asuntovelkaisen lapsiperheen tilanne rajoja, mutta itsein mielelläni sitä mahdollisuuksien mukaan hankin. Ja juureksista ison osanhan kasvatammekin itse. :)

Välispiikki: Kiitos haasteesta. Nyt täytyy tunnustaa että en ole ollenkaan irtokarkki-ihminen, siitä kun olen irtokarkkia viimeksi ostanut on varmaan vuosia. Muistissa on kyllä lapsuuden kioskireissut, kun piti tarkkaan harkita montako sitruunapommia ja merirosvorahaa ottaa, ja mitä kaikki niitä olikaan. Ihmeteltävän kärsivällisesti kioskin täti niitä pussiin poimi kun nenä lasissa kiinni niitä tiirailtiin. Noita suosikeitani ei taida enää olla edes myynnissä, mutta katsotaan saisinko jotain aikaan.

Keittiölohikäärme kirjoitti...

Mukava blogi ja kokeilemisen arvoisia reseptejä!
Meillä päin karjalanpaistiin kuuluu ehdottomana lisänä myös porkkana, liemessä hitaasti kypsyneitä oransseja herkkupaloja söisi vaikka sellaisenaan :)

Ketturouva kirjoitti...

Keittiölohikäärme, kiitokset vierailusta, kehuista ja vinkistä, porkkanaa voisikin pistää seuraavaan pataan. :)

Anonyymi kirjoitti...

Porkkana juu, ja meillä ehdottomasti myös lanttu.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails