tiistai 30. maaliskuuta 2010

Lasagne

Olemme jo jonkin aikaa suunnitelleet lasagnen tekemistä. Tessa Kirosin Twelve-kirjasta löytyy houkutteleva resepti, jossa kaikki tehdään alusta asti, myös tuorepasta. Lasagnen valmistus ottaa siis paljon aikaa, ja se kannattaa aloittaa useita tunteja ennen suunniteltua ateriaa. Ilmankos Tessa toteaa että lasagnea on tapana laittaa vain erityistilanteisiin. Sen verran laiskoja kuitenkin olimme, että ostimme tuoreet lasagnelevyt valmiina.

Alkuperäinen ohje on kymmenelle hengelle, n. 30x40 cm vuokaan. Käytimme noin puolitoista 250 g pakettia tuoreita (kokojyvä-)lasagnelevyjä. Kastikkeita voi huoletta tehdä täyden annoksen. Ylijäänyt ragú sopii mainiosti tarjottavaksi seuraavana päivänä pastan tai gnocchien kanssa. Litran béchamel-kastikkeen riittävyys täyteen lasagneannokseen sen sijaan hiukan epäilyttää, koska käytimme n. 2/3 annoksen pienempään lasagneen ja kastiketta olisi voinut olla enemmänkin. Jos teet ison lasagnen, kannattaa sitä siis ehkä tehdä hiukan reilummin.

Lasagne (neljälle)

vajaa 500 g tuoreita lasagnelevyjä
50 g raastettua parmesaania
jauhelihakastike (ks. alla)
béchamel-kastike (ks. alla)

Toscanalainen ragú
Ragu alla toscana

10 g kuivattuja sieniä (käytimme suppilovahveroita)
2,5 dl haaleaa vettä
5 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1 keskikokoinen sipuli
1 keskikokoinen porkkana
1 sellerin varsi
pieni nippu persiljaa
500 g naudan jauhelihaa
160 g italialaistyyppistä tuoremakkaraa
1 plo (7,5 dl) punaviiniä
100 g paseerattua tomaattia
2 rkl tomaattipyrettä
suolaa, pippuria

Liota sieniä n. 10 min 2,5 dl:ssa haaleaa vettä. Valuta sienet siivilän läpi ja ota liotusvesi talteen. Purista makkaramassa ulos kuorista ja murustele se. Hienonna sienet, sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri ja persilja. 
Kuumenna oliiviöljy paistokasarissa. Lisää sipuli, valkosipuli, porkkana, selleri ja persiljasilppu ja hauduta sekoitellen n. 10 min kunnes ainekset ovat pehmenneet ja saaneet hiukan väriä. Lisää sitten jauheliha ja makkaramassa ja paista keskilämmöllä kunnes neste on haihtunut ja liha alkaa ruskistua. Lisää sitten punaviini ja keitä kunnes suurin osa siitä on haihtunut. Lisää paseerattu tomaatti ja pyre, sienet ja niiden liotusvesi ja mausta suolalla ja pippurilla. Peitä kannella ja anna hautua 2-2,5 tuntia.Sekoita silloin tällöin ja lisää tarvittaessa vettä. Lasagnea varten ragússa saa olla kohtalaisesti lientä.

Béchamel-kastike

100 g voita
1 l maitoa
80 g vehnäjauhoja
suolaa, mustapippuria
(vasta raastettua) muskottia

Lämmitä maito kattilassa tai mikroaaltouunissa. 

Sulata voi isossa paistinpannussa tai paistokasarissa ja sekoita joukkoon jauhot. Lisää tilkka maitoa sekoittaen koko ajan jotta jauhot eivät paakkuunnu. Jatka samaan tapaan kunnes kaikki maito on käytetty ja olet saanut aikaan sileän kastikkeen. 
Mausta suolalla, mustapippurilla ja (vasta raastetulla) muskotilla ja keittele kokoon miedolla lämmöllä noin kymmenen minuutin ajan, sekoittaen koko ajan ettei kastike pala pohjaan. Jos kastike joutuu seisomaan ennen käyttöä, sekoita sitä välillä kuortumisen estämiseksi.


Lasagnen valmistus: 

Aloita valmistamalla kastikkeet.Jos käytät omatekoista pastaa, esikeitä lasagnelevyt (n. 4 min kiehuvassa vedessä) ja nosta ne kuivumaan pyyhkeen päälle.

Voitele korkealaitainen uunivuoka oliiviöljyllä. Laita vuoan pohjalle ohut kerros béchamel-kastiketta ja sen päälle lasagnelevyjä vierekkäin niin että ne peittävät koko vuoan, tarvittaessa aseta levyt limittäin. Laita pastalevyjen päälle ohuelti lihakastiketta ja jälleen hiukan maitokastiketta ja ripota päälle raastettua parmesaania, ennen kuin ladot vuokaan seuraavan kerroksen lasagnelevyjä. Jatka samaan tapaan kunnes vuoka on täynnä. Päällimmäiseksi levitä kerros béchamel-kastiketta ja sirota sen päälle reippaasti parmesaania.


Paista uunissa 180 asteessa n. 30 min kunnes pinta on kullanruskea mutta ei kuivahtanut. Anna jäähtyä hiukan ennen kuin leikkaat lasagnen annospaloiksi.

2 kommenttia:

Luomulaakson Maria kirjoitti...

Hyvältä näytti. Kokeilakin voisi!

Ketturouva kirjoitti...

Hyvältä myös maistui. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails