torstai 27. marraskuuta 2008

Linssikeitto

Vaikka talvi ja lumi ovat pian täällä etelässä taas haikea muisto vain, tällaiset säät houkuttelevat syömään kuumaa soppaa. Oheisen keitoksen alkuperäinen ohje on Valion Ruokavuosi-lehdykästä 1/2001, mutta muokkailin sitä hieman sillä mitä jääkaapista löytyi.

Linssikeitto (6-8 annosta)

120 g fileepekonia
voita
1 purjo renkaina (tai silputtu sipuli)
2 varsisellerin vartta viipaleina
3 dl punaisia linssejä
2 perunaa kuutioina
2 porkkanaa kuutioina
1,5 l vettä + 2 kasvisliemikuutiota (tai vastaava määrä fondia)
1 maustemitallinen (1 ml) cayennepippuria
1 tlk tomaattipyreetä
meiramia
suolaa
(tuoretta persilja- tai ruohosipulisilppua)

Viipaloi pekoni ja käristä se kattilassa, lisää tarvittaessa voita. Kuullota viipaloitu purjo/silputtu sipuli ja varsiselleriviipaleet (voissa) pekonin kera. Lisää vesi ja liemikuutiot. Huuhdo linssit siivilässä ja lisää ne kattilaan. Lisää myös peruna- ja porkkanakuutiot ja mausta. Anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen n. 30 min. Tarjoa vaikkapa tuoreiden sämpylöiden kanssa. Viljatuotteet kuulemma auttavat palkokasvien proteiineja imeytymään.

Pekonin voi tietysti jättää pois, jos haluaa kasviskeittoa. Useimmiten olenkin tätä tavannut kasvisversiona keitellä. Myös palsternakka sopii kyytiin hyvin.


Sellainenkin ihme on nyt tosiaan nähty, että olen innostunut leipomaan sämpylöitä.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails